Dekkariviikon kunniaksi dekkarivinkkejä

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista dekkariviikkoa. Itse luen tällä hetkellä teeman mukaisesti yhen lempikirjailijani, eli Stephen Kingin, trilleriä Mersumies. Dekkarit kuuluvat olennaisena osana suomalaisten kesään. Kirjakaupat ovat huomioineet genren suosion viettämällä kesän alussa valtakunnallaista dekkariviikkoa, joka on tänä vuonna 10.6-16.6.2019. Dekkarilauantaita vietetään 15.6.2019. 

 
Pidän valtavasti dekkareista, ne kuuluvat minunkin suosikkigenreihin ja ovat ehdottomasti parasta kesälukemista. Jos kuitenkin ongelmasi on ettet tiedä vieläkään mitä teeman mukaista kannattaisi lukea, voin heittää muutaman vinkin.

Agatha Christien perinteiset dekkarit ovat aina varma valinta. Hän on todellinen dekkarikuningatar ja hänen tuotannostaan löytyy teoksia vaikka millä mitalla. Oma suosikkini on, kuten olen moneen kertaan aikaisemminkin maininnut, Hercule Poirot, mutta myös neiti Marpelesta kertovat kirjat ovat taattua laatua. Omiin suosikkeihini kuuluu Eikä yksikään pelastunut, joka on Christien tuotannosta varmasti tunnetuin teos. Lisäksi Poirotin seikkailluista mieleenpainuvimmat ovat olleet; Idän pikajunan arvoitus, Kuolema Niilillä, Roger Ackroydin murha ja Aikataulukon arvoitus
 
Siinä muutamia mistä kannattaa aloittaa Christien tuotantoon tutustumisen, jos jostain syystä ei ole vielä hänen kirjojaan lukenut. 



Alan Bradleyn luoma Flavia De Lucesta, pikkuvanhasta kotikemististä ja näppärästä nuoresta salapoliisista, kertova sarja on valloittava. Sarja kulkee perinteisen englantilaisen salapoliisiromaanien hengessä, eikä väkivallalla mässäillä tai veri roisku pitkin rivien välejä. Flavian kotikylässä tapahtuu poikkeuksellisen paljon rikoksia, joita nuori tyttö ratkaisee isosiskoilleen tekemien kepposten ja kotilaboratoriossaan tekemien kemiallisten kokeiden lomassa. Sarja kertoo kuitenkin rikosten ratkomisen ohessa myös Flavian perheestä sekä heidän rapistuvasta kotikartanostaan, joka on Flavialle rakas. Sarjasta on suomennettu tähän mennessä jo kymmennen osaa, joten lukeminen ei lopu ihan heti kesken.
 
Jos jatketaan edelleen hieman perinteisen ja englantilaisten dekkarien linjalla, niin J.K. Rowlingin Robert Galbraithin salanimellä luoma Cormoran Strikestä kertova sarja on myös aivan loistava. Sarja on tummasävyinen, mutta kuitenkin vielä suhteellisen siistiä rikostenratkontaa. Oman säväyksensä kirjoihin tuo rouhean yksityisetsivän ja hänen kauniin ja nokkelan avustajansa välillä palava kemia. Jotain on selvästi ilmassa, mutta kytee matalalla liekillä. Jos pidit Harry Pottereista, löytyy näistä kirjoista J.K. Rowlingille ominaista sanailua, joten pidät varmasti myös Cormoran Strikesta.

Käen kutsu on sarjan avausosa. Tähän mennessä osia on ilmestynyt neljä, uusin osa, Valkoinen kuolema julkaistiin tänä keväänä. Silkkiäistoukka on sarjan toinen osa ja Pahan polku kolmas. Itselläni Valkoinen kuolema odottaa yöpöydällä vuoroaan seuraavaksi, muut osat olenkin jo lukenut. 


Kotimaisten dekkarien kentältä suosittelen vahvasti Vera Valan Arianna De Belliksestä kertovaa ihanan Italian tuoksuista dekkarisarjaa. Sarjan juoni, joka kantaa kirjoista toiseen rikosten ratkaisujen lomassa on mielenkiintoinen ja kertoo Ariannan menneisyydestä, joka on hänelle itselleenkin hämärän peitossa. Sarjan vahvuuksia on myös Italian kuvaus, joka on todella eläväistä. Näiden kirjojen parissa voi siis todellakin nojatuolimatkailla lämpimään ja tuoksuvaan Italiaan sekä lähes maistaa italialaisten herkkujen maut kielellään. Vala osaa kuvailla miljöön lisäksi myös tarkasti italialaista elämäntyyliä. Lisämausteena Vala heittää kirjoissaan pahuksenmoisia cliffhangereita, sillä Ariannan menneisyydessä ja nykyisyydessä tapahtuu paljon kaikenlaista. Sarjan parissa on siis vain pakko jatkaa, sillä uteliaisuus ei anna muuten rauhaa.

Arianna De Bellis tutkii -sarja on varsin viihdyttävää kesälukemista niin rannalle kuin riippumattoon. Tai no näillä keleillä parempi sanoa, että kirjan matkassa on mukava matkustaa lämpimimpiin sääoloihin ja vetasta vilttiä jaloille sohvanmutkassa.



Clare Mackintosh kuuluu tällä hetkellä dekkarimaailman kärkinimiin eikä suotta. Hänen romaaninsa ovat koukuttavia ja jännittäviä, eikä niitä malta millään laskea käsistään. Ne tarjoavat lukijalleen yllätyksiä, eivätkä sorru liikaa ennalta-arvattavuuteen. Juonien puolesta Mackintoshin luomat tarinat ovat mukavasti ajanhermolla. Mackintosh työskenteli kaksitoista vuotta poliisina ennenkuin hän siirtyi kirjoittamaan päätoimisesti jännäreitä. 

Tällä hetkellä Mackintoshilta on ilmestynyt neljä romaania, joista suomennettuina on ilmestynyt kolme. Neljäs suomennos julkaistaan syyskuussa, enkä malta odottaa että pääsen lukemaan sitä. Mackintoshin esikoisromaani Annoin sinun mennä oli ilmestymisvuonnaan Britannian myydyin kirja, seuraavaksi ilmestynyt Minä näen sinut, joka on minun henkilökohtainen suosikkini, ampaisi samantien Sunday Timesin listaykköseksi. Kolmas kirja Anna minun olla vakiinnutti hänen asemansa psykologisten trillereiden taiturina. Lahjakas kirjailija siis kyseessä, joten uskallan häntä varauksetta suositella, ei hänen kirjojaan turhaan kehuta.


Vielä muutamia hyviä dekkaristeja mainitakseni, niin ruotsalaisen Camilla Läckbergin Fjällbacka -sarja on loistava myös, pohjoismaiden dekkarikuningatareksikin häntä tituleerataan. Todella viihdyttäviä ja juonivetoisia dekkareita, eikä Läckberg osannut itsekään aavistaa millaisen suosion hänen Erica Falkin ja hänen poliisimiehensä Patrick Hedströmin tähdittämät rikosromaanit saavat.
Jo Nesbon Harry Hole-sarjaan kannattaa myös tutustua, hieman roisimpaa menoa siitä pitäville, sarja kertoo alkoholisoituneesta oslolaisesta poliisista, joka on ongelmistaan huolimatta erittäin taitava rikosetsivä. 

Kevään uutusromaaneista nostan esille Erin Kellyn Älä jää pimeään, joka oli oikea page turner ja liikkui mielenkiintoisten teemojen ympärillä. Kelly on rakentanut mehukkaan trillerin, joka on samaan aikaan hyvin realistinen ja yllättävä. Kannattaa lukea, jos et ole vielä lukenut!



Mitäs te luette dekkariviikon kunniaksi?

Kommentit

  1. Luen kolmen uuden kirjailijan dekkarit ja pari jo aiemmin lukemaa.

    VastaaPoista
  2. Il intègre des jeux vidéo dans les fails d'internet.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti