keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Sergei Lukjanenko: Päiväpartio

Päiväpartio on Sergei Lukjanenkon fantasiasarjan toinen osa. Moskovan kaduilla ihmisten seassa vaeltaa Muihin kuuluvia Pimeyden ja Valon palvelijoita. Pimeyden ja Valon partiot pitävät huolen voimatasapainon säilymisestä, mutta ovat toistensa vihollisia. He ammentavat voimansa ihmisistä ja käyttävät heitä ja heidän voimaansa hyväksi omiin tarkoituksiinsa.

Pimeyden noita, Alisa, osallistuu pidätykseen, jossa Päiväpartio haluaa ottaa talteen tietämättään Muihin kuuluvan noituuden harjoittajan. Ikävä kyllä Yöpartio on ehtinyt paikelle ensin. Edessä on taistelu. Alisa uhrautuu taistelussa niin, että on menettää henkensä. Hänet lähetetään Ukrainaan nuorisoleirille keräämään takaisin Voimiaan. Leirillä Alisa kohtaa Igorin, jolla on magneettinen vaikutus häneen. Heidän välillään rakkaus roihahtaa kuumana.

Igor ei olekaan ihan tavallinen tyyppi, vaan Muihin kuuluva ja Valon palvelija. Romanssi johtaa kaksintaisteluun, jota kumpikaan ei halua voittaa ja jonka seuraukset kantavat kauas.

Olin aivan huumaantunut kirjan lukemisen jälkeen. Lukjanenko onnistui taas luomaan huikean hienon juonikuvion, joka kerta toisen jälkeen onnistui yllättämään minut ja jopa vetäisemään maton jalkojen alta. Ensimmäisessä osassa ihastuin juuri kirjan ennalta-arvaamattomuuteen. Kuitenkin kun viimeisen sivun on painanut kiinni on ymmärtänyt koko juonikudoksen, mutta lukiessa se paljastautuu vähän kerrallaan ja viimeisessä näytöksessä se esittäytyy lukijalle koko komeudessaan. Aivan älyttömän hienoa kikkailua juonen kanssa. 

Myös kirjan henkilöt ovat mielenkiintoisia, varsinkin partioiden johtajat kiehtovat minua, koska ovat kietoutuneet salaperäisyyden viittaan. Kuten jo Yöpartion arviossa mainitsin Lukjanenko on asettanut hyvän ja pahan välisen taistelun aivan uudelle tasolle ja mikään ei ole niin mustavalkoista kuin luulisi. Eteen tulevat moraaliset ja eettiset kysymykset sekä näkökulma erot. 

Tämä on kyllä ainut tälläinen toiminnallisempi fantasiasarja, jota olen suostunut lukemaan ja aikomuksena on vastaisuudessakin lukea, sillä tässä on sitä jotain. Tämä on niin erilaista fantasiaa mihin olen tottunut, mutta kuitenkin virkistävän erilaista. Suosittelin tätä sarjaa miehellenikin ja tuntui innostuvan, joten tästä sarjasta siis riittää ammenettavaa kummankin sukupuolen edustajille. Jos et ole vielä tutustunut niin kannataan ehdottomasti koettaa. 

Annan kirjalle arvosanaksi 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Into
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: Dnevnoi dozor (1999)
Sivuja: 412
Suomentanut: Arto Konttinen

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta, koska pidin ensimmäisestä osasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti