maanantai 14. lokakuuta 2019

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Menestynyt taidemaalari Alicia Berenson ampuu muotikuvaajamiestään useasti kasvoihin eikä sen jälkeen sano enää sanaakaan. Koskaan. Alician elämä ja avioliitto vaikuttivat täydellisiltä, eikä murhateolle löydy minkäänlaista motiivia.

Otsikoihin päätynyt mysteeri kuohuttaa kansaa ja vangitsee myös psykoterapeutti Theo Faberin mielenkiinnon. Alicia on hoidettavana Pohjois-Lontoossa sijaitsevassa oikeuspsykiatrisessa hoitolaitoksessa, ja kun siellä avautuu työpaikka, Theo tarttuu tilaisuuteen empimättä. Hän uskoo voivansa viimein murtaa arvoituksellisen hiljaisuuden. Mutta jos Alicia lopulta puhuu, haluaako Theo todella kuulla totuuden?"

Voitin tämän Michaelideksen esikoisteoksen Gummerus kustannuksen järjestämässä arvonnassa kesän alussa ja vihdoin myös luettua loppuun remontti ja muuttohässäköiden ollessa viimein ohi.

Hiljaista potilasta on kehuttu paljon, mutta minulla jäi kirjasta hieman ristiriitaiset fiilikset. En voi sanoa etten olisi pitänyt kirjasta, sen tarina oli hyvä ja mielikuvituksellinen, mutta odotin saavani jotain ihan muuta. Olen analysoinut tätä mielessäni ja tullut lopputulokseen että kirjan kansikuva on harhaanjohtava. Minusta kansikuva on hyvin dramaattinen, ehkä hieman karmiva ja sellaisen odotin kansien sisällä piilevän tarinankin olevan. Mutta sainkin verkaalleen etenevän tarkan psykologisen kuvaelman Theosta ja Aliciasta, jotka ovat kirjan päähenkilöt.

Odotin varmasti yli puolenvälin että tarina alkaisi kunnolla, että jotain merkittävää tapahtuisi. Kirjailija rakenteli hiljalleen vakaata henkilökuvaa niin puhumattomasta Aliciasta kuin hänen tapaukseen intohimoisesti suhtautuvasta psykoterapeutti Theosta, jolla itselläänkin on rankka menneisyys ja kosketusta mielen järkkymiseen. Loppua kohden tunnelmaa aletaan kiristämään, eikä kirjaa enään malttanut laskea käsistään, kun vihdoin päästiin paljastusten äärelle. Loppuratkaisu tuli minulle täytenä yllätyksenä ja vetaisi maton jalkojen alta. Onnistunut grande finale, joka teki kirjan lukemisesta vaivan arvoisen. 

Hiljainen potilas on ennenkaikkea psykologinen kertomus siitä kuinka ihmisen mieli voi rikkoutua monesta syystä - menneisyyden traumat, menettämisen pelko, rakkaus, mustasukkaisuus ja syyllisyys. Kirja sopiikin mainiosta sellaisille ihmisille, jotka tykkäävät siistimpien trillereiden lukemisesta, joissa veri ei roisku ja ahdistus- sekä jännitysprosentti pysyy maltillisen paremmalla puolella läpi tarinan. Ja tälläiselle psykologisten kertomusten ystävälle kirja mielenkiintoista luettavaa vaikka en hyytävää trilleriä saanutkaan odotuksista huolimatta.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2019 
Alkuteos: The Silent Patient (2019)
Sivuja: 450
Suomentanut: Antti Autio

Mistä minulle: Kustantamolta saatu arvontavoitto

2 kommenttia:

  1. Minusta tässä kirjassa oli sitä jotakin, vaikka luen rankempiakin dekkareita. Kaksi ystävääni, joista toinen koulukuraattori ja toinen parisuhdeterapeutti, ihan himoitsivat tätä. Lainasin suosiolla:)

    ♥♥

    VastaaPoista