Adrian McKinty: Ketju



Lapsesi on siepattu. Olet nyt osa Ketjua.
Jätit juuri lapsesi bussipysäkille. Puhelimesi soi. Soittaja on tuntematon. Hän kertoo siepanneensa tyttäresi.
Nyt sinun on maksettava lunnaat – ja vuorostasi siepattava jonkun muun lapsi. Tyttäresi pääsee vapaaksi vasta kun uhrisi vanhemmat sieppaavat seuraavan lapsen. Jos jokin näistä kohdista jää toteutumatta, lapsesi tapetaan.
Uhri. Selviytyjä. Sieppaaja. Rikollinen. Sinusta tulee näitä kaikkia.
Mihin olisit valmis ryhtymään pelastaaksesi lapsesi? Ketju virittää lukijalle vastustamattoman ansan.

Nyt oli niin pirullisen nerokas psykologinen trilleri, että tämä ampaisee suoraan tämän vuoden parhaimpien kirjojen joukkoon. Kaiken lisäksi tämä oli niin hemmetin hyvä, ettei tätä malttanut laskea käsistään. Miten joku voi edes keksiä tälläistä? Ketju oli taiten luotu kokonaisuus, jossa kirjan henkilöiden psyyke joutuu äärimmäiselle koetukselle, kun heistä tulee osa ketjua.

Mitä itse tekisit tilanteessa, jossa saisit puhelun että lapsesi on siepattu ja sinua pyydetään tekemään tiettyjä asioita, jotta lapsesi säilyy hengissä? Kykenisitkö tekemään saman ja tuottamaan äärimmäistä tuskaa jollekkin toiselle pahaa aavistamattomalle perheelle, jotta saisit lapsesi hengissä takaisin? Rachel Kleinin teini-ikäinen tyttö napataan aivan tavallisena aamuna bussipysäkiltä, tämän odottaessa koulubussia kuten jokainen aamu tähänkin asti. Rachel joutuu kyseenalaistamaan kaiken, mitä hän on pitänyt normaalina tyttärensä kohdalla. Onko hän huono vanhempi, kun ei ole pitänyt silmällä lastaan joka ainoa hetki? Ja nyt hänen, tavallisen amerikkalaisen yksinhuoltajaäidin, tulisi napata jonkun toisen viaton lapsi ja murskata heidän elämänsä liittämällä heidät ketjuun. Rachelin on pakko tai hänen lapsensa surmataan. Rachel on äitinä valmis tekemään kaiken lapsensa eteen, kuten lähes kaikki muutkin vanhemmat, jotka ovat joutuneet osaksi pahamaineista ketjua. Kun kaikki tarvittava on tehty, ketjun psykologinen yliote jatkuu koko loppuelämän. Ketjun uhrien turvallisuudentunne on viety iäksi  - he ovat joutuneet käymään läpi trauman, joka täytyy pitää salaisuutena tai perheesi on uhattuna. Ketju valvoo kaikkia lenkkejään, sillä ketju on yhtä vahva kuin jokainen sen jäsen. Et voi puhua kenellekkään ja kannat sisälläsi synkkääkin synkempää salaisuutta. Pystytkö jatkamaan elämääsi sen jälkeen?

Kirjan tarina on hyvin elokuvamainen, näinkin tapahtumat kuin täysipitkänä kokoillan elokuvana mielessäni. Ei lienee siis yllätys, että tämän maailmalla mainetta niittäneen trillerin elokuvaoikeudet on myyty. Vaikka henkilöhahmot jäivätkin hivenen ohuiksi, niin kerran kirjan kyytiin hypätessä ei ole pois pääsyä ennen kuin viimeinen sivu on käännetty. Tarina etenee eteenpäin kuin vuoristorata kohti viimeisintä surmansilmukkaa. Vauhti sekä elämys on tässä ajossa taattua. Äitinä tämä kirja säväytti minua todella syvältä, kammottava tarina, joka lukeutuu jokaisen vanhemman pahimpiin painajaisiin.

Kirja koostuu lyhyistä luvuista ja pitkin tarinaa on ripoteltu juonikoukkuja, jotka kietovat lukijan otteeseensa. Keskenjättäminen on ajatuksena käytännössä mahdotonta. 

Adrian McKinty on kirjoittanut lukuisia dekkareita ja jännäreitä, mutta hänen kirjailijanuransa ei tuntunut ottavan tuulta alleen. Hänen agenttinsa kuitenkin uskoi Adrianiin ja hänen kykyihinsä kannustaen tätä jatkamaan. Adrian otti novelliversion Ketjusta ja muokkasi siitä täyspitkän romaanin, josta tulikin sitten myyntihitti ja kassamagneetti. Kirjan käännösoikeudet on myyty 20 maahan ja kuten aiemmin tuossa mainitsinki, kirjan elokuvaoikeudetkin on jo myyty. Toivon todella näkeväni tämän elokuvana, sillä Ketju taipuu leffaksi varmasti loistavasti. Onneksi Adrian jatkoi kirjoittamista ja sain lukea tämän huikean niskakarvat nostattavan tarinan ja suosittelen lämpimästi muitakin jännäreiden ystäviä tarttumaan tähän.

Tämä oli muuten tämän vuoden 100. lukemani kirja. Korona on tehnyt tehtävänsä ja teen tänä vuonna lukemisten suhteen oman henkilökohtaisen ennätykseni.

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: The Chain (2019)
Sivuja: 398
Suomentanut: Antti Saarilahti

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Todella jännä kirja kaikin puolin.

    VastaaPoista
  2. Oho, kiva että tämä nappasi näinkin hyvin! Odottelen omaani kirjaston jonossa äänikirjan muodossa, joten toivon, että tämä toimii myös ääneen luettuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä uskoisin, mikäli lukija vain on hyvä. Itse kyllä olisin tykännyt tästä varmasti myös äänikirjana. :)

      Poista
  3. Alku oli tosi lupaava ja jännittävä, mutta heti "alun selvittyä" lässähti pahasti. Toisenlainen kirja tästä kieltämättä mielenkiintoisesta aiheesta olisi voinut osua nappiin. 2,75/5

    VastaaPoista

Lähetä kommentti