sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Agatha Christie: Roger Ackroydin murha

"Roger Ackroydin rakastettu on riistänyt itseltään hengen, ja Ackroyd tietää asiasta liikaa. Hän tietää rouva Ferrarsin myrkyttäneen aviomiehensä ja epäilee naisen joutuneen kiristäjän uhriksi. Posti tuo Ackroydille vielä viimeisen, kohtalokkaan tiedonjyvän, mutta ennen kuin hän ehtii jakaa tietojaan, murhaaja iskee. Murhatutkimuksen ottaa käsiinsä hänen ystävänsä, kurpitsanviljelijä ja eläkkeelle jäänyt mestarietsivä Hercule Poirot."

Kun mieleni tekee lukea takuulla hyvää kirjallisuutta, erityisesti rikoskirjallisuutta, käännyn yleensä dame Christien puoleen. Sellainen olo koputteli takaraivossani, kun pengoin kirjastolaina pinoani tuskastuneena, mikään ei innostanut runsaan 40 lainan joukosta. Käännyin kerrankin ylitsepursuavan kirjahyllyni puoleen, olisiko sillä tarjottavanaan jotain mikä olisi takuulla hyvää ja viihdyttävää luetavaa? Sitten ratkaisu olotilaan ja sen hetkiseen lukumoodiini löytyi kirjahyllyni alimmalta hyllyltä, hieman sivulle ovien taakse työnnettynä - dekkarikuningataren Agatha Christien läpimurtoteos - Roger Ackroydin murha. Pyyhin pölyt hellästi kirjan päältä ja pohdin mistä kyseinen kirja on hyllyyni edes eksynyt. Kappaleeni ei kuvasta poiketen ollut uusin suomennos, vaan vanhempi Loisto pokkari vuodelta 2005, mutta en kyennyt paikkallistamaan miten kirja hyllyyni on päätynyt. 

Hercule Poirot on minun suosikki, joten oli ihana uppoutua tämän kimurantin murhamysteerin pariin. Christien kerronta on loistavaa, jälleen kerran, ja dekkarirouva on ollut terässä tätä kirjoittaessaan. Juonenkäänteet pitivät huolen, että jokainen minun kehittelemäni teoria murhaajasta valui hukkaan kerta toisensa perään, kunnes loppuakohden aloin miettimään voisiko se kaikista epätodennäköisin syyllinen olla murhaaja. Christie yllätti nerokkaalla juonikuviollaan minut täysin, kirjailijatar oli ovela, eivät minun harmaat aivosoluni kyenneet ratkaisemaan murhaajaa lukuisista vihjeistä huolimatta. 

Roger Ackroydin murha on järjestyksessä kolmas Poirotista kertova kirja ja teos joka ponkaisi Christien menestykseen. En yhtään ihmettele miksi, kirjan juoni on verraton ja nerokas. Tämä ei kuitenkaan minulle noussut mielekkäimmäksi Poirot tarinaksi, vaikka tämä ehdottomasti loistava teos olikin. Suosittelen tutustumaan, jos tätä ei ole jostain syystä vielä lukenut. Pidin kuitenkin siinä määrin, että tämä kirja saa jäädä hyllyyni, haluan palata vielä joskus uudestaan sen pariin. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta: 
Kustantamo: Loisto / WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2005
Alkuteos: The Murder of Roger Ackroyd (1926)
Sivuja: 264
Suomentanut: suomennoksen tarkistanut Kirsi Kattelus

Mistä minulle: Oman hyllyn aarteita, mysteeri miten sinne päätynyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti