Kiinnostavia naisten kirjoittamia kirjoja naisista

Naistenviikko alkaa olemaan ohi, mutta siitä inspiroituneena ajattelin naistenviikon päättäjäisiksi julkaista vinkkipostauksen mielenkiintoisista naisten kirjoittamista kirjoista, jotka kertovat fiktiivisistä tai todellisista naisista. Olen viime vuosina saanut lukea monta tavalla tai toisella mieleenpainuvaa kirjaa, jotka kertovat rohkeista, inspiroivista tai muuten vain vaikuttavista naisista. Useimmat ovat perustuneet todellisiin historiallisiin henkilöihin, osa on ollut elämänkerrallisia tai autofiktiivisiä kertomuksia ja osa täysin mielikuvituksen tuotetta, mutta silti ikimuistoisia. Jos kaipaat naisten kirjoittamia kirjoja tai haluat lukea kirjan, jossa on kiinnostava naispäähenkilö, niin tämä listaus on juuri sinua varten.

Tara Westover, Opintiellä:

Otava, 2019

Huikea selviytymistarina Idahon takamailta, jossa Tara Westover kasvaa lapsuutensa ja nuoruutensa perheessä, jossa isä on ehdoton auktoriteetti. Taran perheessä vihataan yhteiskuntaa, kaihdetaan lääketiedettä sekä koulutusta ja odotetaan maailmanloppua. Isän ehdoton valta venyy aina hulluuden rajoille asti. Tara oppii keräilemään lääkeyrttejä, mutta oikeaan luokkahuoneeseen hän astuu ensimmäisen kerran vasta aikuisuuden kynnyksellä. Opintie ei kuitenkaan ole Taralle helppo. Saadakseen haluamansa koulutuksen, hänen täytyy kääntää selkänsä perheelleen sekä astua yliopiston maailmaan täysin itseoppineena, kun muut ovat saanet tietonsa koulunpenkiltä.

Michelle Obama, Minun tarinani

Otava, 2019

Yhdysvaltojen entisen ensimmäisen naisen tarina. Michelle Obama on varsin inspiroiva henkilö ja hänen muistelmansa, varsinkin lapsuuden ja nuoruuden osalta, olivat kiinnostavaa luettavaa. Miten Chigacon eteläosissa varttuneesta afroamerikkailaisesta naisesta tulee presidentin puoliso, joka muokkasi ikonista Valkoista taloa lämminhenkisempään suuntaan ja nainen, joka on tehnyt väsymättä työtä naisten ja tyttöjen puolesta? Kirjassa pääsee myös kurkistamaan millaista elämä Valkoisessa talossa oli, kuinka erilaista elämä uudessa asemassa oli koko perheelle. Varsin kiehtova tarina, vaikka kaikki politiikan selostus kirjassa ei ollutkaan minun mieleeni. Tästä on ilmestynyt Netflixissä myös dokumenttielokuva, joka oli ehdottomasti myös katsomisen arvoinen.

Heather Morris, Cilkan tarina

Aula & Co, 2020

Cilkan tarina on löyhästi tositapahtumiin perustuva kertomus Cilka Kleinistä, joka vapauduttuaan Auschwitzin keskitysleiriltä, joutui yhteistoiminnasta syytettynä Neuvostoliittoon vankileirille. Kurjuus jatkuu, muuttaen muotoaan. Vankileirillä Cilka päätyy hoitamaan vankeja leirin sairaalaan ja ystävystyy naislääkärin kanssa. Ystävyys ja rakkaus, niille on tilaa sydämessä mitä kauheimmissakin olosuhteissa ja ne tuovat iloa ankeimpiinkin oloihin. Cilka Klein ei itse päässyt kertomaan tarinaansa julkisuuteen, kuten Lale Morrisin edellisessä kirjassa. Cilkan tarina perustuu hänet tunteineiden ihmisten kertomuksiin Cilkan elämän vaiheista, joiden aukot Morris on täyttänyt omalla mielikuvituksellaan. Silti todella unohtumaton lukukokemus, kuinka vahva ja sinnikäs nainen!

Torey Hayden, Satutettu lapsi

Otava, 2020

Torey Haydenin jokainen autofiktiivinen kirja hänen psykologin työstään lasten parissa, on ollut vaikuttavaa luettavaa. En voi muutakuin ihailla hänen ammattitaitoaa sekä kykyään auttaa lapsia, jotka ovat kipeästi avun tarpeessä. Koko ihminen huokaa rauhallisuutta, inhimillisyyttä sekä uskoa parempaan. Satutettu lapsi on hänen uusin romaaninsa, joka on ilmestynyt tänä vuonna. Pitkän tauon jälkeen Haydeni fanit saivat uutta luettavaa tältä kerronnan mestarilta, naiselta joka saa yhteyden sellaisiinkin lapsii, joiden suhteen kaikki muut ovat jo toiveensa menettäneet.

Marie Benedict, Rouva Einstein


Oletteko tuttuja kuuluisan fyysikon, Albert Einsteinin, ensimmäisen vaimon kanssa. En ollut minäkään, en edes tiennyt hänestä mitään ennen tämän kirjan lukemista. Mikä nerokas fyysikko jäi kuuluisan miehensä varjoon. Ja hänen roolistaan Einsteinin suhteellisuusteorian syntyyn käydään nykypäivänäkin kiivasta keskustelua. Oliko hän aivot koko teorian taustalla? Vai oliko hän vain auttava käsi, matemaatikko, joka auttoi taustalla miestään tämän kuuluisimman teorian kehittelyssä. Kirja antaa myös melkoisen kuvan Albertista, eikä se kuva ole se kaikista imartelevin.

Kim Liggett, Armonvuosi

Karisto, 2020

Nyt mennään täysin fiktion puolelle ja vielä YA-dystopiaan, mutta tämä oli aivan huikean hyvä kirja. Nälkäpeli kohtaa Orjattaresi henkinen tarina, feministinen dystopia, jossa naimaikään tulleet nuoret naiset lähetetään erämaahan saalistajien keskelle leiriin selviytymään vuodesta, jota kutsutaan Armonvuodeksi. Naisten, jotka elävät miesten hallitsemassa patriarkaalisessa yhteiskunnassa alisteissa asemaa, tulee vuoden aikana päästä eroon niin sanotuista taikavoimistaa, jonka jälkeen he ovat valmiita palaamaan yhteisön pariin joko vaimoina tai työläisinä. Kirjan päähenkilö on muutoksen tuulia havitteleva vahva ja omalaatuinen Tierny, joka joutuu kohtaamaan erämaassa niin armottoman luonnon kuin tyttöjen väliset suhteet sekä naiseksi kasvamisen haasteet. 

Kate Quinn, Koodinimi Alice

HarperCollins, 2018

Koodinimi Alice on viihteellinen historiallinen romaani, joka pohjautuu tosielämän sodan aikaisiin sankarittariin, nimittäin naisvakoojiin ja heidän laajaan verkostoonsa. Mielenkiintoinen tarina, joka liikkuu kahdessa aikatasossa. Vahvuutena ehdottomasti mielenkiintoiset ja vahvat naishahmot sekä erittäin vetävä tarina. Suosittelen erityisesti historiallisen fiktion ystäville.


Pirkko Soininen, Ellen - Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen päiväkirja

WSOY, 2018

Fiktiivinen kertomus, mutta todellisesta taiteilijasta. Minimalistisesti kerrottu tarina, joka koostuu Ellenin fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä, jotka maalaavat kuvaa särmikkäästä taiteilija naisesta, joka oli ainakin minulle entuudestaan melko tuntematon henkilö. Syväluotavaa kuvaa tämä ei Thesleffistä antanut, mutta herätti mielenkiinnon itse taiteilijaa ja hänen elämäänsä kohtaan sekä etsimään tietoa enemmän. Pidin kuitenkin tästä melko lyhyestä fiktiivisestä tarinasta paljon.



Anni Saastamoinen, Sirkka 

Kosmos, 2019


Ihastuttava Sirkka on melkoisen persoonallinen ihminen, mutta voin vaikka vannoa, että jokainen meistä tietää ainakin yhden Sirkan ja jokaisen meidän sisällä asustaa pieni Sirkka. Hän on ihailtavan mutkaton tyyppi, jolla on jalat tiukasti maassa, mutta hänellä on melkoisesti ongelmia sosiaalisessa kanssakäymisessä. Hän itse ei kuitenkaan anna asian itseään häiritä. Saastamoisen eläväinen kieli herätti Sirkan loistavasti eloon ja tämä on kirja, joka toimii varmasti äänikirjanakin loistavasti! Sirkka on ihastuttavan lempeä ja hyväntuulinen kirja, johon kannattaa ehdottomasti tarttua, sillä se on rehellinen kuvaus yksinäisyydestä ja erilaisuudesta.


Kommentit

  1. Kiitos mielenkiintoisista vinkeistä, Rouva Einsteinista lähti välittömästi varaus kirjastoon! /Mari

    VastaaPoista

Lähetä kommentti