perjantai 20. huhtikuuta 2018

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

"Lila on jo pikkutyttönä peloton, uhmakas ja huippuälykäs, Elena taas epävarma tarkkailija. Mutta yhdessä tytöissä on voimaa selvitä miesten hallitsemassa yhteisössä, jossa naiset taistelevat tilastaan ja jossa väkivalta on jokapäiväistä. Tyttöjen keskinäinen kilpailu ja kateus potkii heitä eteenpäin, mutta luja yhteenkuuluvuus ei horju koskaan. Ystävysten kautta Ferrante kuvaa koko sodanjälkeistä Italiaa ja yhteiskunnan rajua muutosta, mutta erityisesti ihmispsyyken ristiriitaisuutta ja monimutkaisuutta."

Elena Ferranten Napoli-sarja on noussut sensaatiomaiseen maineeseen, sillä kirjailija kirjoittaa nimimerkin takaa, mutta on antanut tietää itsestään hyvin vähän. Sarjaa on luettu ympäri maailmaa saaden ylistäviä kehuja. Italiassa on tekeillä myös neljä osaisen kirjasarjan pohjalta telvisiosarja. Loistava ystäväni aloittaa sarjan ja sukeltaa sodan jälkeiseen Etelä-Italiaan seuraamaan Lenun ja Lilan tarinaa alkaen lapsuudesta. Tämä ensimmäinen osa käsittää ystävysten lapsuuden ja nuoruuden päättyen italialaisiin häihin ja paljastaen koukun, joka houkuttaa tarttumaan myös seuraavaan osaan. Kirja kuvaa taitavasti 50-luvun italiaa ja sen sosiokulttuurista rakennetta. Miehet ovat perheen pää, kiivasluontoisia ja usein myös väkivaltaisia, joiden kunniaa ei tule loukata. Naisten asema on heikko, ei ole tavatonta ettei perheen naisilla ole mitään sanavaltaa ja perheväkivalta on arkipäivää. Sodan jälkeinen uusi sukupolvi pyrkii kuitenkin ponnistamaan kohti parempaa elämää. Lenu, perheen taloudellisesta ahdingosta huolimatta, opiskelee pitkälle menestyen hyvin opinnoissaan. Lila unelmoi veljensä kanssa perustavansa oman kenkätehtaan isänsä suutarinliikkeen jatkoksi ansaiten näin enemmän rahaa. Monet muutkin kasvinkumppanit kehittävät perheidensä yrityksiä ja pröystäilevät kaduilla kenellä on hienoin auto. 

Verkaisesti etenevä tarina kertoo kuitenkin ennenkaikkea tyttöjen välisestä monimutkaisesta ystävyydestä, jossa Lenu tuntee jäävänsä terävän ja kauniin Lilan varjoon. Tytöt ovat kuitenkin tärkeitä toisilleen ja ystävyys kantaa läpi lapsuusvuosien aina aikuisuuteen asti ja siitäkin eteenpäin. Se kertoo myös tyttöjen kasvutarinaa sodasta toipuvassa Napolissa sekä ihmissuhteista ja niiden kirjosta. Kirjassa on paljon henkilöitä, minun oli vaikea välillä pysyä kärryillä kuka on kukin. Onneksi kirjan alussa on esiteltynä perheittän kirjan henkilöt. Minusta kirja oli myös paikoitellen tylsä ja vaikka kirjan kerronta oli sujuvaa, se tuntui kertovan tarinaa kuin itsestään, joku silti tökki lukiessa. Minuun tämä kirja ei siis onnistunut tekemään niin suurta vaikutusta, mitä odotin kaikkien kehujen ja ylistävien arvioiden perusteella. Pidin valtavasti kirjan ajankuvasta ja elämänmakuisesta sekä aidosta tarinasta, mutta olisin kaivannut jotain enemmän, sillä loppujen lopuksi kirjassa ei tuntunut tapahtuvan juurikaan mitään. Aion ihan uteliasuudesta tarttua ainakin sarjan seuraavaan osaan jossain vaiheessa, ehkä tarina paranee edetessään?

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos:  L'amica geniale (2011)
Sivuja: 362
Suomentanut: Helinä Kangas

Mistä minulle: Kirjastosta


6 kommenttia:

 1. Minusta tämä ensimmäinen päihitti toisen ja kolmas molemmat edellämainitut. Neljäneltä odotan uskomatonta finaalia!

  Kiitä kovasti kirjan alussa olevasta lähdeluettelosta, sillä luen sen ensin, siten henkilöt ovat taas pääni sisällä.

  Minä olen ihan hurahtanut Ferranten tarinaan, joka on sekä raju, satuttava, että myös intohimoa ja syvää rakkautta.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet ovat sanoneet kanssasi samaa, että seuraavat osat ovat parempia. Ehkäpä vielä palaan sarjan pariin.:)

   Poista
 2. Tartuin kirjaan innolla, kun olin lukenut niin mielettömän hyviä arvioita tästä kirjasta. Mutta aina ei mielipiteet luiskahdakaan samaan malliin, eli kirjasta ei tullut suosikkiani enkä pyrkinytkään lukemaan toista osaa. Voi olla, että ajankohta ja mieliala eivät olleet otellisia tälle kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että kaikki ovat hurahtaneet tähän sarjaan ja olen ollut ainoa outolintu. Ihana, että on joku muukin joka ei niin hurahtanut. :)

   Poista
 3. Harmi ettei napannut. Minä luen juuri kolmatta ja kriiseilen jo sen kanssa, että jäljellä on vain yksi osa! :0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sitten pitää joskus lukea sarja uudestaan. ;)

   Poista