Prinsessa Pikkiriikistä Futaaja -sarjaan; luettevaa lasten kanssa

Meillä on luettu taas monenmoista kirjaa lasten kanssa, aina Disneyn klassikkotarinoista painaviin opuksiin dinosauruksista ja merirosvoista. Voin myös sanoa tietäväni tällä hetkellä aika paljon aikamme kuuluisimmasta jalkapalloilijasta Lionel Messistä, eikä tietoni todellakaan tule iltapäivälehtien otsikoista, vaan olen lukenut poikien kanssa ahkeraan pariakin em. futarista kertovaa kirjaa. Niistä en kuitenkaan tullut tänne kirjoittamaan vaan muutamasta helmestä, jotka ovat nousseet esille notkuvista kirjaston lainapinoista. 

Kuten olen aikaisemmin sanonut kuulijakunta on minulla 3-7-ikävuoden välillä, mutta sanon sen taas muistin virkistykseksi. Ja näitä kohta esittelemiäni kirjoja olemme lukeneet koko kokoonpanolla eli tuohon ikähaarukkaan ja molemmat sukupuolet ovat kuulijakunnassa edustettuina.

Magnus Ljunggrenin ja Mats Vänehemin Futaajat -sarja ampaisi samantien meidän jalkapalloa harrastavien poikien suosikiksi. Sarja kertoo poikien ja tyttöjen jalkapallojoukkueesta sekä heidän elämästään niin pelikentillä ja niiden ulkopuolella. Kirjat opettavat nuorta lukijaansa ja/tai kuuntelijaansa jalkapallosta lajina, kuin reilusta pelistä, joukkuehengen tärkeydestä sekä hyvän futaajan ominaisuuksista. Pojat nauttivat valtavasti vauhdikkaiden otteluiden kuvauksista, mutta kirvoitti myös hyvää keskustelua kirjojen käsittelemistä aiheista, sillä jokaisella tarinalla on oma opetuksensa.

Kirjat ovat suunnattu noin 6-9-vuotiaille. Kerrontaa siivittää mustavalkoinen kuvitus, joka ainakin lasten mielestä oli hauskaa ja kiinnostavaa. Aikuisen silmin katsottuna hyvin realistinen. Kirjan kieli on helppolukuista, joten nuorempikin lukija jaksaa tämän lukea ja vauhdikkaampikin personaa istua kuuntelemassa. Jos perheestä löytyy lajista innostuneita lukutoukkia tai iltasatujen kuuntelijoita, on tämän sarjan kirjat varmasti nappi valinta.




Kaikista suurimman vaikutuksen niin lukijana toimivaan äitiin, kolme vuotiaaseen pikku prinsessaan ja vähän roisimpii isoihin poikiin on tehnyt Prinsessa Pikkiriikki. Prinsessa Pikkiriikki kirjojen modernit ja humoristiset tarinat naurattavat niin lasta kuin aikuista ja pysähdytti sijoilleen kuuntelemaan tarinaa niin kotonamme vierrailleen lasten tädin kuin miehenikin.

Prinsessa Pikkiriikki on kaiken tuhmuroinnin sankari, mutta samalla hän on hieman kiltti ja tuhma yhtäaikaa. Hän on itse päättänyt olla prinsessa, sillä kuka vain voi olla prinsessa tai Batman, jos niin vain haluaa ja voi olla molempia vaikka yhtäaikaa jos siltä sattuu tuntumaan. Prinsessa Pikkiriikki antaa suit sait vanhoille ja kulahtaneille prinsessamalleille ja piut paut vanhempien säännöille. Kuka nyt vanhempien lukuisia sääntöjä ja määräyksiä ymmärtää saatika jaksaa kuunnella?

Prinsessa Pikkiriikki kirjasarjan on luonut Hannele Lampela ja kuvittanut Ninka Reittu. Tässä on kertakaikkiaan niin hulvaton, mutta samalla niin samaistuttava kirjasarja, että minun on aivan pakko hommata kaikki kirjat meille itselle. En muista milloin olisin nauttinut niin paljon iltasatujen lukemisesta, kuin mitä olen nauttinut Prinsessa Pikkiriikkien parissa. Niin äitiä kuin lapsiakin naurattaa, sillä kummatkin löytävät pieniä totuuden siemeniä ja opetuksia tarinoista. Olemme saaneet myös hyviä keskusteluja aikaan kirjojen tiimoilta.

Suuret kiitokset vain meidän ihanalle kirjastontädille lastenosastolta, joka osasi meille tätä sarjaa suositella. Meidän perheestä kun löytyy yksi Prinsessa Pikkiriikki ja ainakin isoveljen mielestä myös se Rasittava Urpokin, Ryysy-Eetua unohtamatta. Tällä hetkellä suosikiksemme on noussut Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut, jota on luettu jo useampana iltana uudestaan ja uudestaan, koska kirjan lukemista ei vain malta lopettaa yhteen satuun. Kirja sisältää uudelleen kerrottuja klassikkosatuja modernilla otteella, sillä kuka haluaa tulla suudelluksi ilman lupaa tai miksi prinsessaa ei voi herättää heäryskellolla, kun sellainen on kerran keksitty. Kirjassa ei välitetä sukupuolirooleista sillä prinsessana voi toimia Ryysy-Eetu ja onpahan mukana tarina kahdesta ahneesta tytöstä, Hannusta ja Kartusta.

Suosittelen!

Kommentit