Kim Thúy: Ru

"Palkittu ja lukijoiden rakastama omaelämäkerrallinen romaani Vietnamista, venepakolaisuudesta ja uudesta elämästä uudessa maassa.

Maailmaa humoristisesti mutta vakavissaan katsova Thúy kertoo sodan värittämästä lapsuudesta Etelä-Vietnamissa, veneellä tehdystä pakomatkasta Siaminlahden yli, ajasta pakolaisleirillä Malesiassa, uudesta elämästä Kanadassa, äitiyden ilosta ja tuskasta sekä paluusta Vietnamiin aikuisiällä.

Thúylla on silmää pienille, tärkeille yksityiskohdille. Vaaleanpunainen muovirannekoru johon on piilotettu perheen timantteja, pakolaisleirin toukista aaltoileva maa kuin matto sekä kanadalaisen luokkakaverin huuhteluaineelle tuoksuvat vaatteet mikä herättää koti-ikävän.

Vietnamin kielessä sana ”ru” tarkoittaa kehtolaulua tai tuudittamista. Thúyn romaanissa jokaisen muistikuvan loppunuotti on myös seuraavan alkutahti. Se antaa tarinalle poikkeuksellisen rytmin, johon tuudittautua."

Olen ennenkin täällä blogissa puhunut pienistä suurista kirjoista. Ne ovat lyhyitä kertomuksia, mutta ne kätkevät sisälleen niin paljon niukkuudestaan huolimatta, että vielä aikojenkin päästä pohtii mikä oikein osui. Ru on juuri sellainen kirja. Tätä lukukokemusta ei hetkessä unohda, tuskin koskaan. Tarinasta tekee erityisen riipaisevan sen omaelämänkerrallisuus, ja se kuinka se onnistuu herättämään lukijassa samaan aikaan niin monenlaisia tunteita aina nautinosta ahdistuneisuuteen ja ilosta järkytykseen. Ru on todella monisävyinen ja -syinen teos, joka tarjoaa lukijalleen ikimuistoisen lukuelämyksen.

Thúyn kerronta solisee kuin villinä virtaava vuoristopuro, jonka virran vietävänä lukijaa soljuu läpi tarinan. Välillä iloitellaan huumoristisesti, kun Thúy kuvailee hauskasti perhettään, sukujuuriaan sekä tilanteita, joita uuteen maahan muuttaminen toi tullessaan. Välillä lukija taas pudotetaan kepeästi keskelle karikkoa, kun Thúy käsittelee elämään mukaan mahtuneita vakavempia aiheita. Kerronta on myös hyvin polveilevaa, eikä etene missään loogisessa järjestyksessä, silti kokonaisuus on hallittu. Thúy maalaa lyhyesti, mutta elävästi tuokioita elämästään, johon on mahtunut niin paljon aina venepakolaisuudesta äitiyteen. Kappaleet ovat lyhyitä, mutta sitäkin puhuttelevampia. 

Viihdyin mainiosti tämän kirjan parissa, upea pieni suuri kirja, joka tarjosi miellyttävän lukukokemuksen. Tälläisiä lukukokemuksia on vaikea pistetyttää, sillä oman kokemuksen sanoittaminen on hyvin hankalaa. Kirja on taidokkaasti kirjoitettu, herättää monenlaisia tunteita, mutta ei sukella tarpeeksi syvälle, jotta olisin voinut antaa tälle täydet pisteet. Vaikka hyvin monet taiteellisesti kirjoitetut, runollisia sfäärejä tavoittelevat kerrontatyylit onnistuvat vaikuttamaan minut, ne harvemmin herättävät mindblowing reaktiota minussa.

Siksipä siis annankin kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: ru (2009) 
Sivuja: 144
Suomentanut: Marja Luoma

Mistä minulle: Bookbeat

Kommentit