maanantai 25. helmikuuta 2019

Becky Albertalli: Minä, Simon, homo sapiens

"Onko kaikkien pakko tulla kaapista? Riemastuttava ja sympaattinen romaani Simonista, jonka elämä menee mullin mallin, kun hänen salainen ihastuksensa uhkaa paljastua.

16-vuotias Simon inhoaa kaikenlaista draamaa, eikä ole ulkona kaapista homoutensa suhteen. Sitten sähköpostiviesti joutuu väriin käsiin, ja Simonin on astuttava pois mukavuusalueeltaan. Pelissä on mahdollisuus onneen ihastuttavan ja hämmentävän pojan kanssa – pojan, jota Simon ei ole koskaan tavannut."

Tässä oli kirja, jonka sivut loppuivat kesken. Olin aivan hämmästynyt, kun silmien eteen hyppäsivät kirjailijan kiitokset, vaikka olin vielä enemmän kuin valmis jäämään Simonin, hänen hupaisan perheen ja ihanien ystävien pariin fiilistelemään nuoruuden tuskaa ja auvoa. Kerrassaan ihana hyvänmielen kirja, joka kertoo myös nuoruuden vaikeudesta, varsinkin kun nuori yrittää kaikkien odotusten ristipaineissa löytää omaa itseään. Tässä nuorille suunnatussa romaanissa on kuitenkin ihanan pirskahtelevaa huumoria, joka saa väkisin hymyn nousemaan huulille. Olisin voinut lukea tämän heti uudestaan, niin paljon tästä pidin. Kirjaa on kehuttu paljon monelta suunnalta ja kirja on täysin kehunsa ansainnut.
 
Minä, Simon, homo sapiens on sympaattinen tarina Simonista, joka painii kaapista ulostulemisen vaikeuden kanssa. Hän viestittelee Bluen kanssa, joka on hänen ensimmäinen kunnon ihastumisensa, mutta asioita mutkistaa se, ettei Simon tiedä kuka Blue todellisessa elämässä on. Itse arvasin Bluen henkilöllisyyden jo paljon ennen asioiden paljastamista, jotenkin se tuntui loogiselta, kun kirjailija yritti saada lukijan epäilyiden kääntymään ihan toisia henkilöitä kohtaa. 

Vaikka kirja on humoristinen ja helppolukuinen, on sillä myös sanomansa. Se nostaa esille asian, josta edelleenkin puhutaan hyssytellen ja häpeillen, nimittäin homoseksuaalisuuden. Olisi ihana jos jokainen saisi olla sellainen kuin on, ilman että omaa suuntautumistaan tarvisi piilotella tai että sen vuoksi joutuisi kiusatuksi tai leimatuksi. Ihanteellisintä olisi jos kaapista tulemista ei tarvitsisi pelätä tai jännittää, mutta hetero-oletus on niin vahva, jopa niissä suvaitsevaisemmissakin piireissä, ettei oman homoseksuaalisuuden esille tuominen ole aina helppoa. Simon on hyvin sujut oman seksuaalisuutensa kanssa, hän vain tiedostaa sen että asian sulattaminen muille - hänen perheelleen ja ystävilleen - ei välttämättä ole helppoa. Samalla hän pelkää asian julkisuuteen tuomisen muuttavan hänen ja läheisten välejä peruuttamattomasti. Siksipä ystävyyssuhteetkin joutuvat koetukselle, kun Simon yrittää tasapainoilla asian kertomisen kanssa.

Kirjan pohjalta tehty elokuva on ehdottomasti pakko myös nähdä.

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: Simon vs. Homo Sapiens Agenda (2015)
Sivuja: 253
Suomentanut: Lotta Soininen

Mistä minulle: Kirjastosta

1 kommentti: