sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Jenny Downham: Ennen kuin kuolen

Ennen kuin kuolen on  Jenny Downhamin esikoisromaani, joka on väkevästi elämänmakuinen, mutta koskettava kirja. Kirja kertoo 16-vuotiaasta Tessasta, joka sairastaa parantumatonta leukemiaa. Tessa tietää kuolevansa, joten hän on tehnyt listan asioista, jotka haluaa tehdä ja kokea ennen kuolemaansa. Ylihuolehtivaisen isän kauhuksi tyttö haluaa mm. menettää neitsyytensä, kokeilla huumeita ja rikkoa lakia. Kun naapurinpoika Adam astuu kuvioihin Tessa saa maistaa myös hiukan romantiikkaa, jota on ennen nähnyt vain elokuvissa.

Vaikka kirja kertookin teinitytöstä ja pyörii aikatavalla teini-ikäisten ongelmien ympärillä, on Ennen kuin kuolen minusta enemmän aikuisten kirja. Kirjastossakin tämä oli luokiteltu aikuistenromaaniksi, vaikka Jenny Downham on voittanut useita lasten- ja nuortenkirja palkintoja. Jotenkin kuolemankatku on niin vahvaa ja painostavaa tässä teoksessa.

Kirja sai minut jotenkin hämilleen. Välillä minua ärsytti aivan suunnattomasti päähenkilö Tessan tempaukset ja kiukun- ja epätoivon kohtaukset. Joskus teki mieli sanoa ettet voi olla noin itsekäs... mutta voiko sittenkin? Tessalla olisi voinut olla koko elämä edessä ja hän on tuskallisen tietoinen siittä että kaikki muut jatkavat elämäänsä, kun hänestä aika jättää. Ehkä kuitenkin pitää ollakin itsekäs, kun elämä on enään ohuen säikeen varassa. Siksipä en tiedäkkään miten oikein suhtautuisin teokseen. Ainakin se sai minut ajattelemaan asiaa todella paljon ja varsinkin kuolemaa. Joskus lukiessa tuli aivan huono omatunto, kun alkoi ärsyttämään. Toisaalta jos en olisi viimeisillään raskaana ja itsekkin kiukkuinen lähes kellon ympäri, olisi lukukokemus voinut olla aivan erilainen.

Kirjassa kuvataan suuria tunteita sekä kipeitä asioita. Alusta asti ilmassa on se tosi asia ettei tarina pääty onnellisesti. Itse ainakin tajusin kirjan luettuani että elämässä tulisi arvostaa enemmän elämän pieniä ja kauniita asioita. Monesti ihminen niin keskittyy omiin ongelmiinsa ettei muista nauttia näistä asioista, jotka mahdollisesti tuottavat mielihyvää. Mutta jos tietäisi, ettei vaikka näkisi ensi kevättä tai talvea, niin pieniinkin asioihin suhtautuisi aivan erilaisella arvostuksella.

Heti alkumetreiltä asti kirja tempaisi minut tiiviisti mukaansa ja toivoin koko ajan sydämeni pohjasta, että Tessa ehtii kokea vielä mahdollisimman paljon ennen kuolemaansa. Sairaudestaan huolimatta Tessa on melko tavallinen nuori tyttö, joka on aikuisuuden kynnyksellä. Löysin hänestä paljon samankaltaisuuksia, kun vertasin Tessaa itseeni 16-vuotiaana. Hän on henkilö, johon oli, ainakin minun, helppo samaistua.

Hämmentävä lukukokemus, joka varmasti jää mielenperukoille kummittelemaan pitkäksi aikaa. Se sai minut ajattelemaan niin montaa asiaa! Vaikka kirjassa käsitelläänkin niin tumman sävyisiä asioita, oli se ehdottomasti myös viihdyttävää luettavaa. Tessan elämän ja kokemusten halu antaa pieniä väripirskeitä ankeaan aiheeseen. Mutta ehdottomasti tämä lukukokemus nostaa kyyneleet silmiin karaistuneellekkin lukijalle!

Annan kirjalle pisteitä 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt 2009
Alkuteos: Before I die (2007)
Sivuja: n. 380
Suomentanut: Katariina Kaila

-Aletheia

7 kommenttia:

 1. Minä pidin tästä kovasti. Ajatuksia herättävä ja herkkä kirja.

  Minua ei häirinnyt "itekkyys" kirjassa mitenkään vaan enemmänkin tuli itsellekin sellainen olo, että pitäisi itsekin olla joskus vähän itsekkäämpi omassa elämässä, ettei jää muiden jalkoihin.

  VastaaPoista
 2. Tää on musta just sellaisia kirjoja, jotka ovat jossakin nuorten ja aikuisten kirjan rajalla. Vähän niin kuin Enorannan Gisellen kuolema. Ennen kuin kuolen oli kyllä todella tunteita herättävä kirja. En yleensä itke lukiessa, mutta tämä kyllä sai kyyneleet virtaamaan.

  VastaaPoista
 3. Kuvasit hyvin tuota lukemisen ristiriitaa! Minä olin aivan samoissa tunnelmissa lukiessani kirjaa. Tessan itsekkyyden tavallaan ymmärtää, mutta ihan kaikkea ei mielestäni tarvitse silti hyväksyä kuolemansairaaltakaan. Herätti tosiaan voimakkaita tunteita ja monenlaisia ajatuksia.

  VastaaPoista
 4. Olen halunnut lukea tämän jo kauan. Nyt kun näin kansikuvan ja luin tekstisi, niin haluni voimistui. Kiitos sinulle :)

  VastaaPoista
 5. Koskettava kirja nuoren tytön elämästä. Tuli monia ajatuksia ja tuntetista mieleen. : )

  VastaaPoista
 6. ihana kirja! tämä saa arvostamaan elämää ihan uudella tavalla :)

  VastaaPoista
 7. Olen ohittanut tämän kokonaan. Vaikuttaa mielenkiintoiselle.

  VastaaPoista