tiistai 25. syyskuuta 2012

Stephenie Meyer: Vieras

Olen katsellut näppäimistöä jo tovin ja ajatuskulkuni on ollut kutakuinkin: "ööö... mitähän tästä kirjasta osaisi sanoa?!?". En oikein osaa sanoa mitään järkevää, vaikka juonta voin toki hiema valaista.

Maapallon ovat vallanneet sielut, nuo ameebamaiset hopeanhohtoiset avaaruusoliot, jotka istutetaan isäntäruumiiseen. Isäntäruumina toimivat Maassa ihmiset, joita ei ole jäljellä enään kuin muutamia karkulaisia siellä täällä. Sielut ottavat vallan ruumiista ja mielestä, näin ihmisen oma minuus katoaa pois. Vai katoaako kuitenkaan?

Vaeltaja niminen sielu istutetaan karkulaiseen nimeltä Melanie, joka on yksi viimeisimpiä ihmisiä maan päällä. Melanie ei kuitenkaan katoa, vaan jää päänsisäänsä asukkaaksi yhdessä Vaeltajan kanssa. Vaeltaja kommunikoi Melanie kanssa, tuntee tämän tunteet ja omaa hänen muistonsa. He elävät yhdessä kuin symbioosissa. He vaeltavat yhdessä halki erämään ja löytävät pienen karkulaisten yhteiskunnan, jonne asettuvat asumaan. 

En viitsi paljastaa enempää, että lukijalle jää jotain löydettävää kirjasta. Stephenie Meyer tunnetaan paremmin kuuluisan Twilight vampyyrisarjan luojana, joka on vanginnut pauloihinsa useammat nuoret naiset ympäri maailmaa. Täytyy myöntää että itsekkin tykkään hiiirmuisesti Edwardista, unelmamies kamaa! Vieras on kuitenkin aivan eri luokkaa kuin Twilightit. Vieras sijoittuu scifikirjallisuuteen, joten sen vuoksi en ole aikaisemmin vaivautunut tarttumaan kyseiseen kirjaan. Ystäväni kuitenkin suositteli kirjaa minulle ja kehui sen olevan todella koukuttava page turneri. Scifi ei oikein ole minun juttuni, mutta Vieras ei kuitenkaan ollut minulle epämiellyttävä lukukokemus. Enemmän kirjassa keskityttiin ihmissuhteisiin, kuin ihmiskunnan katoamiseen, mikä oli minulle mieleen.

Mielestäni Twilightit olivat koukuttavampi lukukokemus, kuin tämä. Toki Vieraskin veti imuunsa ihan kohtuudella, mutta en kuitenkaan kutsuisi tätä varsinaisesti page turneriksi. Kirja on kaikenlisäksi melkoinen järkäle, hieman yli 700 sivuinen. Mielestäni tarinaa olisi voitu typistää vähän, koska välillä sorruttiin turhan päiväiseen jaaritteluun ja tarina tuntui tallaavan paikoillaan. Odotin jotain huikeampaa ja suuri eleisempää, tietenkin Twilightien perusteella. Joillekin Twilight faneille tämä kirja voi olla suuri pettymys, koska eroaa juoneltaan ja tyyliltään niin paljon vampyyrisarjasta.

Eipä minulla oikein ole muuta sanottavaa. Kirja ei oikeastaan pahemmin herättänyt mitään ajatuksia minussa. Onko se sitten hyvä vai huono asia, en osaa sanoa. Tulipahan luettua ja viihdyttyä kirjan parissa ihan kivasti. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan rohkeasti, vaikkei scifistä muuten niin välittäisikään.

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2009
Alkuteos: The Host (2008)
Sivuja: 702
Suomentanut: Pirkko Biström

-Aletheia

3 kommenttia:

 1. Aloitin tätä joskus, mutta jäi kyllä ihan alkutekijöihinsä, kun ei kiinnostanutkaan. Nyt luen vihdoinkin Bree Tannerin lyhyttä elämää. En lukenut sitä silloin tuoreeltaan, kun silloin Twilightit ei jaksanut innostaa enää niin paljon kuin sarjan ensimmäinen osa 15-vuotiaana.

  psst, se on Stephenie eikä Stephanie :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi vimpula niinhän se tosiaan on. Virhe on nyt korjattu, my mistake! :D

   Minä en ole vieläkään saanut aikaiseksi lukea Bree Tannerin lyhyttä elämää, vaikka on ollut tarkoitus jo pitkään. :D

   Poista
 2. Vieras ei tosiaankaan vienyt sydäntäni samalla tavalla kuin Twilightit, mutta erittäin viihdyttävä kirja kuitenkin :)

  VastaaPoista