perjantai 20. tammikuuta 2012

D.H Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja


Voi kauhistus kuinka puuduttava ja tylsä kirja. Minun piti tehdä itselle lukuaikataulu, että saisin tämän kirjan luettua - joka päivä noin 50 sivua ja minulta menee vähän päälle viikko, että saan tämän luettua. No klassikko tai ei, puolivälissä oli pakko luovuttaa! En kertakaikkiaan jaksanut lukea tätä. Yritin selailla loppua ja lukea yksittäisiä kohtia, kuten keskustelun pätkiä ja hyppiä kuvaukset sekä mielenkiinnottomat keskustelut yli. Harvoin sanon kirjasta että ei pysyt, mutta nyt on pakko sanoa. 


WSOY:n sivut kertovat kirjasta seuraavaa: "Lady Chatterleyn rakastaja on 1900-luvun tunnetuimpia ja kiistellyimpiä teoksia, eroottinen romaani, jota saatiin lukea vuosikymmenet vain sensuroituina laitoksina. Oikeusjutut ja julkaisukiellot saattelivat sitä kaikkialla missä se ilmestyi. Nykyisin teoksella on klassikon asema". Eroottinen kyllä ja varmasti hätkähdyttänyt aikalaisiaan, ymmärrän kyllä sensuroinnin. Juuri se on varmaan tämän teoksen klassikko asemaan saanutki. Eikä teos ollut sensuroitu pelkästään eroottisuutensa takia, veikkaan että osaa oli myös yhteiskuntakriittisyydellä. Ei tämä minun mielestä kovin kirjallisesti lahjakasta tuotosta kuitenkaan ollut. Ensin mietin olisiko syy suomentajassa, mutta aikani netissä tutkittua löysin monista blogeista samankaltaisia mielipiteitä kuin minulla. Kerronnasta on hankala saada kiinni ja se on puuduttavaa, erittäin puuduttavaa. Myös kerronnan loogisuudessa olisi ollut parantamisen varaa!

Lady Chatterleyn rakastaja kertoo naimisissa olevasta hienostorouvasta Constancesta, jota isä ja aviomies kehoittavat  hommaamaan itselleen rakastajan. Constancen aviomies on sodassa halvaantunut alaraajoista, mutta haluaa itselleen perillisen. Lopulta Constance ja riistanvartija Mellors rakastuvat välittämättä luokkaerosta. Kun suhde paljastuu muille se aiheuttaa paheksuvia puheita ja kuiskintaa. Kaikki ei siis menekkään aivan suunnitelmien mukaan!

Odotin tältä teokselta paljon enemmän, mutta kaikesta ei voi pitää, eikä tämä saa minulta ansaitsemaansa arvostusta. Kirjan henkilöhahmotkin jäivät jotenkin valjuiksi ja etäisiksi. Se vei minusta paljon pois lukunautinnosta ja olisi antanut tarinalle paljon uskottavamman sävyn.

Enpä uskalla alkaa tätä kirjaa enempää arvostelemaan kun keskenkin jäi. Annan tälle arvosanaksi 1 / 5. 

Ensimmäinen klassikkokirja haasteesta selätetty, huonolla menestyksellä kylläkin. Ehkäpä muiden kanssa käy parempi tuuri! :)

-Aletheia

3 kommenttia:

 1. Olen lukenut tämän paristi ja nähnyt elokuvan. Erinomainen!

  Tiedätkö, en erota tekstiä tummasta pohjastasi.

  Sinulle on haaste blogissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomautuksesta! :) Muutin nyt blogini taustaväriä, toivottavasti nyt erottaa tekstin paremmin.

   Poista
 2. Minun piti lukea kirja koulun takia, ja mielestäni se oli erittäin tylsä. Odotin siltä edes pikkiriikkisen enemmän jännitystä, mutta kirjassa ei tapahtunut mitään, eikä loppu ollut mitenkään yllättävä. Oli kuin olisin kuunnellut mummoni kertovan erittäin pitkäveteisesti ja kummallisiin yksityiskohtiin takertuen joidenkin rakkaussuhteesta.

  VastaaPoista