torstai 19. syyskuuta 2019

Sally Green: Savuvarkaat

"Viisi nuorta, joiden käsissä on maailman kohtalo. Viisi valtakuntaa konfliktin partaalla.

Brigantissa prinsessa Catherine valmistautuu julman, vallanhimoisen isänsä järjestämään avioliittoon. Samaan aikaan hänen tosirakkauttaan Ambrosea odottaa pyövelin pölkky.

Calidorissa halveksittu palvelija March hautoo kostoa ruhtinaalle, joka petti kansansa.


Pitoriassa vastuuntunnoton hurmuri Edyon varastaa halpoja helyjä jännitystä saadakseen, kunnes saa kuulla todellisesta syntyperästään.

Karuilla pohjoisilla seuduilla Tash juoksee henkensä edestä toimiessaan tylyn paholaismetsästäjän houkutuslintuna.

Kun valtakuntien liittoutumat murtuvat, näiden nuorten kohtalot muuttaa ja kietoo erottamattomasti yhteen sodan arvaamaton kulku – ja paholaissavua sisältävä mystinen pullo."

Huikeaa eeppistä fantasiaa, joka tempaisi minut mukaansa ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Savuvarkaat on Sally Greenin toisen nuorille suunnatun fantasiasarjan aloitusosa, joka seuraa tällä hetkellä buumina olevaa tummemmansävyisen fantasian jalanjäljissä. Voisi sanoa, että Greenin luomassa tarinassa on tuulahduksia Westerosista, vaikkei hän yhtä syvälle kirjanmaailmaan ja henkilöhahmoihin lukijaansa kuljeta, mitä Martin omassa sarjassaan. Uusia sävyjä kirjaan on tuotu paholaissavulla, jota käytetään huumausaineiden tavoin nautintoaineena ja jolla on tavoitteena saada pää sekaisin. Savu on laitonta, joten sen pyydystämisestä ja hallussapidosta saa ankaran rangaistuksen. Siitä saa kuitenkin elantonsa 12-vuotias Tash, joka on yksi kirjan päähenkilöistä ja kertojanäkökulmista. Tuo tyttö on kuin syntynyt pyydystämään paholaisia, sillä hän on kylmäpäinen ja vikkellä kintuistaan. Tash olikin yksi henkilökohtaisista suosikeistani kirjassa, prinsessa Catherinen ohella.

Greenin luoma maailma on synkkä, keskiaikaishenkinen valtakunta, jossa vallanahneet miehet punovat juoniaan eivätkä pelkää käyttää toisia ihmisiä pelinappuloinaan päästäkseen tavotteisiinsa. Sen saavat tuntea nahoissaan niin Brigantin prinsessa Catherine, Calidorin hallitsijan äpäräpoika Edyon sekä Abaskista kotoisin oleva March. Prinsessa Catherine on luvattu morsiammeksi Pittorian heikkoveriselle prinssille. Liiton tavoitteena on vahvistaa maiden välistä liittoumaa sodan varalle, mutta Catherine joutuu vaikeiden päätösten eteen Brigantin ja Pittorian ajautuessa sotaan keskenään. March puolestaan on katkera Calidorin hallitsijalle, sillä edellisessä sodassa hänen kansansa menetti maansa sekä suurimman osan väestöstään. March on ainoa jäljellä oleva henkilö perheestään. Hän on toiminut pienestä asti ruhtinaan palvelijana, mutta kun ruhtinas lähettää miehensä hakemaan kadoksissa olevaa äpäräpoikaansa luokseen, March haistaa koston mahdollisuuden. Edyon ei tiedä syntyperästään mitään, hän on hyväuskoinen varas, joka astuu Marchin ja tämän kumppanin asettamaan ansaan kirkkain silmin.

Romantiikkaakaan ei olla unohdettu, sillä Catherinen ja hänen komean henkivartija Ambrosen välillä kytee kipinä, jota velvollisuudet pitävät kurissa. Myös huijarin ja huijatun välille alkaa muodostua hiljalleen romanttisia piirteitä saava läheinen suhde, joka saa Marchin pohtimaan tarkoitusperiään. 
Tarina etenee kaikkien keskeisten henkilöiden näkökulmasta, jotka puhkeava sota lopulta yhdistää. Ihmishenkien menetyksiltä ei vältytä ja tulevaisuus näyttää ikävältä, katsoi sitä mistä näkökulmasta hyvänsä. Viiden päähenkilön, joiden kaikkien näkökulmasta tarinaa kuvataan on riskialtis ratkaisu, mutta Green on onnistunut luomaan jokaisesta heistä persoonallisen, omaksi edukseen erottuvan henkilön. Jokaisella on erilaiset luonteet, vahvuudet sekä heikkoudet ja lähtökohdat. Jokaisen henkilön esittely ja taustoitus nappasikin roiman osan kirjan alusta, mutta silti heihin jokaiseen tutustui mielellään. Tämä vahva sarjan aloitusosa pystyi pitämään mielenkiintoa yllä alusta loppuun ja sai minut vielä odottamaan sarjan seuraavan osan ilmestymistä suomeksi. Oli mukavaa vain heittäytyä tarinan kuljettavaksi, sillä kevyen viihteellinen kerronta takasi hienon lukuelämyksen. Odotan kuitenkin että Green avaa seuraavissa osissa enemmän luomaansa maailmaa, sen historiaa, kulttuuria ja dynamiikkaa, sillä nyt Pittoria, Brigant ja Calidor vaikuttivat tavallisilta keskiaikaisilta mailta, jotka sotivat keskenään.
Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: The Smoke Thieves (2018)
Sivuja: 524
Suomentanut: Sari Kumpulainen

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti