tiistai 11. syyskuuta 2018

Lina Bengtsdotter: Annabelle

"17-vuotias Annabelle katoaa jäljettömiin lämpimänä kesäyönä. Perhe ja koko Gullspångin pikkupaikkakunta on suunniltaan.

Tukholmasta lähetetään tapausta selvittämään rikostutkija Charlie Lager. Hänelle työtehtävä Gullspångissa merkitsee paluuta oman lapsuuden traumaattisiin muistoihin. Kun hän saapuu tuttuihin maisemiin selvittämään Annabellen tarinaa, heräävät ympärillä henkiin menneisyyden aaveet, jotka poliisintyön rutiini on vain vaivoin pitänyt kurissa."
  
Otin Annabellen kuunteluun äänikirjana Storytelistä aivan sattumalta. Ajattelin että no menkööt, vaikka kirja ei aikaisemmin ollut liiemmin kiinnostanut. Nämä pohjoismaiset dekkarit tuntuvat olevan niin samankaltaisia keskenään, samat elementit, peruspilarit ja juonenkäänteet toistuvat kirjasta toiseen, eikä lukeminen tarjoa mitään uutta.  Kyllähän Annabelle oli aivan viihdyttävää kuunneltavaa lenkkeillessä, mutta sen tarina ei onnistunut koskettamaan minua millään tavalla. Kuunteleminen ei houkuttanut, sillä tuntui että tämäkin tarina on jo niin nähty, se ei tarjoa minulle mitään uutta. Kirja oli kudottu tuttujen raamien ympärille - on ongelmia pursuava poliisi, jolla on hankaluuksia niin ihmisuhteissa, päihteiden käytössä sekä kaupan päälle vielä traumaattinen menneisyys. Hänet lähetetään pieneen kaupunkiin ratkaisemaan katoamista ja mahdollista henkirikosta, mutta tuo kaupunki sattuu, yllätys yllätys, olemaan päähenkilön, kotikaupunki, josta hän on lähtenyt vuosia sitten pakoon. Tietenkin ratkaistessaan Annabellen katoamista, sen juonenkäänteet kietoutuvat hänen oman traumaattisen lapsuutensa ympärille. Nuoren naisen katoaminenkaan ei ollut mitenkään lukuhermoja kutkuttava tapaus. 

Annabelle loi ahdistavaa kuvaa sisäänpäin kääntyneestä pikkukaupungista, jossa nuoriso ryyppää ja rällää, kaikilla on enemmän tai vähemmän paha olla ja elämä on harmaan eri sävyjen kirjoa. Erityisesti nuorison pahoinvointi välittyi tarinan lomasta selkeästi. Kokonaisuutena tarina kaikkine vivahteineen oli eheä kokonaisuus, mutta tarinalta puuttui selkeä aallonharja, joka saa lukijan tarttumaan kirjaan henkeä haukkoen, kun kaikki viimein selviää. Minulle kirja jäi melko tasapaksuksi kokemukseksi ja olisin toivonut siltä hieman enemmän. Onnistui se kuitenkin viihdyttämään keskitasoisesti, muttei tarjoile mitään uutta ja erityistä sellaisille, jotka ovat enemmän rikoskirjallisuutta lukeneet.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Kesto: 10h 8 min
Ilmestynyt: 2018
Alkuteos: Annabelle (2017)
Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjäblom
Mistä minulle: Storytel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti