keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Stephen King: Ulkopuolinen

"Sopuisan pikkukaupungin puistosta löydetään murhattuna 11-vuotias poika. Kaikki todisteet osoittavat samaan suuntaan: syyllinen on Terry Maitland, lempeä perheenisä sekä pidetty opettaja ja urheiluvalmentaja, jonka huomaan kaupunkilaiset ovat vuosien ajan uskoneet lapsensa. Tapaus on käsittämätön, syyllisestä sen sijaan ei ole epäilystäkään.

Tutkinnan edetessä etsivä Ralph Anderson alkaa aavistaa, että jokin on pahasti pielessä. Rikoksen selvittelyyn osallistuu myös Holly Gibney. Totuus saattaa olla pelottavampi kuin kukaan olisi uskaltanut uneksiakaan. Peloissaan Flint Cityn asukkaat tiivistävät rivejään murhaajaa vastaan, mutta voiko tältä pahalta suojautua kukaan?"

Onko mahdoton mahdollista? Tämän kysymyksen heittää ilmoille kauhun kuninkaan uusin suomennettu teos Ulkopuolinen. Etsivä Ralph Andersonin mielestä yksi asia on fakta; yksi ihminen ei voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan. Hän joutuu kuitenkin pohtimaan mahdottoman mahdollisuutta, sillä murhatutkinnan edetessä hän saa huomata, että Terry Maitlandin alibi on pitävä. Ralphin mielestä dna ja silminnäkijät kertovat kuitenkin omaa tarinaansa, joka osoittaa että Terry on syyllinen nuoren pojan brutaaliin murhaan. Tapaus saa kuitenkin yhä huimempia sävyjä, mitä enemmän Ralph asiaa tonkii.

King on taidokas tarinaniskijä, halusin vain viipyillä runsaan kerronnan parissa ja nautiskella kirjaa hiljalleen, jottei se loppuisi ihan heti kesken. King on saanut venytettyä varmasti keskinpitkän rikostarinan yli 500 sivuun, mutta hän on tehnyt sen nautittavalla tavalla. Hän tuo yliluonnollisen vähitellen tavallisen arkielämän keskelle ja värittää juonenkulkua runsaalla henkilögallerialla. Tarinaa kerrotaan eri näkökulmista valottaen tapahtumien eri puolia ja samalla esitellen lukijalle vaikuttavan loppuun asti hiottuja henkilökuvia. Minun suosikeikseni nousivat etsivä Ralph Anderson ja hänen vaimonsa sekä hieman neuroottinen yksityisetsivä Holy Gibson. 

Kirja on jaettu kronologisesti eteneviin lukuihin, jotka halkovat tarinaa palasiin. Tunnelma nousee loppua kohden piinaavaan tasaisesti Kingille ominaisella tavalla, kunnes lopussa hän räjäyttää potin. Pelottavana en kuitenkaan osannut Ulkopuolista pitää, lähinnä tietyt kohtaukset kirjassa olivat vain puistattavia. Henkilökohtaisesti kamalimmaksi kohdaksi nousi se johon liittyi kalkarokäärme. Käärmet eivät kuulu suosikkilistalleni eläviä olentoja listatteassa, ja King onnistui kuvaamaan käärmeen olemisen komeutta liian kouriintuntuvasti.

Jos etsii luettavakseen nopeatempoista rikosjännäriä, en suosittele tarttumaan tähän kirjaan. Mutta muuten suosittelen lämpimästi! Kingin fanille tämä oli mannaa. Minua harmittaa edelleen, että kirja loppui. Ja se onkin tämän kirjan suurin huonoinpuoli, se loppui liian nopeasti!

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: The Outsider (2018)
Sivuja: 543
Suomentanut: Ilkka Rekiaro

Mistä minulle: Arvostelukappale, kiitos kustantamolle! :)

1 kommentti:

  1. Otetaan hyppysellinen kiintymystä, välittämistä ja huolenpitoa sekä ripaus väkivaltaa ja ropaus mystiikkaa raottaen mahdollisen ja mahdottoman välista verhoa. Lisätään taitavasti rakennettuja henkilökuvia, kuten Raplh ja Holly.
    Mitä itse juonenkudontaan tulee taiturimaisempikin lukki olisi Kingin taidoille taatusti kade. Koko komeuden päälle asetellaan sirosti huumorin kaunis kukka. Joten teosta lukiessa ei jäänyt suinkaan ulkopuolinen olo, kun yliluonnollisenkin osuus pysyi kiperästi ja vain kutkuttavasti raameissaan, vaan kyllähän tähän mysteeriin upposi mielikseen kuin veitsi sulaan voihin.
    Laadukas suomennos on Ilkka Rekiaron takuuvarmaa kädenjälkeä.

    VastaaPoista