Liane Moriarty: Hyvä aviomies

"Cecilia löytää kirjeen josta kuoriutuu hänen miehensä musertava salaisuus. Tess taas kuulee miehensä ja ystävänsä rakastuneen toisiinsa, pakahduttavasti, joten kolmas pyörä, Tess, lähtee. Rachel on menettänyt tyttärensä ja epäilee nyt tietävänsä kuka hänet murhasi. Mies on sama, jota kohtaan Tess alkaa tuntea kiihkeää vetoa. Naiset kohtaavat Sydneyssä. Nauru ja kyyneleet tilkitsevät tarinat toisiinsa. Lukija nauraa arjen pannukakuille ja jo kohta vakavoituu suurten moraalisten kysymysten edessä. Onko parempi pitää totuus kätkettynä Pandoran lippaassa, jottei se vahingoita rakkaitasi?"

Minä koukutuin ja ahmin tätä kirjaa innoissani.  Juoni kuulostaa vakava sävyiseltä, jopa dramaattiselta, kirjan kuvausta luettaessa. Silti luonnehtisin Hyvän aviomiehen olevan kevyttä luettavaa. Moriarty on minulle ennestään tuttu, kun HBO julkaisi hänen kirjan pohjalta tehdyn minisarjan Big Little Lies. Rakenne on hieman samanlainen tässä kirjassa kuin sarjassakin. Hyvässä yhteisössä, jossa kaikki näyttää ulospäin olevan mallikkaasti tapahtuu pinnanalla enemmän kuin osaamme olettaa. Jokaisella henkilöllä on omat salaisuutensa piilossa julkisivun takana. On tapahtunut myös rikos, jonka ratkaisu on yksi juonilangoista, mutta pääpaino kirjassa on ihmissuhteissa. Myös henkilöhahmoissa oli jonkinverran samankaltaisuuksia.

Kepeää kerrontaa lukee mielellään ja kirjan henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia. Eläydyin suuresti Tessiin ja orastavaan suhteeseen Connorin kanssa. Olin hieman pettynyt loppuratkaisuun, sillä Tessin mies oli tehnyt varsin sikamaisen tempun. Tessin tarina risteää Cecilia Fitzpatrickin tarinaan, kun menneisyyden haamut nousevat kummittelemaan John-Paulin kirjeen myötä. Rachel jäi minulle henkilöistä etäisemmäksi, johtuen varmaan etten osannut samaistua häneen milllään tasolla. Vaikuttava hahmo Rachel oli kaikkineen ja hyvin keskeinen kaikkien tarinoiden kietoutuessa yhteen. Hieman tuntui hassulta miten niinkin suuressa kaupungissa kuin Sydney saattoi olla niin pienet ympyrät, mutta en vaivannut asialla suuremmin päätäni, kun focus oli loistavassa juonikuviossa. 

Kaiken kepeyden, draaman ja jännityksen keskellä pysähdytään myös pohtimaan moraalisia kysymyksiä, jotka saavat lukijatkin ajattelemaan asioita laajemmasta näkövinkkelistä. Mitä itse olisit tehnyt noiden naisten asemassa? 

Kerrassaan loistavaa luettavaa, tartun ehdottomasti muihinkin Moriartyn teoksiin. Kirja oli vaikuttava ja loppu epilogi kruunasi kaiken. Myös Big Little Lies oli vaikuttava sarja, joten olen melko vakuuttunut Morairtyn kirjailijan lahjoista. Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoja kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2014
Alkuteos: The Husband's Secret (2013)
Sivuja: 442
Suomentanut: Helene Bützow

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit