Max Seeck: Uskollinen lukija

Hulppeasta merenrantatalosta löytyy kuollut nainen. Nainen on pukeutunut juhla-asuun ja hänen kasvonsa ovat vääntyneet irvokkaaseen hymyyn.

Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi saa tapauksen tutkittavakseen, ja pian käy ilmi ettei juhlapukuinen nainen ole ainut uhri ja että lisää ruumiita on tiedossa. Joku nimittäin toteuttaa uskollisesti menestyskirjailijan romaanien äärimmäisen raakoja rikoksia.
Max Seeckin neljäs romaani, psykologinen jännäri Uskollinen lukija, on saanut valtavan suosion. Romaanin käännösoikeudet on myyty jo 35 maahan, ja vastikään kerrottiin kirjan elokuvaoikeuksien myymisestä Hollywoodiin. Kotimaassamme kirja on noussut taas useampien lukijoiden huulille, kun Lankisen lukupiiri valitsi tämän kuukauden kirjaksi menestyksen innostamana. Minä varasin tämän kirjastosta ennen hypeä, mutta sain tämän sopivasti luettavaksi aallonharjaan, ilman hirvittävän pitkää jonotusaikaa. 

En yhtään ihmettele kirjan saamaa mainetta ja kunniaa. Olihan tämä ihan älyttömän hyvä dekkari! Ensinäkin, juoni oli todella mielenkiintoinen okkultismin ja noitavainojen värittäessä tutkinnansuuntaa, mutta se tarjoili myös yllättäviä juonenkäänteitä. Toisessa aikatasossa tutustutaan rikosylikonstaapeli Jessican menneisyyteen tarkemmin, sillä Jessica itse pelkää rikosvyyhden liittyvän jollain tapaa häneen itseensä. Tarinaa kuljetetaan perinteisesti useammasta kertojanäkökulmasta, mikä on yleinen kerrontatapa rikoskirjallisuudessa ja varsin toimiva sellainen.

Se mistä eniten pidin tässä kirjassa oli lyhyet luvut, joista suurin osa loppui jonkinsortin cliffhangeriin. Eihän tätä malttanut millään laskea käsistä, sillä tarina oli muotoiltu juuri niin että lukijan uteliaisuus pysyy yllä läpi tarinan. Tykästyin myös Jessican henkilöhahmoon, joka oli hyvin uskottava, mutta samalla myös hyvin salaperäinen. Jessicassa on vain sitä jotain - terävää ajattelua, inhimillistä haavoittuvuutta sekä menneisyyden haamuja. Haluan tietää hänestä enemmän, ja siihen malliin Jessican henkilöhahmoa taustoitettiin ja mielenmaisemaa avattiin, että uskalsin toivoa tämän olevan huikean sarjan aloitusosa. Sen puolesta puhuisi myös hieman vajaavainen loppuratkaisu, joka jätti paljon kysymyksiä auki ja lukijan oman tulkinnan varaan.  Kyllähän sitäpaitsi tiettyjen henkilöhahmojen kohtalo pitäisi selvittää lukijoille. Utelias luonteeni lähti asiaa selvittämään netin syövereistä ja kirjailijan omilta FB-sivuilta löytyi tieto, että Uskollinen lukija on saamassa jatkoa. Jippii, ja kolminkertainen eläköön huuto. Onko pakko jaksaa odottaa?

Uskollisen lukijan juoni on äärettömän vetävä. Tämä on parhaita kotimaisia dekkareita, joita olen koskaan lukenut, mutta samalla se yltää myös kansainvälisesti mainetta niittäneiden lemppareiden joukkoon. Seeck on tehnyt erinomaista työtä! Uskollinen lukija on erinomaisen viihdyttävä paketti, jossa tapahtuu brutaaleja murhia noitavainoista kertovan romaanin pohjalta, mutta on hienolla tyylillä toteutettu. Kirja ei ole liian raaka tai ahdistava, mutta jännitystä piisaa juuri sopivassa suhteessa. Ainakin itse unohduin lukemaan niin intensiivisesti, että pitsakin ehti palaa uuniin ennen kuin tajusin mitä on tapahtunut. Kirja ei saa lukijaa yökkimään brutaaleilla kohtauksilla, mutta menettämään ajan- ja paikantajun.

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 385

Mistä minulle: Kirjastosta


Kommentit

  1. Istuin Turun kirjamessuilla kuuntelemassa Seeckiä. Tosi sujuvasanainen kirjailija ja hän kertoi jonkin verran kirjan sisällöstä. Olin jo aiemmin varannut kirjan kirjastosta ja meillä oli kirjaan yli 200 varausta ennen minua. Tykkäsin juuri tuon noitayhteyden vuoksi. Ja päähenkilön menneisyyskin kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä erinomainen ja mielenkiintoinen paketti. Onneksi jatkoa on luvassa. :)

      Poista

Lähetä kommentti