perjantai 22. toukokuuta 2020

Elly Griffiths: Januksen kivi

Norwichilaisen talon purkutyömaalta löytyy lapsen luita kynnyksen alta. Talo on aiemmin ollut katolisen papin johtama lastenkoti, mutta kuinka vanhoja luut ovatkaan? Luita tutkiva Ruth tietää hyvin, että muinaiset roomalaiset muurasivat uhrinsa ovenpieliin ja kynnyksiin lepyttääkseen Janusta, alkujen ja loppujen kaksikasvoista jumalaa. Etsivä Harry Nelson uskoo kuitenkin syyllisen löytyvän nykyhetkestä. Ja Ruthillakin on salaisuus, jota hän ei haluaisi paljastaa.

En ole törmännyt vielä yhteenkään toiseen sarjaan, joka toimisi yhtä hyvin äänikirjoina, kuin tämä arkeologi Ruth Gallowaysta kertova sarja. Aivan kuin nämä olisi kirjoitettu juuri äänikirjoiksi. Toinen osa onnistuu nousemaan samalle tasolle sarjan aloitusosan Risteyskohtien kanssa, ja yllättää olemalla jopa parempi. Ruthin ja etsivä Nelsonin välinen kemia ja monimutkaiseksi muuttunut suhde tuo uutta kipinää tarinaan, samalla kun kaksikko ja joukko muita yrittää selvittää purkutyömaalta löytyneiden lasten luiden taakse kätkeytyvää tarinaa.

Totta kai, Ruth kerää ympärilleen jälleen ongelmia, koska miten muuten laatuviihdettä tehtäisiin, kuin kertomalla ihmisistä joille tuntuu sattuvan ja tapahtuvan keskiverto ihmistä enemmän kaikenlaista ikävää? Joku tuntuu ottaneen Ruthin kohteekseen ja jättää hänen löydettäväkseen erikoisia esineitä, kuin uhkauksena. Onko luiden ratkaisu sittenkin enemmän nykyhetkessä kuin historian peitellyissä salaisuuksissa? 

Minulla tuli kuunellessa mieleen sarja, jota katsoin joskus nuorempana. Siinä etsivä kaksikko yrittää ratkaista vanhoja rikoksia, jotka ovat jääneet selvittämättä. Näissä kahdessa kirjassa on ollut sama, mutta tapaukset tulevat esille vain eri tavalla. Pääpaino ei kuitenkaan ole rikoksen ratkaisemisessa yksinään, vaan moniulotteiset henkilöhahmot ja heidän väliset suhteensa ovat myös merkittävässä roolissa ja ne kiinnostavat aidosti. Varsinkin Ruthin raskaus on kutkuttava juonenkäänne. Haluan ehdottomasti kuulla kuinka Ruthille käy? Mikä kummallinen rikos hänen ja Nelsonin ratkaistavaksi tulee seuraavassa osassa? Miten Ruthin ja Nelsonin suhde kehittyy, sillä tämä osa loppui kutkuttavaan loppuasetelmaan? 

Griffithsin kerronta on mukavan leppoisaa, mutta iloisesti soljahtelevaa. Ruth Galloway -sarja on cozy crimeä parhaimmillaan. Sarjaa onkin suomennettu jo seitsemän osaa ja kahdeksas osa on tulossa syksyllä. Saan siis jatkossakin viihtyä kävelylenkeillä tämän mainion sarjan parissa. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: The Janus Stone (2011)
Sivuja: 335
Suomentanut: Anna Kangasmaa

Mistä minulle: Bookbeat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti