tiistai 7. tammikuuta 2020

Elly Griffiths: Risteyskohdat

Arkeologi Ruth Gallowayn akateeminen elämä järkkyy, kun poliisi ottaa yllättäen yhteyttä: muinaisen paalukehän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai historiallinen löytö? Etsivä Harry Nelson ei suostu luovuttamaan, vaikka jäljet ovat kylmenneet kauan sitten. Kun toinenkin tyttö katoaa, muuttuu Ruthin neuvonantajan rooli vaaralliseksi.

Kuuntelin tämän arkeologi Ruth Gallowaysta kertovan sarjan ensimmäisen osan äänikirjana. Tämä sopikin tuohon formaattiin täydellisesti, sillä tämä osottautuikin varsin kevyeksi rikostarinaksi. Juonen puolesta tarina ei vaadi syvällistä paneutumista, henkilöhahmoja on maltillisesti ja vahvana sivujuonena on Ruthin henkilökohtainen elämä mieshuolineen. Itseasiassa arvasin murhaajan jo puolenvälin paikkeilla, mutta eipä tuo haitannut sillä kryptiset kirjeet, jotka Ruth saa ratkottavakseen sekä orastava romanssi naimisissa olevan etsivä Nelsonin kanssa tuovat viihteellistä arvoa lisää tarinalle. Mukaan sekoitettu kelttiläinen mytologia taas toi tarinan tunnelmaa synkkyyttä ja mystisyyttä.

Ruth on ammattinsa puolesta varsin kiinnostava päähenkilö, sillä arkeologia on kiinnostanut minua aina. Muutenkin Ruth vaikuttaa olevan aivan tavallinen ja erehtyväinen ihminen, mutta hänen epävarmuutensa ja heikon itsetuntonsa korostaminen alkoi pidemmän päälle tympiä. Hänen paino-ongelmansa ja huono kehonkuva olisi tullut selväksi vähemmälläkin toitottamisella. Ruth toi välillä etäisesti mieleeni vakavan Bridget Jonesin. Kuitenkin pidin sen verran muuten tästä Norfolkin marskimaille sijoittuvasta dekkarista, että aion antaa mahdollisuuden sarjan toiselle osalle Januksen kivelle.

Ruth Galloway -sarja on saanut suuren suosion ympäri maailman ja se sopiikin monenlaisille lukijoille. Risteyskohdat oli siisti rikosmysteeri, jossa etsittiin kadonneita lapsia ja hieman chic lit -hengessä käsiteltiin Ruthin henkilökohtaista elämää. Äänikirjana siis aivan mainiota kuunneltavaa vaikka työmatkalla tai siivotessa, mutta kirjana varmasti myös oivallista ja helppoa luettavaa. Ainakin vähän lukeva äitini tykästyi tähän kirjaan, jota lueskeli lomamatkallamme. Risteyskohdat onnistui kuvaamaan myös yllättävän kauniisti karua ja synkkää marskimaisemaa, vaikka paikkana tuo Ruthin rakastama maisema kuulosti sellaiselta, etten vapaaehtoisesti lähtisi lähemmin tutustumaan.

Elly Griffiths kirjailijanimen takaa löytyy muuten brittikirjailija Domenica de Rosa.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: The Crossing Places (2009)
Kesto: 6h 22min
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Suomentanut: Anna Lönnroth

Mistä minulle: Storytel


1 kommentti:

  1. Mua kiinnostais lukea tätä sarjaa, mutta moni on tuonut esiin ton painon ja muun kanssa ähisemisen ja sen takia tuntuu hirveän vaikealta alottaa tän lukeminen, koska en vaan jaksais lukea semmosta, vaikka muu ois hyvää.

    VastaaPoista