Johanna Venho; Ensimmäinen nainen

"Ensimmäinen nainen kertoo Sylvi Kekkosesta. Naisesta, jonka julkinen rooli kätki taakseen monitahoisen ihmisen.

Kun Sylvin ystävä Marja-Liisa Vartio kuolee kesällä 1966, lähtee Sylvi Katerman mökin rauhaan. Hän etsii kirjailijanääntään ja toivoo, että yhden elämän elettyään ehtisi vielä aloittaa toisen.

Toisaalla Sylvin toinen ystävä Essi Renvall, tuskailee Sylvin muotokuvan kanssa. Miten kuvata naista joka on samaan aikaan ujo ja rohkea, lempeä ja pisteliäs, turvallisuudenhakuinen emo ja kapinallinen feministi.

Voiko toista ihmistä koskaan tuntea? Ja entä jos ei koskaan pääse kasvamaan omaan mittaansa?"

Sylvi Kekkonen on minulle suhteellisen tuntematon, sillä olen sen verran nuorta sukupolvea ettei Kekkonen ole tuttu kuin historian tunneilta. Kekkosta itseään on käsitelty Suomen historiassa paljon, mutta hänen vaimonsa on jäänyt täysin hänen varjoonsa. En tiennyt että Urho petti vaimoaan mennen tullen ja palatessa, mutta Venho on osannut tässä kirjassaan hienosti asettua Sylvin päänsisään ja purkamaan tuntoja siitä miltä tämä kaikki olisi Sylvistä voinut tuntua. Kirja on biofiktiivinen, joten paljon on kirjailijan omasta kynästä, mutta Sylvin ääni tuntui uskottavalta.

Toivoin kuitenkin enemmän elämänkerrallista tarinaa Sylvistä, joka olisi kertonut enemmän hänen elämästään ja hallitummin. Venhon teos sijoittuu pääasiassa muutaman päivän ajalle Katerman mökille, jossa Sylvi muistelee elettyä elämää ja käy kuvitteellisia keskusteluja edesmenneen ystävänsä Marja-Liisan kanssa. Nämä muistelot luovat kuvaa monitahoisesta naisesta, joka on uhrannut ja kestänyt elämässään paljon Urhon ja tämän presidentinuran vuoksi. Sylvi on samaan aikaan hyvin herkkä, mutta myös äärettömän vahva nainen, joka viihtyy luonnossa, on omistautunut äiti ja luova kirjailija. Hän on myös sairaalloinen, sillä hän sairasti kivuliasta nivelreumaa, joka vaikeutti hänen elämäänsä. Mutta kaikki tämä ei kuitenkaan luonut minulle selkeää käsitystä hänen elämästään, mitä olisin enemmän toivonut. Nämä ennakko-odotukset kirjan suhteen saivat minut vain pettymään kirjan sisältöön, sillä olin odottanut särmikästä henkilökuvaa. Kirjan kansi kyllä kuvaa hienosti sitä, mitä kirjasta jäi käteen Sylvistä ja hänen avioliitostaan Urhon kanssa - Ei täysin selkeä, vaan hieman utuinen kuva. Kun minä olisin kaivannut selkeämpää kuvaa.

Kirjan kerronta oli hyvin runollista ja kuvailevaa. Minun täytyy kuitenkin todeta että paikoitellen kerronta oli varsin pitkäveteistä ja tylsää. Kaikki ovat poikkeuksetta tätä romaani ylistäneet, ja onhan se taiteellinen ja antaa hienosti äänen Sylville, mutta minä en vai ole näin verkaisen kerronnan ystävä kuin äärimmäisen poikkeuksellisissa tapauksissa. Sylvi henkilöhahmona on varsin kiinnostava ja hänen elämänsä kiehtoo, mutta en vain tullut juttuun kerronnan kanssa. Paikoittain oli pakko lukea eteenpäin vain silmäillen etten nukahda pystyyn, silti tuntuu etten jäänyt mistään olennaisesta paitsi.

Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 262

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit