Heine Bakkeid: Meren aaveet




Hurjat talvimyrskyt tekevät tuloaan, kun Thorkild Aske vapautuu vankilasta. Kärsittyään kolmen vuoden rangaistuksen taposta hän on kollegoidensa silmissä alinta mahdollista kastia: pahan puolelle päätynyt poliisi. 

Syyllisyyden riivaamana ja mieleltään järkkyneenä Thorkild Aske ottaa vastaan erikoisen tehtävän ja lähtee Pohjois-Norjan perukoille etsimään kadonneeksi ilmoitettua nuorta rikasta miestä, Rasmus Moritzenia. Rauhalliseen elämään tottuneet paikalliset viranomaiset kuittaavat katoamistapauksen arvellen, että mies on hukkunut sukellusretkellä. Thorkildin palkannut Rasmuksen äiti sen sijaan ei aio luovuttaa ennen kuin pojan ruumis on löytynyt. 

Haparoivat tutkimukset johtavat tuulten piiskaamalle saarelle ja vanhalle majakalle, joka kätkee arvaamattoman monta salaisuutta. Lopulta vimmaiset aallot tuovat rantaan ruumiin – mutta se ei suinkaan ole Rasmuksen.

Heine Bakkeidin Meren aaveet aloittaa entisestä poliisista, Throkild Askesta, kertovan dekkarisarjan, jonka toinen osa on ilmestyi suomennettuna juuri. Bakkeid on tunnettu Norjassa aikaisemmin nuorten kirjailijana, mutta hänen debyyttinsä aikuisten rikoskirjallisuuden saralla on huomioitu laajalti myös muissakin maissa. Bakkeidia onkin tituleerattu jopa Nesbon kaltaiseksi lahjakkuudeksi. Kieltämättä Meren aaveet oli koukuttava ja omaperäinen dekkari, joka onnistui sitomaan minut aurinkotuoliin pariksi kesäiseksi päiväksi. Se oli myös erinomaista kirjallisuutta kesälukemiseksi, sopivan kevyttä sekä mukavasti uteliasuutta kutkuttavaa.

Thorkild Aske on poliisi, joka vapautuu kirjan alussa vankilasta. Menneisyydessä on tapahtunut jotain, mikä on ensinäkin luistanut Thorkildin raiteiltaan, antanut hänelle elinikäiset kivut sekä särkenyt hänen sydämensä lopullisesti. Lukijalle ei kuitenkaan paljasteta menneisyyden tapahtumia kuin hiljalleen, samalla kun Thorkild yrittää epätoivoisesti selvittää lääkehuuruissaan mitä Pohjois-Norjassa kadonneelle pojalle on tapahtunut. Tehtävä ei ole suinkaan helppo, sillä menneisyys - niin Thorkildin oma kuin majakkasaarenkin - hankaloittavat tutkimuksia. Kaiken lisäksi paikallinen poliisi on kuitannut tapahtumat vain epäonnisena sukellusonnettomuutena. Thorkild tuntee tulleensa umpikujan päähän ja toivoo Rasmuksen ruumiin nousemaan pintaan pian, jotta hän pääsisi takaisin kotiin. Myrskyinen meri vastaa toiveisiin ja heittää majakkasaaren kivikkoiselle rannalle ruumiin, joka ei kuitenkaan ole Rasmuksen, vaan jonkun aivan muun. 

Thorkild on henkilöhahmona hyvin moniongelmainen. Aluksi en oikein lämmennyt hänelle ja hänen surkuttelevalle sekä itsetuhoiselle olemukselleen. Kuitenkin Thorklidin menneisyyden avautuminen toi ymmärystä hänen hahmonsa ongelmille sekä motiiveille. Toki tälläinen ongelmallinen, elämänruntelema ja päihteisiin taipuvainen dekkarisankari ei ole mitenkään omaperäistä, joten jätin Thorkildia kohtaan tuntemani ajatukset omaan arvoonsa. Onneksi aika teki tehtävänsä ja loppua kohden opin jopa hieman pitämään hänestä, vaikka hän olikin masentavan puoleinen tyyppi. Terapia olisi varmaan aivan paikallaan.

Meren aaveet ei ole mikään perinteinen dekkari, sillä Bakkeid hyödyntää yliluonnolisia keinoja tapauksen ratkaisemisessa. Vai onko kaikki yliluonnollinen vain Thorkildin lääkehuuruisten hallusinaatioiden tuotosta? Niin tai näin, tunnelmaa se ainakin onnistuu nostattamaan, ja kun tunnelma on yhdistetty vielä Pohjois-Norjan karuun luontoon sekä taustalla pauhaaviin luonnonvoimiin, onnistui koko paketti nostattamaan ihokarvat pystyyn enemmän kuin kerran. Tämä tummasävyinen rikostarina on sitä laatua, jota en lähtisi suosittelemaan kaikista herkimmille lukijoille. Sivuilta löytyy hyvinkin inhorealistisia kuvauksia aina meren turvottaman ruumiin ruumiinavauksesta, yksityiskohtaiseen kuvaukseen Thorkildin suolentoiminnan ongelmista. 

Nopeasti luettava tarinan koostuu lyhyistä luvuista ja loppuratkaisukin onnistui yllättämään. Vaikkakin, kun sain vihdoin syyllisen selville, ensimmäinen ajatukseni oli että olisi pitänyt arvata. Jos kaipaa menevää ja jännittävää dekkaria kesäpäivien ratoksi, suosittelen tutustumaan tähän. Itse aion ehdottomasti jatkaa sarjan parissa hyvinkin pian, sillä viihdyin tämän parissa hyvin. Minulla oli onni saada tämä ensimmäinen sekä toinen osa Into kustannukselta arvostelukappaleena. Kiitos kustantajalle!

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Into
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: Jag skal savne deg i morgen (2016)
Sivuja: 335
Suomentanut: Jonna Joskitt-Pöyry

Mistä minulle: Kustantajalta

Kommentit