Luukku 6: Oi maamme Suomi!

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

Koska tänä vuonna haasteissa valloitettiin Eurooppaa, USA:n osavaltioita, on ollut myös käynnissä haasteita, joissa on valloitettu maailmaa. On luettu kuutta kovaa kotimaista, on luettu suomenruotsalaisia kirjoja jne. Mutta vieläpä ei ollakkaan valloitettu Suomea!

Tarkoituksena olisi lukea kirjallisuutta Suomen eri maakunnista. Valitsin maakunnat siksi, että läänejä on enään vain neljä tai viisi (?) joten haaste olisi ollut silloin liian helppo. Maakuntia Suomessa on ainakin Wikipedian mukaan 19, eli seuraavat:

 • Ahvenanmaa
 • Etelä-Karjala
 • Etelä-Pohjanmaa
 • Etelä-Savo
 • Kainuu
 • Kanta-Häme
 • Keski-Pohjanmaa
 • Keski-Suomi
 • Kymenlaakso
 • Lappi
 • Pirkanmaa
 • Pohjanmaa
 • Pohjois-Karjala
 • Pohjois-Pohjanmaa
 • Pohjois-Savo
 • Päijät-Häme
 • Satakunta
 • Uusimaa
 • Varsinais-Suomi
Tarkoituksena olisi lukea kotimaisia kirjoja, jotka sijoittuvat jollekkin seuraavista maakunnista. Pisteen saat kustakin luetusta kirjasta, kun olet sijoittanut sen oikeaan maakuntaa. Voit itse päättää sijoitatko kirjan kirjailijan asumis-/synnyinkunnan tai -kaupungin vai kirjan tapahtumapaikan mukaan. Eniten pisteitä haalinut lukija palkitaan tasan vuoden päästä itsenäisyyspäivänä! Jos saat luettua yhden kirjan kustakin maakunnasta niin saat loppupisteiden laskussa 10 lisäpistettä!
Jos listasta puuttuu jokin maakunta, tai se ei ole muuten ajantasalla niin vinkkaathan minulle. Googlehan sitten auttaa sijoittamaan kaupungit oikeaan maakuntaan. ;) Tuleepahan opiskeltua kotimaatakin samalla.


Jos haluat osallistua kanssani valloittamaan kotimaatamme niin heitähän kommentti kommenttiboxiin!

Rauhallista Itsenäisyyspäivää kaikille! Kuinka moni meinaa katsoa illalla linnanjuhlat? 

-Aletheia

Kommentit

 1. Aletheia, en ehdi osallistua, mutta voinpa vaikka vinkata, että

  Keski-Suomi: Lumen syli, Harjukaupungin salakäytävät

  Lappi: Kätilö

  Karjala ja Länsi-Suomi: Kirjeitä kiven alle

  Uusimaa: Syyspurjehdus

  Mitään muuta ei just nyt tule mieleeni...siis maakuntaleimallista.

  Ja kiitos samoin sinulle kaunista itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, itse olen noista lukenut kirjeitä kiven alle ja syyspurjehdus. Muut onkin vielä lukematta. :)

   Poista
 2. Mahtavaa! En tiedä vielä varmasti, uskallanko lähteä mukaan koitokseen... mutta harkitsen! Todella hieno haaste.
  Itsenäisyyspäivän juhlia katselin tytärten kanssa, pitihän se nähdä kummitätini vilahtavan kuvassa tänäkin vuonna :) Ja tytöt tykkäsivät ihailla "ihania mekkoja!"

  VastaaPoista
 3. Ai niin, piti kysymän onko kelvollista kirjallisuutta rajattu: käyvätkö esim. lastenkirjat, muistelmat ja/tai novellikokoelmat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastenkirjat, tietokirjat, muistelmat, novellit ja runot käy. :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Miksei näytelmätkin, kirjallisuutta nekin ovat. :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen idea kyllä kieltämättä. En tiedä uskallanko lähteä mukaan kun olen surkea haasteiden kanssa, mutta katsotaan. Ainakin jään seuraamaan innolla sinun edistymistäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vain. Minäkin olen aika kehno haasteiden kanssa, oma klassikkohaaste jäi puolitiehen ja eurooppahaasteenkin kanssa saalis on melko laiha. Jospa sitä tämän kanssa tulisi tsempattua. :D

   Poista
 6. Mahtava haaste! Osallistun ja koetan suorittaa parhaani mukaan. :D Voinee siis sekoittaa tätä sillä tavalla, että osan kirjoista valitsee tapahtumapaikan ja osan kirjailijan synnyinpaikan mukaan? En usko, että pelkällä tapahtumapaikka-kriteerillä löytyy joka kohtaan kirjaa kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi valita joko kirjailijan synnyin- tai asuinpaikkakunnan mukaan tai kirjan tapahtumapaikan mukaan. :)

   Poista
 7. Vielä yksi kysymys: pitääkö kirjan siis olla kotimainen? Haluaisin lukea yhden Suomussalemelle sijoittuvan historiallisen romaanin, mutta sen on kirjoittanut norjalainen kirjailija. Se ei siis kelpaa tähän haasteeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän sijoittuu kotimaahamme, joten miksipä ei kelpaisi. :)

   Poista
 8. Oioioi... Juuri kun olen tuudittautunut ajatukseen keskittyä keskeneräisiin haasteisiini niin sinä paiskaat tällaisen haasteen ilmoille :D Kuulostaa houkuttelevalta, mutta en tiedä vielä osallistunko...

  VastaaPoista
 9. Oih, tämä olisi hyvä jatko Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdille. Täytyy katsoa, josko osallistuisin. Ihan vielä en uskalla luvata. Päätin nimittäin, etten ensi vuodelle haalisi haasteita - ainakaan yhtä paljon kuin tälle vuodelle. Ei kyllä hyvältä näytä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa lupailin minäkin itselleni ja ei hyvältä näytä täälläkään. Tämän haasteen lisäksi on minulla kolme muuta haastetta. :o

   Poista
 10. Mitenköhän minä olin ihan onnistunut unohtamaan tämän haasteen! :O Tokihan osallistun tähänkin haasteeseen mielelläni, tällä hetkellä tähtäimessä olisi lukea edes 9 tai 10 kirjaa. Lisäksi olen auttamattoman huono maantiedossa, joten tarvitsen varmaan karttaa useammin kuin kerran paikantaakseni maakunnat. Avuttomuuteni maantiedossa on jo yleinen vitsi. :D

  Sellainen vinkki vielä, että ainakin Eira Pättikangas on kirjoittanut Etelä-Pohjanmaalle sijoittuvia kirjoja (ja kai yleisesti Pohjanmaallekin). Yhden olen hänen teoksistaan lukenut ja oli se ihan ok.

  VastaaPoista
 11. Oijoi, ihana haaste!

  Pitäisköhän tähänkin.... olisi kyllä kivaa tutustua vaikka siihen omaansa, tai niihin kaikkiin kolmeen maakuntaan, joissa on elämässään asustellut...

  VastaaPoista
 12. Hyvä idea tämä maakuntahaaste! En tiedä, rohkenenko virallisesti ilmoittautua mukaan, mutta pannaan ainakin korvan taakse. Kiehtovaa kirjavuotta 2013!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän suorittaa iha huomaamattaan jos lukee paljon kotimaista kirjallisuutta. :)

   Poista
 13. Mielenkiintoinen haaste, täytyy pistää korvan taakse.

  VastaaPoista
 14. Minä lähden mukaan! Suomi-kirjallisuus on ihanaa. Listausta voi seurata täältä.

  VastaaPoista
 15. Kiinnostaa tämä haaste kovasti, katsotaan, kuinka pitkälle maakuntiin ehdin sukeltaa, kun Helsingistä ja Uudeltamaalta aloittaa.

  VastaaPoista
 16. Mieli tekisi kovasti osallistua tähän haasteeseen, vaan onko se mahdollista, jos ei kirjoita omaa kirjablogia? Vastasin haasteeseen "Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013" Facebookissa (http://www.facebook.com/groups/322299954549355), ja sen voisi hyvin yhdistää tähän haasteeseen.

  Lukulistalla on jo Lappi, Kanta-Häme, Satakunta ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi osallistua, kunhan sitten ilmoitat suorituksesi esim. tähän postaukseen tai perään huutelu postaukseen tai vaikkapa s-postiini määräajan jälkeen. :)

   Poista
 17. Tämä haaste alkoi nyt kyllä kovasti kiinnostaa. Luen paljon kotimaista ja tähän voisi tulla suorituksia ihan huomaamattakin melko paljon. Pidän tämän mielessä (ja ennen kuin huomaankaan, suoritan tätä jo täyttä päätä :D).

  VastaaPoista
 18. Mielenkiintoinen haaste. Taidanpa lähteä mukaan. Jos silloin vaikka innostuisi enemmän lukemaan kotimaista kirjallisuutta. Edistymistäni voit seurata täältä http://kirjojenrakastaja.blogspot.fi/p/haasteet-2013.html.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. En tällä kertaa lähde haasteeseen mukaan, vaikka se erittäin houkuttelevalta kuulostaakin. Sopivan kirjallisuuden etsimisessä voi muuten auttaa Hesarin kunnalliskirjasto: http://www.hs.fi/viesti/kunnalliskirjasto

  Se on sivusto, jossa on lajiteltu kirjallisuutta Suomen paikkakuntien mukaan, periaatteena lähinnä kai tapahtumaympäristö. Kirjoja näyttäisi löytyvän ympäri Suomen.

  VastaaPoista
 21. Mä voisin lähteä mukaan haasteeseen, mutta koska olen tämän verran ajallisesti muita jäljessä ni ajattelin yrittä lukea itsenäisyyspäivään mennessä jokaisesta maakunnasta yhden kirjan.

  VastaaPoista
 22. Ilmoittauduin haasteeseen talvella, ja suoritus etenee pikkuhiljaa... Nyt olen aloittanut oman kirjablogin ja kirjaan sinne myös kaikkea vuoden alun jälkeen lukemaani. Haasteen etenemistä voi seurata täällä:
  http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/

  Miten muuten menettelet, jos kirjassa on useita tapahtumapaikkoja ja vaikkapa ensimmäinen kolmannes Suomessa ja loput ulkomailla? Liittyykö haasteeseen?

  VastaaPoista
 23. Vuosi luettu kotimaista kirjallisuutta ja täältä löytyy haasteen koonti:

  http://marinkirjablogi.blogspot.fi/2013/12/oi-maamme-suomi-lukuhaasteen-loppukiri.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti