Lone Theils: Kohtalokas merimatka

"Kaksi tanskalaista tyttöä katoaa jäljettömiin risteilyllä matkalla Englantiin vuonna 1985. Kymmeniä vuosia myöhemmin pienen englantilaisen kylän antiikkikaupasta löytyy vanha matkalaukku, jonka sisältä paljastuu tyttöjen valokuva.

Kuvat löytää tanskalaisen lehden Lontoon kirjeenvaihtaja Nora Sand, joka kiinnostuu tapauksesta ja palaa Tanskaan selvittämään tyttöjen taustaa epämääräisessä nuorisokodissa. Pian hän huomaa sekaantuneensa pahamaineisen, Wolfhallin vankilassa elinkautista istuvan englantilaisen sarjamurhaajan tekoihin. Tapahtumat saavat uusia, odottamattomia käänteitä, ja pian Nora joutuu pelkäämään omankin henkensä edestä."

Lone Theils on toimittaja ja kirjailija, joka on työskennellyt tanskalaisen Politiken-lehden ulkomaankirjeenvaihtajana. Kohtalokas merimatka on Theilsin ensimmäinen romaani, joka aloittaa toimittaja Nora Sandista kertovan sarjan. Sarjasta on ilmestynyt myös Runoilijan vaimo ja uusimpana kesällä sarjan kolmas osa Noitapoika.

Theils on tuonut kirjaansa omaa kokemustaan toimittajan työstä, sillä hän onnistuu kuvaamaan Noran työtä ihastuttavan inhimillisesti. Varmaan ensimmäinen toimittajasankari, josta minulle ei tullut ahneena kärkkyvän eläimen mielikuvia. Nora ottaa työnsä vakavasti, hän tekee ehkä hieman liikaakin töitä, mutta päättäväisesti pelosta huolimatta hän jatkaa juttunsa penkomista, silläkin uhalla ettei jutusta tule mitään. Lopulta Nora joutuu itse hengenvaaraan sörkkiessään muurahaispesää, mutta neuvokkaalla toimittajalla ei mene sormi suuhun, ja kerrankin potkinyrkkeily harrastuksesta on muutakin hyötyä kuin kunnon kohottaminen. En voinut olla pitämättä Norasta, hän oli niin aito ja inhmillinen henkilö heikkouksineen. Raa'ahkon murhajuonen pehmitykseksi sivujuonena seurattiin Noran rakkauselämää, jonka hän onnistuu itsepintaisuudellaan sössimään. Kevyt romantiikan vivahde istui tarinan pehmikkeeksi paremmin kuin hyvin, mutta tekee kirjasta enemmän romanttisen trillerin, joka karsii takuu varmasti mieslukijoita sarjalta. 

Kirjan tarina on saanut innoituksen aidosta amerikkalaisesta sarjamurhaajatarinasta ja tunnetusti parhaimmat rikostarinat ovat syntyneet aidon inspiraationlähteen kimmokkeesta. Nopealukuinen ja tihenevässä tunnelmassa etenevä Kohtalokas merimatka onnistui pitämään minua otteessaa, eikä kirja sortunut ennalta-arvattavuuteen. En osannut arvata koko totuutta, vaikka murhaajan tässä on selvillä heti alusta asti. Lopussa Nora joutuu melkoisella tahdilla vaarallisiin tilanteisiin, että lukiessa täytyi pitää penkistä kiinni. En kertakaikkiaan kyennyt laskemaan kirjaa käsistäni ennenkuin olin saanut viimeisen sivun käännettyä ja samalla teekin jäähtyi kuppiin, kun unohdin kaiken tiimellyksessä senkin sohvan nojalle. 

Sarjan seuraavat osat päätyvät ehdottomasti lukuun, juuri tälläistä sarjaa olen etsinyt ahmittavaksi. Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Aula & Co
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: Pigerne fra Englandsbåden (2015)
Sivuja: 380
Suomentanut: Kari Koski

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Minäkin pidin tästä kovasti. Kuuntelin sen äänikirjana ja oli vaikea pitää taukoja kuuntelemisessa, kun tapahtumat imivät niin mukaansa. Pitäisikin kuunnella sarjan toinen osa tässä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitäisi saada aikaiseksi lainattua toinen osa kirjastosta, mutta tuntuu aina että kaikki muut luettavat puskevat päälle. :D

      Poista

Lähetä kommentti