torstai 28. helmikuuta 2019

Kiera Cass: Eliitti & Ainoa

5 tyttöä saapui palatsiin. Vain 6 on jäljellä.
 
Valintaan osallistui alun perin kolmekymmentäviisi tyttöä. Nyt kun joukko on rajattu kuuden tytön Eliittiin, kilpailu prinssi Maxonin sydämestä muuttuu yhä raivokkaammaksi – ja America yrittää vieläkin selvittää todelliset tunteensa. Rakastaako hän Maxonia, joka voisi tehdä hänen elämästään tarumaista? Vai kuuluuko sydän ensirakkaudelle, Aspenille?

America tarvitsee päätöksentekoon epätoivoisesti lisää aikaa. Muut Eliittiin kuuluvat tytöt kuitenkin tietävät täsmälleen, mitä haluavat – ja American mahdollisuudet päättää tulevaisuudestaan ovat lipeämässä hänen ulottumattomiinsa.


35 tyttöä osallistui Valintaan, vain yksi voi voittaa.

On tullut aika kruunata voittaja.

Kun America kutsuttiin mukaan Valintaan, hän ei koskaan kuvitellut pääsevänsä lähelle kruunua – tai prinssi Maxonin sydäntä. Kilpailun lähestyessä loppuaan ja palatsin muurien ulkopuolelta tulevien uhkien käydessä yhä säälimättömämmiksi, America kuitenkin käsittää, miten paljon hänellä on hävittävänään – ja miten kovasti hänen on taisteltava haluamansa tulevaisuuden puolesta.


Tykäistyin todella paljon Kiera Cassin sarjan aloitusosaan, Valintaan, joten lopulta minun oli luettava myös nämä kaksi seuraavaa osaa. Sarjan on ilmeisesti alunperin tarkoitettu olevan trilogia, mutta näiden kolmen kirjan jälkeen on ilmestynyt suomeksi ainakin Perijätär ja Kruunu, joissa tarinan sankarittarena jatkaa American tytär.

Eliitin kohdalla sarja sai jo aavistuksen vakavempia sävyjä, kun maan politiikkaa sekä historiaa avattiin lukijalle enemmän. Politiikalla alkoi olemaan osansa, tuleehan voittajasta kruununperijän puoliso. Todella kevyt YA-dystopia linja jatkuu kuitenkin näissä kahdessa seuraavassakin osassa. America jahkaa Aspenin ja Maxonin välillä. Hän ei tiedä onko hänestä kuninkaaliseksi sekä tekemään maata koskevia poliittisia päätöksiä, olemaan ylväästi esillä kaiken kansan nähtävillä. Vaikka voittajalle onkin luvassa avioliitto prinssi Maxonin kanssa, jolle American sydän tuntuu odotuksien vastaisesti sykkivän, hämmentää hänen tunteitaan kuitenkin vielä entinen poikaystävä Aspen, joka on saanut paikan linnasta vartijana. America joutuu siis törmäämään entiseen rakkaaseensa väistämättä, hänen yrittäessään tehdä valintoja tulevaisuutensa suhteen. Eikä päätöksen tekoa helpota yhtään Aspenin lämpimät tunteen Americaa kohtaan. 

America ja Maxon joutuvat koko ajan ristiriitoihin toistensa kanssa, vaikka lämpimät tunteet toisia kohtaan ovat kaikkien nähtävillä, on maan kouhuva poliittinen tilanne haastava. Lisäksi kapuloita rattaisiin heittävät muut tytöt, jotka haluavat prinssin myös itselleen. Maxon joutuu jakamaan palan itsestään kaikkien kanssa, sillä hän haluaa olla varma valinnastaan. Tyrannimaisella kuninkaalla on myös omat mielipiteensä siitä, kuka on sovelias maan seuraavaksi prinsessaksi ja lopulta myös kuningattareksi. Näin ollen aina lähennyttyään Maxon ja America tuntuvat ajautuvan yhä uudestaan ja uudestaan kauemmas toisistaan. Voiko heidän suhteestaan lopulta tulla mitään?

Lukijalle on koko ajan selvillä mitä kohden tarinassa kuljetaan. Silti kaikki draama siinä välissä onnistuu viihdyttämään, ja vaikka juoni on  pääpiirteissään todella ennalta-arvattava, ei se haittaa ollenkaan. Tämän sarjan parissa viihtyy ja kirjatkin tulee ahmaistua ennätysvauhtia välipalaksi. Näiden kirjojen koko hienous on siinä, miten loppuratkaisuun päästään, mitä kaikkea ennen vääjäämätöntä lopputulosta tulee tapahtumaan. Teksti on helppoa ja nopealukuista, ja sarjan kirjat toimivat oikein hyvin aivot narikkaan -kirjallisuutena. Sarjalla ei ole oikeastaan muita vahvuuksia kuin viihdearvo, mutta se on riittänyt minulle, sillä aion edelleen jatkaa sarjan parissa. 

Tietoa kirjasta:                                                                  
Kustantamo: Pen & Paper                                            
Ilmestynyt suomeksi: 2016                                               
Alkuteos: The Elite (2013)                                                 
Sivuja: 320                                                                      
Suomentanut: Laura Haavisto   

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Pen & Paper
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: The One (2014)
Sivuja: 323
Suomentanut: Laura Haavisto

Mistä minulle: Kirjastosta                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti