Colson Whitehead: Nickelin pojat

 


Järisyttävä romaani kahdesta pojasta 1960-luvun rotusortolakien aikaisessa Floridassa perustuu tositarinoihin koulukodin kauhuista.

Martin Luther Kingin sanat tekevät vaikutuksen Elwoodiin. Isoäitinsä kurissa ja nuhteessa kasvattama poika uskoo parempaan huomiseen ja on aikeissa kirjautua collegeen. Yksi viaton virhe voi kuitenkin maksaa mustalle pojalle hänen tulevaisuutensa, ja Elwood tuomitaan pahamaineiseen Nickelin koulukotiin. Sadististen opettajien armoillakin Elwood pitää kiinni idealismistaan, kun taas hänen ystävänsä Turnerin selviytymiskeinot ovat kyynisemmät. Pojat päätyvät ratkaisuun, jolla on kauaskantoiset seuraukset.


Colson Whiteheadin Pulitzer-palkittu Nickelin pojat oli erittäin ajankohtainen tarina, kun George Floydinin kohtalo on vielä tuoreena kaikkien muistissa. Kirja käsittelee rotuerottelua, eikä edes niin kaukaisessa historiassa,kuin vain viisikymmentä vuotta sitten - 60-luvun Yhdysvalloissa. Kuitenkaan noista ajoista ei olla tultu juurikaan eteenpäin, mitä tulee ihmisten kohteluun ja erotteluun ihonvärin perusteella. Tämän kirjan kuunteleminen oli älyttömän raskasta sen rankkojen teemojen ja suoranaisen julmuuden takia, mutta kuitenkin tämä on kirja, joka jätti niin syvän jäljen mieleen ja sieluun, että kirjan tapahtumat pyörivät mielessä vieläkin, vaikka kirja tuli päätökseensä yli kuukausi sitten. 

Nickelin pojat kertoo poikakoulusta tai paremminkin koulukodista, jonka nimi on Nickel. Paikka on saanut inspiraationsa todellisesta laitoksesta, joka toimi tuohon aikaan ja osa kirjan tapahtumista pohjautuukin vahvasti tosi elämän tapahtumiin. Kirjan prologissa lähdetään liikkeelle siitä, kun Boot Hillistä virallisen hautasmaan ohesta löytyy epävirallinen hautausmaa, jonne on haudattu huonokuntoisia koulukodin asukkeja. Uutiset kiirivät omaa muuttofirmaa pyörittävän Elwood Curtisin korviin ja hän päättää astua esiin entisenä koulukodin asukkina ja kertoa oman tarinansa. Seuraavaksi siirrytään tunnillosen ja kiltin Elwoodin lapsuuteen. Hän on hieman näsäviisas, läpeensä rehellinen ja herttainen poika, joka on aivan lapsi vielä kaikessa naiviudessaan. Kuitenkin epäonnisten sattumusten johdosta hän joutuu, täysin tarpeettomasti ja hyvin epäreilusti Nickeliin, jonka karu arki tulee melkoisena shokkina nuorelle pojalle. Koulukodin arki on  sekä alistavaa että nöyryyttävää, ja jossa toiminta on täysin mielivaltaista.Väkivalta rehottaa jokapäiväisessä arjessa. Koulukodin tavoitteena on koulia ongelmallisista nuorista nöyriä ja työtätekeviä kunnon kansalaisia, mutta julkisivun takana todellisuus on aivan toista. Viimeisessä osassa pureudutaan elämään Nickelin jälkeen ja siihen, kuinka elämä moisessa paikassa jättää jälkensä asukkiinsa loppuelämäksi. Whitehead on ujuttanut mukaan myös mehevän yllätyksen lukijalle.

Totuuspohja teki tästä kaksinverroin riipivämmän kokemuksen, mutta siitä ei ole kahta sanaakaan etteikö tämä tarina ansainnut tulla kerrotuksia. Toivoisinkin että mahdollisimman moni löytää tämän teoksen jo sen silmiä avaavan tarinan vuoksi. Kirja osoittaa kuinka vähän olemme kyenneet tulemaan eteenpäin rotuerottelusta, sillä jotenkin ajankuva ja rotuerottelu vain vajaan kuudenkymmenen vuoden takaisessa maailmassa muistutti hyvin paljon asenteineen orjakaupan aikaista maailmaa. Täytyi aivan muistuttaa itseä, että kirja sijoittuu aikaan, kun minun vanhempani ovat olleet lapsia. He olisivat toisessa tilanteessa voineet kokea yhtä karun kohtalon kuin nuo lapsiparat, jotka suljettiin koulukoteihin, hyvin mitättömistäkin syistä. 

Äänikirja ei kuitenkaan ehkä ollut tälle kirjalle, minun kohdallani, se parhain formaatti. Tämä kirja olisi pitänyt lukea, sillä rankkojen aiheiden kuunteleminen on minulle paljon haastavampaa kuin niiden lukeminen. Kirja on erittäin sujuvasti kerrottu, perinteisesti rakennettu, mutta silti jouduin pinnistelemään ajoittain keskittymisen kanssa, sillä en halunnut sanankaan menevän ohi. Olen kuuntelijana ilmeisesti enemmän sellainen, jonka korviin on parempi pulputa kevyttä tarinointia, joissa muutaman virkkeen missaaminen ei saa kokonaisuutta kärsimään. Siksipä haluan vielä varmuuden vuoksi joskus lukea tämän fyysisenä kirjana, jotta voin olla varma ettei korvieni ohi ole sujahtanut mitään tärkeää. Vaikka luulen kyllä saaneni kokonaiskuvasta ja tarinasta riittävän hyvän käsityksen. Kuulin Nickelin poikien tarinan, joka oli tärkeä tulla kuulluksi.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: The Nickel Boys (2019)
Suomentanut: Markku Päkkilä
Lukija: Markus Niemi
Kesto: 6h 49 min

Mistä minulle: Bookbeat


Kommentit

  1. Onpa kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit tästä kirjasta. Minäkin pidin tästä todella paljon. Minulle printtikirja oli parempi vaihtoehto, luin tätä viivytellen. Vei aikansa, kun sai kaikki palaset loksahtamaan paikalleen, mm miten rotuasiat limittyivät kirjan tapahtumiin. Vahva suositukseni tälle kirjalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajankuva oli kyllä onnistunutta ja kirja tarjosi myös yllätyksiä. Todellakin upea teos! ☺️

      Poista
  2. Hieno ja tärkeä kirja. Historiaa ja yhteiskunnallisia teemoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä ja lisäksi myös todella puhutteleva kirja. 😊

      Poista
  3. Upea ja raaka kirja, todella vaikuttava lukukokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli. Itse lainasin juuri Whiteheadin Maanalaisen rautatien,vakuutuin niin paljon tästä.

      Poista

Lähetä kommentti