Lastenkirja helmiä

 Jack Meggit-Philips: Hirviö ja Helmikki

WSOY, 2021


Hirviö ja Helmikki aloittaa karmivan hauskan sarjan kaiken ahmivasta hirviöstä ja Helmikki-tytöstä, johon ei mokoma otus tee vaikutusta.

511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla asuu hirviö, joka vaatii ruoakseen kaikkea mahdollista kaktuksista kotikissaan ja toimittaa vastineeksi Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus...

Hirviö ja Helmikki oli ihan käsittämättömän hyvä lastenkirja. Hieman Roald Dahlin jalan jäljissä kulkeva tarina keppostelevasta Helmikistä, jonka adoptoi 511-vuotias Ebenzer Pinset, joka on saanut pitkän iän ja kaiken haluamansa hirviöltä, joka on vaatinut Ebenzeria kuskaamaan hänelle syötäväksi kaikkea maan ja taivaan väliltä. Mutta yhtä asiaa hirviö ei ole vielä maistanut, nimittäin ihmislasta. Siksipä Ebenzer adoptoi Helmikin, joka on niin ilkeä pikku tyttö, ettei hänen syöttämisensä hirviölle voi olla niin paha asia kuin olisi kiltin lapsen syöttäminen. Eihän?

Tarinan keskiössä on ystävyys sekä se, että jokainen voi parantaa tapansa, jos vain haluaa. Tässä oli kaikuja vanhoista, old fashion, lastensaduista, kun kaikkea ei vielä siloiteltu silkkihansikkain. Ehkä se oli juuri se syy, että omat kouluikäiset kuuntelijani kuuntelivat jokaisen sanan niin tarkasti ja elivät tarinan mukana. Peittojen alta kuului aika-ajoin hyvin tyytyväistä hörähtelyä ja välillä polttavia kysymyksiä hirviöstä, joka popsi poskiinsa kaiken toisten hengestä piittaamatta. Ehkä se oli myös syy sille, että itse odotin joka iltaista satuhetkeämme malttamattomana. Ehkä se, tai sitten tämä oli vain yksinkertaisesti  juonellisesti sopivan rikas ja taidolla kirjoitettu kokonaisuus, josta ei jännitystä puuttunut. 

Sen verran jännittäviä kohtia kirja sisälsi etten aivan pienille lähtisi tätä lukemaan. Sopii noin 9-10-vuotiaista eteenpäin itsenäisesti luettuna, mutta yhdessä luettuna meni hienosti myös ekaluokkalaisen kanssa. Suosittelen, tämä on kirja joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää mukaan alakoululaisten vinkkauslistoille!

Noora Kunnas: Salamanterin Terttu -sarja



Salamanterin Tertusta kertova kirjasarja on Noora Kunnaksen käsialaa ja ihanasta kuvituksesta vastaa Teemu Juhani. Sarjan ensimmäisessä osassa Mikko ja Lilli menevät vierailulle tiukkapipoisen setänsä luo vanhempien työmatkan ajaksi. Ajasta näyttää tulevan perin kamalaa lapsille, mutta onneksi naapurissa asuu vanha Salamanterin Terttu puhuvan kukkonsa Pedron kanssa. Yhdessä Tertun kanssa lapset joutuvat mitä mielenkiintoisimpiin seikkailuihin, joista ei ainakaan vauhtia puutu. 

Jokaisen kirjan tarina sisältää arvoituksen, jota lapset lähtevät yhdessä ikääntyneiden ystäviensä kanssa selvittämään, mutta mukaan mahtuu aina ripaus taikaa ja mielikuvitusta. Kirjat sisältävät myös kohellusta, joka ainakin omaan jälkikasvuuni vetoaa vahvasti. Siinä mielessä tämä lastendekkarisarja poikkeaa perinteisistä lajitovereistaan ja ilahduttaa omaperäisyydellä sekä hauskoilla henkilöhahmoilla. Meidän suosikkimme oli ehdottomasti Pedro-kukko, hän on valloittava persoona. Mutta myös puujalka-Vorsteeni oli hauska hahmo, joka lunasti paikkansa lempihahmojen joukosta.

Sarja sopii hyvin alakoululaisille oman taitotason mukaan ekaluokkalaisista ylöspäin, mutta menee hyvin myös nuoremman jälkikasvun kanssa yhdessä luettavana tarinana. Meillä tämä sarja viihdytti kaikkia 5-vuotiaasta 9-vuotiaaseen. Kirjoissa on aivan huikea musta-valkokuvitus, joka on Teemu Juhanin käsialaa. Kuvitus oli niin upeaa, että olisimme toivonut kuvituksen olevan värillistä. 

Roald Dahl - Matilda


Matilda Wormwoodin isä on huijariautokauppias, jonka mielestä Matilda on sietämätön kiusankappale. Hänen äitinsä taas viettää kaikki päivät bingohallissa. Ja Matildan koulua johtava neiti Trunchbull se vasta tapaus onkin. Raivopäärehtori vihaa jokaista oppilastaan ja telkeää heidät pahamaineiseen Poteroon pienimmästäkin rikkeestä. Mutta Matildallapa onkin paitsi veitsenterävä pää, myös yliluonnollisia kykyjä. Ja nyt hän on saanut mahdottomista aikuisista tarpeekseen. Varokoon koko sakki – Matilda aikoo antaa heille sellaisen opetuksen, jota he eivät ihan heti unohdakaan!

Rakastin Matildaa lapsena. Samastuin hyvin vahvasti Matildan rakkauteen kirjoja ja kirjallisuutta kohtaan. Luin kirjan moneen kertaan ja olin onneni kukkuloilla, kun sain kirjan pohjalta tehdyn elokuvan lahjaksi. Rullasin VHS:ää edestakaisin niin paljon, että leffa kului lopulta puhki. Oli siis ihana päästä lukemaan tämä kirja omille pojille lapsuuden jälkeen. 

Täytyy sanoa, että Dahlin tarinoiden viehätys ei katoa. Ne uppoavat lapsiin sukupolvesta toiseen ja jaksavat kiinnostaa sekä viehättää myös aikuista lukijaa. Kirjat herättävät paljon tunteita ja ajatuksia. Mekin saimme lasten kanssa hyvät keskustelut aikaan siitä mikä on oikein ja väärin, sillä tässä kirjassa kärsijöinä ovat lapset, joita aikuiset kohtelevat väärin. Matildan vanhemmat suoraan sanottuna laiminlyövät tytärtään ja koulun rehtori neiti Trunchbull joutaisi vankilaan harjoittamansa henkisen sekä fyysisen väkivallan vuoksi. Mutta kuten lastenkirjoissa yleensä, paha saa palkkansa ja kaikki päättyy lopulta hyvin. 

Niin rakas kuin kirja minulle onkin, olen edelleen sitä mieltä että leffa on parempi. Se antaa kirjan henkilöhahmoille enemmän syvyyttä ja kertoo tarinan värikkäämmän. Katsoimme myös elokuvan poikien kanssa ja he olivat aivan samaa mieltä siitä, että elokuva on parempi. Se vain tavoittaa Matildan tarinan tunteisiin vetoavammalla tavalla. 

Silti suosittelen myös vahvasti lukemaan tämän Dahlin ihastuttavan tarinan himolukija Matildasta, joka näyttää häntä väärin kohdelleille aikuisille mistä kana pissii.

David O'Connel - Karkkitehtaan kummitus 


Kumma, 2021

Archie McArkki tietää, että tänään hänen onnea tuovat housunsa ovat todella toimineet. Archie saa selville, että hän on perinyt isosedältään sekä valtavan kartanon että koko maailmankuulun McArkin karkki ja konvehti -yrityksen. Uusi koti, mieletön omaisuus ja loputtomasti makeisia — melkoinen lottovoitto!

Mutta uusi elämä ei tuokaan mukanaan pelkkiä purkkapalloja ja nallekarkkeja. Kun Archie lukee isosetänsä jättämän salaperäisen kirjeen, hän päätyy ratkomaan mysteeriä, jonka tarkoituksena on pelastaa perheyritys tuholta. Jos Archie ystävineen ei onnistu selvittämään kartanon kätkemää arvoitusta, hänen makea tulevaisuutensa uhkaa sulaa pois kuin aurinkoon jäänyt mehujää.

Huikea lasten- nuortenkirja. Tässä tarinassa Tylyaho kohtaa Jalin ja suklaatehtaan sekä Malamanterin. Pidimme lasten kanssa hurjan paljon tästä tarinasta ja tälle onkin onneksi ilmestynyt juuri jatko-osa, johon on tarkoitus tarttua aivan lähiaikoina. 

Archie perii suklaatehtaan, mutta hänen sukuunsa liittyy jotain muutakin, jotain mystistä. Heidän tehtaansa suklaa ei ole maailman maukkainta aivan sattumalta, mutta salainen ainesosa on suuri salaisuus, jonka saa käsiinsä vain aito McArkkien jälkeläinen. Archie pitää selvittää tiensä vastauksen äärelle tehtävässä, jota hänen isoisänsä tuntuu ohjailevan haudan takaa. Juoni oli yllättävä, jännittävä ja sai meistä jokaisen jännittämään Archien puolesta. Koska seikkailussa ei ollut kylliksi, sillä salaisen ainesosan haluaa saada käsiinsä muutkin ja Archien täti sekä tämän lapset tuntuvat muodostavan aivan oikean uhkan Archielle. 

Yksi parhaista tänä vuonna lukemistamme lasten- ja nuortenkirjoista ja tämä upposi tosi hyvin myös aikuiseen makuun. Kirja sisälsi oikeaa mielikuvituksen ilotulitusta ja mystistä sekä pahaenteisestä tunnelmaa kiedottuna pehmeään ja lämpimään tunnelmaan. Sopiikin siinä mielessä juuri alkaneeseen spooky seasoniin paremmin kuin hyvin. Kirja ei kuitenkaan ole missään nimessä liian pelottava ja sopiikin lukijan omasta taitotasosta riippuen hyvin ekaluokkalaisista ylöspäin, ainakin yhdessä luettuna. Tekstiä on kuitenkin runsaasti, vaikka kuvitus sitä halkookin, joten vinkkaisin tätä 9+ vuotiaista ylöspäin itsenäisesti luettavaksi. 

Andy Griffiths - Maailman paras puumaja, 65 kerrosta 


Otava, 2021

Andyn ja Terryn käsittämätön puumajakyhäelmä on kasvanut 13 uudella kerroksella. Vastavalmistuneista neliöistä löytyy muun muassa nuorentava antisynttärihuone, puumajan ajankohtaisiin tapahtumiin keskittyvä uutistoimisto sekä katala juoksuhiekkalaatikko ja kirskuva ilmapallo-orkesteri. Seikkailu saa lisävauhtia, kun herra Isonenän aikaraja alkaa taas uhkaavasti lähestyä. Hulvaton kerronta ja kuvitus nappaavat otteeseensa ja pakottavat selvittämään, miten tohelokaksikon käy.

Ihan takuuvarma uusi suosikkisarja niille, jotka ovat pitäneet Neropatin päiväkirjoista. Kohellusta ja huumoria, juuri sitä, mikä tuntuu iskevän kaikista parhaiten ainakin omilla pojillani. Kaiken lisäksi nämä kirjat ovat runsaan kuvituksen vuoksi helppo- ja nopealukuisia, mikä kasvattaa helposti pienen lukijan itsevarmuutta lukemistaan kohtaan. 

Oma esikoiseni aloitti oman taipaleensa tämän sarjan parissa jo ekaluokalla ja tämän uuden osan ilmestymistä odotettiin suurin piirtein yhtä suurella innolla kuin joulua. Se on hyvä merkki se. Saimme oman kappaleen pr-tuotteena ja kirja päätyi lukuun suoraan paketista innokkaiden "jes, jes, jes" -kiljahdusten siivittämänä. Andy ja Terry ovat naurattaneet tiensä oman poikani sydämeen ja uskallan luvata, että he ovat hahmoina varmasti monen muunkin pienen koululaisen mieleen. 

Anna James - Tilly ja kirjamatkaajat


Harper&Collins, 2021

Yksitoistavuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kanssa heidän kirjakauppansa yläkerrassa siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi.

Eräänä päivänä Tillyn suosikkikirjojen hahmot ilmestyvät kauppaan ihka elävinä. Erityisen taian avulla Tillykin voi maagisesti matkata sisään kirjan maailmaan ja takaisin.

Apulaisinaan Vihervaaran Anna ja Ihmemaan Liisa, Tilly sukeltaa suureen seikkailuun ja päättää ratkaista mysteerin, mitä hänen äidilleen tapahtui kauan sitten.

Ihana, ihana, ihana! Tämä oli aivan ihana kirja, ainakin lukijana toimineen äidin mielestä. Pojat ei jostain syystä olleet tästä yhtä innoissaan kuin minä, vaikka kirja olikin heistä ihan hyvä. Ja heidänkin mielestään kirjamatkailu oli konspetina varsin kutkuttava. Kovasti pohdittiin mihin kirjoihin he haluaisivat matkustaa, jos se olisi mahdollista niinkuin se oli mahdollista Anna Jamesin kirjassa. Itse olisin matkustanut juuri samoihin kirjoihin kuin Tilly matkusti. Toinen pojista olisi halunnut matkustaa Tylypahkaan ja toinen Ankkalinnaan. 

Jos on lapsena rakastanut Anna -kirjoja, Pikku prinsessaa tai Liisan seikkailuja Ihmemaassa, niin tämä kirja kolahtaa kovaa. Tilly ja kirjamatkaajat on taianomainen, lämminhenkinen ja ihastuttava ylistyslaulu kirjoille ja kirjallisuudelle sekä samalla kiinnostava seikkailu kertomus, jossa Tilly matkustaa kirjojen sivuilla yrityksenään selvittää mitä hänen kauan sitten kadonneelle äidille on tapahtunut. Jos vain tämä kirja olisi ollut silloin, kun olin itse lapsi. Olisin varmaan nukkahtanut tämä sylissä joka ilta. 

Todella lämmin suositus tälle kirjalle. Sopii hyvin 10-vuotiaista ylöspäin itsenäisesti luettavaksi ja yhdessä luettuna menee nuorempienkin koululaisten kanssa. Sitä nuoremmille voi juoni olla turhan monimutkainen, sillä kirjamatkailulla on tiukat säännöt ja määräykset. 

Roope Lipasti - Lätkä-Lauri ja pelikielto


WSOY, 2021

Suomen suosituimman junioripelaajan, Lätkä-Laurin, peliura on vaarassa jäädä katkolle. Runsaasti kuvitettu sarja houkuttaa alakouluikäiset ja lätkästä kiinnostuneet lukemaan!

Lätkä-Laurin joukkueella on edessä tärkeä turnaus, ja Laurille hankitaan uudet maalivahdin patjat. Ne ovat niin hienot, että niillä voi hypätä vaikka vajan katolta, uskoo Lauri. Ja kestäväthän patjat, mutta solisluu ei! Hilkulle menee, pääseekö Lauri turnaukseen ollenkaan!

Lapsille Lukupalat-sarjasta tuttu Lätkä-Lauri seikkailee nyt myös pidemmissä kirjoissa, joissa on runsas kuvitus ja juuri sopivasti tekstiä alakoululaisille. Urheilu on kohelluksen lisäksi aihe, joka uppoaa omiin poikiin kuin kuuma veitsi voihin. Siksipä tämä Lätkä-Laurin oman sarjan toinen osa päätyi heti uutuushyllystä lainakoriin edellisellä kirjastoreissulla. Lätkä-Lauri kirjat ovat kuulemma tosi hyviä ja ihan tosi tosi hauskoja. Näin kuvasi 9-vuotias lukukokemustaan. 7-vuotias on taas tehnyt Lätkä-Lauriin tuttavuutta helppolukuisen Lukupala-sarjan kautta, mutta kuulemma, kun hän osaa lukea paremmin Lätkä-Laurit ovat ensimmäisenä luettavien listalla. 

Lewiss Caroll - Alicen seikkailut Ihmemaassa


WSOY, 1995

Tarina tytöstä joka hyppäsi valkoisen kanin perässä
kaninkoloon – tunnetuin seurauksin – sai alkunsa kun pieni Alice Liddell kerjäsi matemaatikko Charles Lutwidge Dodgsonilta satua kesäisellä souturetkellä. Vuonna 1865 satu oli kiteytynyt kirjaksi ja aloitti yhä jatkuvan seikkailunsa maailmalla.

Tilly ja kirjamatkaajat kirjan jälkeen teki mieli lukea lapsille toinen oma lapsuuden suosikki kirja. Liisan seikkailut ihmemaassa on hyvin tunnettu tarina, mutta lähinnä Disneyn version kautta. Vaikka Disneyn versio onkin melko uskollinen alkuperäiselle tarinalle, on niissä myös paljon eroja ja näiden erojen bongailu tuntui olevan omista pojista kirjan parhainta antia. 

Alice seikkailut ihmeellisessä ihmemaassa ovat myös hyvin järjettömiä, jopa absurdeja. Lapset ihmettelivät moneen otteeseen, että mitä järkeä tapahtumissa oikein on. Ja järjettömiltä ne tuntuivat minustakin lapsena, aina siihen asti kunnes Alice herää. Yhtäkkiä kaikki käykin enemmän järkeen. Samoin kävi myös omille lapsille - "aa, se oli unta, unet onkin välillä ihan järjettömiä". Omat lapseni tulkitsivat tarinaa juuri siten kuin olin itsekin sen lapsena kokenut. Tämä klassikko on kyllä sellainen, että sitä voi lähteä tulkitsemaan hyvinkin syvällisesti, mutta lasten mielessä se ehkä käyttäytyy eniten niin, miten kirjailija on sen tarkoittanut - hullunkurisena unena, jonka Alice näkee. 

Kommentit