Juno Dawson: Mallikappale



Jana Novak on pitkä ja hontelo lontoolaistyttö, joka tuntee epävarmuutta androgyynistä ulkonäöstään – kunnes hänet yllättäen värvätään mallitoimiston listoille ja sinkautetaan supertähdeksi. 
 
Jana joutuu kuitenkin pian huomaamaan, että muotimaailma on glamourin lisäksi täynnä törkyä: jokaisen kulman takana vaanii petoja, malleja kohdellaan kuin esineitä, ja on vaikea tietää, keneen voi todella luottaa. 
 
Jana saa kokea niin huimaavia huippuja kuin syviä pohjakosketuksiakin. Miten kauneus voi olla niin rumaa?

Olen pikku hiljaa kallistumassa siihen oletukseen, että jos haluan lukea vetäviä kirjoja, joiden pariin liimautuu kuin huomaamatta, valitsen nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja. Sain taas lukea valtavan vaikuttavan tarinan, jota kyllä lähtisin suosittelemaan myös aikuisille lukijoille, sillä Juno Dawsonin Mallikappale on hyvin ajankohtainen tarina, ja se tulee olemaan sitä aina. Mallikappale kertoo mallibisneksestä, sen glamourista sekä siitä toisesta, raadollisemmasta puolesta. Aiheena tämä ei ole mitenkään uusi, sillä luurangon laihat, päihderiippuvaiset mallit ovat varmasti monelle tuttu aihe. Dawson kuitenkin nostaa esille mallimaailmaan nurjaa puolta myös metoo -hengessä esille.

Jana Novak on tavallinen teini-ikäinen tyttö, jota on poikamaisen, eli toisinsanoen sukupuolettoman näköisen, ulkomuotonsa vuoksi kiusattu koulussa. Hän on kotoisin kädestä suuhun elävästä maahanmuuttajaperheestä, joten kun mallitoimiston "kykyjenetsijä" bongaa hänet huvipuistosta, tuntuu tilaisuus houkuttelevalta. Mallikeikoista saa sievoisia summia ja mahdollisuus säästää tulevia yliopisto-opintoja varten sekä auttaa perhettä taloudellisessa ahdingossa tekee työstä kieltäytymisen mahdottomaksi. Ja aluksihan kaikki vaikuttaa täydelliseltä - Jana lähtee kiitomaiseen nousuun mallinurallaan.

Pian tappava työtahti, jatkuva aikaerorasitus sekä erossa olo läheisistä ihmisistä alkaa tuntumaan. Ahdistus valtaa nuorentytön mielen. Kaikesta selviytyminen ei onnistu enää ilman lääkkeiden rauhoittavaa pöhnää. Mallibisnes on tehnyt myös vain teini-ikäisen tytön kehosta hänen työvälineensä, mutta myös vapaata riistaa kaikkien katseille ja kommenteille, myös niille epäsopiville. Vaikka langanlaihalla Janalla tuntuu kaiken pyörityksen keskellä olevan vaikeaa edes löytää aikaa syömiselle, saa hän silti kehoituksia vahtia omia syömisiään. Lisäksi ällöttävät setämiehet käyttävät nuoria tyttöjä hyväkseen, koskettelevat epäsopivasti, ostavat heitä seuralaisiksi ja vielä pahempaa. Suurin osa malleista aloittaa vielä teineinä, jolloin he ovat mieleltään lapsia ja alttiita aikuisten manipuloinnille ja hyväksikäytölle. Jana saa törmätä myös tähän puoleen, muttei purematta niele häneen kohdistunutta seksuaalista häirintää. Nousee haloo, johon yhä useammat mallit liittyvät ja murtavat alanvaikuttajien kesken vallineen hyvä veli -järjestelmän, jossa ongelmia vain hyssyteltiin.

Jana on henkilöhahmona hyvin uskottava ja aito. Urastaan huolimatta hän on vain tavallinen teini, vaikka onkin yhtäkkiä kaikkien huulilla. Hänellä on suhde aivan tavalliseen poikaan, jota hän rakastaa suuresti. Ystävyyssuhteet ovat tärkeitä ja opinnot ovat huolista suurimmat, kunnes hänet napataan myllyyn, joka riistää palan hänen viattomuudestaan. Dawson on luonut aidontuntuisen tarinan, joka kertoo siitä että hän on tehnyt pohjatyönsä hyvin. Mallimaailma nousi elävästi henkiin. Kirjan englanninkielinen nimi Meat Market kuvaa paremmin kuin hyvin, mitä tuo maailma pitää enimmäkseen sisällään. Vaikka kirjassa on yli 400 sivua, ei pidä antaa sen säikäyttää. Mallikappale oli sujuvasti kirjoitettu ja humahti loppuunsa aivan huomaamatta. 


Juno Dawson on Iso-Britannialainen kirjailija, jolta on ilmestynyt useampia nuorille suunnattuja kirjoja englanninkielellä. Goodreadsista selailtuani hänen tuotantoaan toivon todella, että Mallikappale oli vain aloittava kirja hänen tuotantonsa suomentamisessa. Dawsonilta löytyy mielenkiintoisenoloisia kirjoja ja tämän kirjan perusteella uskallan olettaa että Dawson on varsin lahjakas kirjailija.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: Meat Market (2019)
Sivuja: 438
Suomentanut: Aura Nurmi

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit