Stephen King: Revolverimies - Musta torni 1

Sarjan ensimmäisessä osassa King tutustuttaa lukijan Rolandiin, arvoitukselliseen sankariin, viimeiseen revolverimieheen. Hän on yksinäinen kulkija, eräänlainen ritari. Hän etsii, on jo kauan etsinyt, puoli-inhimillistä mustiin pukeutunutta miestä, jolla on tietoja Mustasta Tornista. 
Maailma, jossa Roland elää, on lohduttoman autio, muuttunut, tyhjentynyt, mutta se muistuttaa pelottavalla tavalla meidän tuntemaamme maailmaa. Määrätietoisella yksinäisellä matkallaan Roland tapaa Jaken, toisesta maailmasta kuoleman portin kautta saapuneen nuoren pojan, jonka kohtalokas tehtävä on auttaa Rolandia...
Kuten olen lukemattomia kertoja maininnut, olen vannoutunut King-fani. Olen kuitenkin lukenut vain hänen kauhuromaanejaan, ja tuntui hiukan epäreilulta sanoa itseään faniksi, jos ei ole edes tutustunut mainetta niittäneeseen Musta torni -sarjaan. King kirjoitti sarjan ensimmäisen osan nuorena miehenä, ajatuksena jättää kirja vain ensimmäiseen osaan, mutta kirjoitti lopulta sen pohjalle seitsemänosaisen sarjan. Vuonna 2003 King uudelleenkirjoitti alunperin vuonna 1982 ilmestyneen Revolverimiehen sopimaan paremmin linjaan muun sarjan kanssa. Ja tuon kirjan pohjalta tehdyn suomennoksen itse luin. 

Nimensä mukaisesti ensimmäinen osa kertoo viimeisestä revolverimiehestä Rolandista, joka seuraa tummiin pukeutunutta miestä autiomaan halki. Matkallaan hän törmää poikaan, Jakeen, josta tulee olennainen osa hänen taipaleellaan. Välillä käydään takaumien muodossa Rolandin nuoruudessa, mutta siinäpä aikalailla mitä 247 sivua kätki sisäänsä.

Olin lukiessa lähinnä vain hämmentynyt. Ensinnäkin, tälläinen rappiollinen, westerntyylinen ja scifihenkinen fantasiadystopia hybridi ei oikein vakuuttanut, ainakaan näin ensimmäisen osan perusteella. Toisekseen, olin hyvin hämmentynyt siitä, miten erilaista Kingiä kirja oli. Kuvaileva kirjoitustyyli oli läsnä, mutta muuten mietin välillä onko tämä Kingiä ollenkaan. Kun moitin tätä ensimmäistä osaa Instagram-tililläni, ja uhkasin jättää taipaleeni tämän sarjan parissa tähän ensimmäiseen osaan, sain monta kommenttia siitä kuinka tämä ensimmäinen osa on sarjan heikoin. Monet olivat kokeeneet sen minun tavallani hankalasti lähestyttäväksi, mutta vannoivat jo seuraavan osan olevan huomattavasti parempi. Sain kuulla samaa niin monelta, että päädyin kuitenkin jättämään karvaan pettymyksen taakseni ja antaa sarjalle vielä uuden mahdollisuuden ennen lopullista mielipidettäni. Useat tuntuvat pitävän tätä sarjaa timanttisena taidonnäytteenä, ja kun kyseessä on rakastamani kauhunkuningas, on oikeastaan helpottavaa ajatella, että sarja voi kuitenkin olla hyvä, vaikkei ensimmäinen osa odotuksiani lunastanutkaan. Sarjan toinen osa on nimeltään Kolme korttia pakassa, jonka tilasin itselleni pokkariversiona ihanasta nettiantikvariaatista, Finlandia kirjasta, huokeaan hintaan. 

Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2009
Alkuteos: The Gunslinger - The Dark Tower 1 (2003)
Sivuja: 247
Suomentanut: Kari Salminen

Mistä minulle: Ostokirja


Kommentit

  1. On aina mukavaa törmätä kirjablogeissa Kingin kirjoihin :D Musta torni -sarjaa en ole itse vielä aloittanut, koska luen Kingiä julkaisujärjestyksessä - tällä hetkellä on Firestarter (suom. Tulisimä) aivan lopuillaan. Minäkin olen kuullut tuosta, että tämä Mustan tornin ensimmäinen osa ei olisi niin hyvä kuin muut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan Kingin kirjoja. Itse olen lukenut melko sekalaisessa järjestyksessä, mutta useamman jo vuosien varrella. Lemppareita löytyy niin vanhojen kuin uudempienkin kirjojen joukosta. :)

      Poista
  2. Luin tämän alkua useamman kerran ja ihmettelin miksi tökkii, King kuitenkin on suosikkikirjailijani. Ehkä kolmannella kerralla pääsin vauhtiin ja onhan tämä sarja huikea 🖤 Nivoo hienosti Kingin tuotantoa yhteen. Pitäisi ottaa uusintalukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on minunkin ja olin kyllä hieman ihmeissäni tämän kanssa. Mutta ilman ihania kirjaihmisiä, olisi tämä sarja jäänyt tähän. Vielä en ole toisen osan pariin ehtinyt, mutta uskon vakaasti että tulen pitämään niistä, kaikkien kehuvien kommenttien perusteella. :)

      Poista

Lähetä kommentti