Niina Mero: Englantilainen romanssi

Englantilaisia romantikkoja rakastava Nora saa siskoltaan kutsun häihin Oxfordiin. Höttöisiä häähaaveita karsastava Nora suostuu vastahakoisesti kutsuun, mutta perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys ja vehreät puutarhat sekä yliopistokaupungin vanhoilta kirjoilta tuoksuva tunnelma pyyhkäisevät hänet jaloiltaan.

Idylli kuitenkin rakoilee, kun uteliaalle Noralle selviää, että aatelissuvun vanhempi poika on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten. Kaiken lisäksi Noran viisasteleva sydän muljahtelee vastusteluista huolimatta englantilaisille herrasmiehille ja verhotuille salaisuuksille. Brittiläinen kohteliaisuus kätkeekin taakseen totuuksia, joiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Aloitin kuuntelemaan tätä Meron teosta äänikirjana, mutta pian huomasin että tämä on saatava kokea ihan perinteisessä muodossa. Kun viimein huomasin tämän kirjaston palautettujen hyllyssä, aloin lukemaan tätä melkeinpä ennen lainaustiskille pääsyä. Ja niinhän siinä sitten kävi, että seuraavaan vuorokauteen en malttanut muuta tehdä kuin ahmia tätä kirjaa. Rakastin tätä ja kaikkea tässä, niin lumoava esikoiskirja, jossa on yhdistetty hauskasti tummaa goottilaista kartanomiljöötä ja sukudraamaa sekä nykyaikaista kepeämpää chic litiä. Näin on syntynyt tunnelmaltaan uniikki rakkaustarina, joka ei turhaan pyöriskele vaaleanpunaisissa unelmissa ja muissa imelyyksissä, vaan tarjoilee ehtaa brittiläistä kartanomiljöötä ja perisuomalaista kyynisyyttä huumorilla höystettynä.  

 "Bridget Jonesin mustiin pukeutuva ystävätär kohtaa Kotiopettajattaren romaanin goottilaisuuden, Downton Abbeyn kartanotunnelman ja brittidekkarien juonittelut". Näin kirjaa kuvaillaan kustantamon markkinointitekstissä ja olen kerrankin täysin samaa mieltä. En osaisi itse paremmin kirjaa kuvailla. Paitsi että yhtenä hetkenä sitä on nauttimassa teetä brittiläisessä puutarhassa kunnes esiin hyppää supisuomalainen Pertti tai Pate Mustajärvi, joka palauttaa tarinan alkulähteille. Meron tarina pursuaa brittikliseitä sekä muutaman suomalaisenkin kliseen, ja hän on luonnut hauskan sekä jännittävän tarinan aivan omanlaisella twistillään. Kirjan kieli on helppolukuista ja tarina purskuttaa eteenpäin sopivassa tahdissa, eikä jätä kylmäksi, kun Nora sukeltaa kartanon salaisuuksien syövereihin ja törmää samalla komistukseen jos toiseen. Kirja tuntui olevan juuri sillä hetkellä kaikkea sitä mitä kirjalta halusin, voisin kuluttaa vain aikani ylistämällä tätä upeaa kotimaista teosta, mutta säästän teidät lukijat ylistyslauluilta ja kehoitan lukemaan tämän, jos yhtään innostuu ei ihan perinteisestä chic litistä, brittiläisistä kartanotarinoista tai muuten vain hyvistä lukuromaaneista.

Tarinassa pursuava synkkä romanttisuus tuntuu muutenkin istuvan loistavasti suomalaiseen synkkään kaamokseen. Englantilainen romanssi toimii erittäin hyvin nautittuna viltin alle käpertyneenä, hämyisässä valossa luettuna kera kuuman teen. Mitä muuta sitä ihminen enää tarvii?

Ja tämän vuoden ensimmäisen kirjoituksen myötä toivotan teille kaikille oikein hyvää ja lukurikasta vuottan 2020. Meillä lapset ovat lomalla, joten aikaa bloggaamiselle on ollut hyvin vähän, saatika sitten lukemislle, mutta onneksi varastossa on näitä julkaisemattomia kirja-arvioita vino pino.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 383

Mistä minulle: Kirjastosta


Kommentit

Lähetä kommentti