lauantai 27. huhtikuuta 2019

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous

"Paun äiti kauhistuu, kun Pau leikkaa takareisiin ulottuvan lettinsä. Syytä äiti ei kerro, ja Pausta tuntuu, ettei se ole ainoa asia, joka häneltä salataan. Kun Pau saa 14-vuotiaana himoitun kutsun Magia-akatemiaan, hän pääsee osalliseksi ihmeelliseen taikomisen maailmaan, ja salaisuuksien ovet alkavat aueta. Rimppakinttuinen ja kömpelö Pau ei ole koskaan ollut lahjakas missään, mutta käy ilmi, että hänellä on aivan erityisen vahva taika. Liittyykö se jotenkin salaperäiseen Nubya tuhatkuolevaan, joka on antanut Paulle lapsuudessa ainutlaatuisen lahjan - vai onko se sittenkin kirous?"

Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous on vuoden 2018 Finlandia-palkinnon voittaja lasten- ja nuortenkirjallisuuden kategoriassa. Palkintonsa tämä huikea kotimainen fantasiaseikkailu on kyllä ainsainnut, niin huikean nautinnollisen seikkailun se minulle tarjosi. Kuuntelin Tuhatkuolevan kirouksen äänikirjana käsitöitä tehdessä ja välillä olin niin tarinan lumoissa, etten enään pysynyt silmukoissa mukana. Välillä piti purkaa puoli sukkaa, kun silmukat vain putoilivat Paun taistellessa ötkyläisiä vastaan vastarintaliikkeen riveissä. Voin siis hyvillämielin todeta, että tämä toimii aivan loistavasti myös äänikirjana siinä missä myös fyysisenä kirjana.

14-vuotias Pau, kirjan päähenkilö, on naivi ja hieman rasittava tyttö. Ajottain hän tuntui reilusti ikäistään nuoremmalta, kun ajattelee esimerkiksi hänen tietämystään seksuaalisuudesta. Kuitenkin kaikessa ailahtelevaisuudessaan hän oli varsin inhimillinen päähenkilö ja opin pitämään hänestä huonoine puolineen päivineen. Kirjassa kuitenkin vilisi toinen toistaan mielenkiintoisia persoonallisia henkilöhahmoja, joista minun suosikikseni nousivat ehdottomasti mystinen tuhatkuoleva Nubya ja erämäänkulkija Kolomar. Myös kirjan maailma on kiintoisa, se on looginen sääntöineen ja rajoituksineen, selkeine raameineen, mutta ihanan maaginen mielikuvituksellisuudessaan. Ihastuin Indarasiaan! Enorannan mielikuvitus on kyllä huikea, sillä kaikki kirjassa on hyvin persoonallista. Jo pelkästään ruumiin eritteiden ja karvojen käyttäminen taikomisessa oli omaperäinen yksityiskohta. Kuitenkin peruslähtökohtana on se fantasialle tuttu ja turvallinen hyvän ja pahan vastakkainasettelu, ja heidän välinen kamppailunsa.

Kirjassa käsitellään pääjuonen ohella kuitenkin monenlaisia teemoja ja aina nuoren äkillisestä aikuistumisesta heräävään seksuaalisuuteen. Ja pisteet Enorannalle varmaan parhaiten kirjoitetusta seksikohtauksesta nuortenkirjallisuudessa, olin äimistynyt ja sanaton! Kirjassa rikotaan myös tabuja - taikoa voi niin häpykarvoilla kuin kuukautisverellä ja seksuaalisuuteen suhtaudutaan hyvin ennakkoluulottomasti, pareja syntyykin sukupuoleen katsomatta. Ja kaiken tämän positiivisen lisäksi kirjan kieli on äärettömän harkittua ja kaunista. Sitä oli ilo kuunnella, välillä vain pysähdyin kuuntelemaan sitä miten upea tarina vain soljui lukijan huulilta, kuinka jokainen sana sopi täydellisesti paikalleen.

Huikea elämys, ja siksipä suosittelinkin tätä kirjaa lämpimästi siskolleni, joka ostikin tämän itselleen heti seuraavalla kauppareissulla. Ja suosittelen kyllä muillekin, mikäli YA-fantasia on yhtään lähellä sydäntä tai jos harkitsee genreen tutustumista.

Annan kirjalle yllättäen kaiken kehumisen jälkeen täydet 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2018
Kesto: 16h 55min

Mistä minulle: Bookbeat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti