Rainbow Rowell: Eleanor & Park



Vuosi 1986. Eleanor ja Park tietävät, että ensirakkaus on harvoin ikuista. Silti he heittäytyvät sen vietäväksi.

Tätä oli teinirakkaus ennen tekstiviestejä, Facebookia, Twitteriä, Instagrammia ja Snapchatia. 

Park luovii läpi lukuvuosien pitäen matalaa profiilia, kuunnellen Smithsiä ja vältellen ikätovereitaan. Sitten kouluun tulee uusi tyttö, Eleanor. Isokokoisesta, punatukkaisesta ja omituisesti pukeutuvasta tytöstä tulee välittömästi kiusaajien silmätikku. Kun Park huomaa Eleanorin lukevan salaa sarjakuvia, alkaa ystävyys. Hitaasti siitä kehittyy jotakin enemmän. 


Rainbow Rowellin Eleanor & Park on kovassa suosiossa ollut YA-kirja, joka kahmi ilmestymisvuonnaan Yhdysvalloissa lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja sen käännösoikeudetkin on myyty neljäänkymmeneen maahan. Kirjagramissakin YA -tagin alla mitä todennäköisimmin törmää tähän kirjaan hyvinkin pian.  

Eleanor & Park kertoo tavallisen teiniromanssin, johon meistä monen on helppo samaistua, ainakin jollain tasolla. Minut kirja sai ainakin muistelemaan omia teiniaikoja ja ensirakkauden lepatusta vatsanpohjassa. Olisin varmaan rakastunut noina vuosina tähän kirjaan tulisesti. Eleanor on koulun uusi oppilas ja joutuu kiusatuksi heti ensimmäisenä päivänä astuessaan koulubussiin. Hän päätyy sattumalta istumaan aasialaistaustaisen Parkin viereen, joka ei itsekkään kuulu koulun suosituimpien oppilaiden joukkoon, vaikka saakin olla kiusaajilta suhteellisen rauhassa. Hiljalleen näiden kahden välille muodostuu ystävyys sarjakuvien ja musiikin välityksellä. Lopulta ystävyys muuttuu romanssiksi, jonka he yrittävät salata kaikilta. Tarinaa kerrotaan kummankin - Eleanorin ja Parkin - näkökulmasta, joten romanssin hidasta syttymistä pääsee seuraamaan kahdesta vinkkelistä.

Park on melko tavallisesta amerikkalaisesta kodista kotoisin, vaikka hänen äitinsä onkin Koreasta lähtöisin. Eleanor puolestaan on vaikeista kotioloista. Hänen äitinsä on mennyt uusiin naimisiin alkoholia lipittävän Ritchien kanssa, joka on arvaamaton ja uhkaava, niin äidille kuin tämän lapsille aiemmasta suhteesta. Eleanorinkin hän kerran suuttuessaan nakkasi kotoa vuodeksi asumaan äidin ystävän sohvalle. Perhe muuttaa Ritchien vanhaan kotitaloon, jossa viidellä lapsella on yksi jaettu makuuhuone eikä kylpyhuoneessakaan ole edes ovea näkösuojana. Ei ole paikkaa, jossa Eleanor voisi kokea olevansa turvassa ja hyväksytty. Siksipä suhde Parkiin onkin nuorelle tytölle pelastus. 

Kirja käsittelee romanssin ohella myös vaikeita aiheita, jotka luovat tarinaan uhkaavaa tunnelmaa. Eleanor tietää että hänen aikansa Parkin kanssa tulee vääjämättä ehtymään. Ensirakkaus on harvoin ikuista, mutta se on silti ihanaa, kutkuttavaa ja jännittävää. Jotain sellaista, mitä ei koe koskaan uudestaan.

Kirja sijoittuu 80-luvulle, joka näkyy lähinnä kasetteina ja korvalappustereoina, mutta ennenkaikkea älypuhelinten ja somen poissaololla. Suhteet hoidettiin eri tavalla tuohon aikaan. Olisin kuitenkin toivonut hieman näkyvämpää ajankuvaa tarinan taustalle.

Eleanor & Park oli ihana kirja, muttei saanut minun silmänurkkia kostumaan tai rakastumaan itseensä tulisesti. Minulle kirja oli kiva YA-kirja, jota oli mukava lukea. Mutta kuten sanoin, nuorempana olisi varmasti rakastanut tätä kovastikkin. Siksipä suosittelen tätä vahvasti nuorille lukijoille, lukekaa ja rakastukaa.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Viisas elämä
Alkuteos: Eleanor & Park (2013)
Sivuja: 384
Suomentanut: Terhi Kuusisto

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit