tiistai 12. maaliskuuta 2019

Fiona Barton: Lapsi

"Pieni uutinen sanomalehdessä kertoo rakennustyömaalta yllättäen löytyneestä, vuosia sitten haudatusta vastasyntyneen lapsen ruumiista. Suurin osa lehden lukijoista tuskin edes vilkaisee uutista, mutta kolmen naisen elämän se mullistaa täysin.

Yksi naisista, lapsensa kauan sitten menettänyt Angela, saa jälleen muistutuksen elämänsä kauheimmasta tapahtumasta.
Toiselle naisista uutinen merkitsee vaaraa, sillä hänen synkin salaisuutensa saattaa olla paljastumassa.

Kolmas nainen, toimittaja Kate Waters, näkee uutisessa ensimmäisen vihjeen, jota seuraamalla hän voi olla suuren jutun jäljillä. Lapsen tarinan on aika nousta esiin."

Lapsi jatkaa toimittaja Kate Watersista kertovaa sarjaa. Pidin Bartonin esikoisesta tai siitä miten siinä lähestyttiin rikosta rikoksentekijän vaimon näkökulmasta. Tykästyin myös päähenkilönä toimivaan Kateen, joka vaikutti varsin inhimilliseltä henkilöhahmolta ammatistaan huolimatta. Oli siis selvää, että halusin lukea sarjan toisen osan ja toivoin pääseväni tutustumaan paremmin Bartonin luomaan toimittajattareen. Kovin paljon ei vieläkään raoteta Katen yksityiselämää. Pääpaino on enemmän rakennustyömaalle haudatun vastasyntyneen tarinan selvittelyssä, mutta hieman paremmin lukija oppii kuitenkin tuntemaan tuota keski-ikäistä toimittajaa, joka on naimisissa syöpälääkärin kanssa sekä kahden pojan äiti. Pohdin vain kuinkahan paljon Katessa on Bartonia itseään, sillä hänkin on toiminut toimittajana ennen kirjailijaksi ryhtymistään. 

Lapsi on nopealukuinen, viihdyttävä ja kevyt dekkari, joka on kaikessa siisteydessään lukijaystävällinen. Rikoksilla ei mässäillä, eikä kirjassa ole väkivaltaisia tai inhottavia yksityiskohtia dekkareille tyypilliseen tapaan. Pidän siitä miten rikoksia lähestytään toimittajan näkökulmasta, mutta ääneen pääsevät myös keski-ikäinen mieleltään hauras Emma, joka pelkää että tuntemattoman vauvan jäännösten löytyminen nostaa pintaa hänen tarkoin hautaamansa salaisuudet. Tapahtumia tarkastellaan myös Emman äidin 73-vuotiaan Juden näkökulmasta sekä lapsensa 70-luvulla menettäneen Angelan silmin. Yhden kappaleen verran äänensä saa kuuluviin myös Juden miesystävä Will. 

Minulle oli alusta asti selvää että kaikkien naisten tarinat tulevat lomittumaan toisiinsa lopulta. En vain osannut yhtään odottaa millä tavalla se lopulta kävisi. En ole varma oliko loppuratkaisu huikean kekseliäs vai liian epäuskottava mennäkseen sattuman piikkiin. Yhtäkaikki viihdyin kuitenkin todella hyvin kirjan parissa, vaikka jossain vaiheessa tarina tuntui junnaavan hetken paikoillaan. Loppua kohden mentäessä minun oli suorastaan ahmittava kirjaa, jotta saan tietää miten kaikki päättyy. 


Yllättävä, vaivaton  ja viihdyttävä page-turner ovat sanat, joilla lyhyesti kuvailisin Lasta. Keskinkertaista rikoskirjallisuutta, mutta sitäkin viihdyttävämpää. Sarjan kolmas osa The Suspect on jo ilmestynyt englanniksi, toivottavasti suomennoskin saataisiin pian. 

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: The Child (2017)
Sivuja: 432
Suomentanut; Pirkko Biström

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti