lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kirjasto on vaarallinen paikka...

... siellä iskee ahneus ja suuruden hulluus. Menin taas vain palauttamaan kirjoja ja lupasin itselleni etten lainaa mitään ennen kuin olen saanut luettua edelliset lainat. Minulla odotti hyllyssä lukemista; Päivi Alasalmen Vainola, Marja Björkin Posliini, Geraldine Brooksin Kirjan kansa, Ildefonso Falconen Merten katedraali, Riikka Pulkkisen Raja, Kathryn Stockettin Piiat, Marja-Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle ja Mika Waltarin Felix Onnellinen. Eli aivan nokko luettavaa ainakin pariksi viikoksi. Kaiken lisäksi koulutehtävätkin lähdekirjallisuuksineen odottelevat tekijäänsä.

No, palautin kirjat ja satuin vilkaisemaan palautettujen hyllyä - jospa siellä olisi jotain, jota olen yrittänyt saada käsiini jo jonkun tovin. Vilkaisen ihan vain pikaisesti ja sitten lähden pois, sitä paitsi eihän yksi tai kaksi kirjaa mitään haittaa...

 "Pari" kirjaa sieltä tarttuikin mukaan; Mikko Rimmisen Nenäpäivä, Jenny Downhamin Ennen kuin kuolen, Kaari Utrion Rakas Henrietta ja Pirjo Tuomisen Täydellinen nainen. 

Palautettujen vieressä on Uutus -teline, ja ah ja voi, siellähän oli myös pari kiinnostavaa teosta, jotka on pakko napata mukaan, jos niitä ei seuraavalla vierailulla olekkaan siellä. Kylläpä varmasti jäisi harmittamaan, jos jättäisin niin hyvän tilaisuuden käyttämättä. Enkä millään jaksaisi alkaa varailemaankaan teoksia, niitä kun saa välillä jonottaa useita viikkoja ja kun se maksaakin, jopa kokonaisen euron. Sillähän saa jo vaikka ja mitä, ja jos useampia alkaa varailemaan niin siittä kertyy nopsaan useampi euro. Olen siis itselle selittelyn mestari. Uutuus-telineestä siis lähti koriin seuraavat: Joel Haahtelan Traumbach ja Markus Nummen Karkkipäivä.

Jostain kumman syystä löydän itseni harhailemasta romaani osastolla, vaikka kori painaa jo ihan tarpeeksi. Mutta hulluus on iskenyt ja olen kyltymätön. Haluan taas lukea kaikki maailman hyvät kirjat ja ilmeisesti kerralla. Kun saan hillittyä itseni kori on jo niin täynä, että pelkään rivan irtoavan liitoksistaan. Pari kirjaa tipahtaa jalkoihin matkalla lainauspisteelle ja puhisten nostan ne kainaloon. Laukkukin pyörii edessä ja kuumakin on. Tunnen pienen punan nousevan poskille, kun lastaan kirjoja lainauspisteen mukavalle naiselle. Hän hymyilee ja tuntuu muistavan minut. Varmaan ajattelee että tuo tyttö vielä joku kaunis päivä rikkoo meidän korin, kun aina se raahaa selkä vääränä kirjoja. Tulee sellainen tunne, että pakko sanoa jotain ja mutisen epämääräisesti jotain siittä että taisi taas iskeä ahneus, mutta kun ei malta jättää lainaamattakaan. Mukava nainen toteaa, että tietää tunteen - todennäköisestihän ne on lainassa seuraavalla kerralla. "Aivan niin" sanon ja nyökyttelen päätä samalla kun yritän kuumeisesti miettiä mihin tungen neljä kirjaa, jotka ei mahdu kirjastokassiin. Paiskaan ne laukkuun ja lähden selkä vääränä raahaamaan kirjoja autolle, joka on liian kaukana. Autossa mieheni katsoo minua tietävästi ja puistelee päätään tokaisten samalla: "Vai että lähdit sinä palauttamaan kirjoja."


Romaani osastolta lainasin: Scott F. Fitzgeraldin Yö on heillä, Claudie Gallayn Tyrskyt, Joel Haahtelan Elena, Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna, Carita Forsgrenin Kolmeen kuun kuningatar, Susanna Alakosken Sikalat, Susan Abulhawan Jeninin aamut, Margaret Atwoodin Oryx ja Crake, Hilja Valtosen Nuoren opettajattaren varaventtiili, Gustave Flaubertin Rouva Bovary, Johan Bargumin Syyskesä ja Aapelin Pikku Pietarin piha.

Nyt on kuitenki hyvä mieli, kuten aina kun on tehnyt hyviä ja mielenkiintoisia löytöjä kirjastosta. 

P.S. Pahoittelen kuvanlaatua, olen hukannut tällä kertaa kameran akun, joten jouduin tyytymään iPhonen kameraan, joka kaikista ylistelyista huolimatta on surkea.

P. P. S. Tulossa on nyt muutama arvostelu kirjoista, jotka olen ehtinyt lukemaan tai kuuntelemaan. Julkaisut laahaa hieman perässä, kun en raski kaikkea julkaista kerralla. Julkaisua odottaa ainakin Ihmeellinen Joosef, Siilin Eleganssi, Poika raidallisessa pyjamassa ja Viiniä keittiössä.

-Aletheia

9 kommenttia:

 1. Hups! :) Minulle käy usein noin. Ja hyviä löytöjä teit; Syyskesä on hyvä ja Tyrskyt haluan itsekin lukea joskus, vain pari mainitakseni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voinut olla lainaamatta Tyrskyjä, kun se viimeinekin sattui olemaan paikalla. Paljon olen siittä hyvää kuullut ja Bargumiin ihastuin Syyspurjehduksen perusteella. Odotukset on korkealla Syyskesän suhteen, mutta uskon etten tule pettymään, mitä kirjaa olen selaillut. :) Ihana etten ole ainoa, jolle kirjastossa sattuu näin! :D

   Poista
 2. Tuo kuulostaa niin tutulta! Teen itselleni aina pyhiä lupauksia, että nämä kirjat luen pois, ennen kuin lainaan uusia. Uusin kirjoja niin kauan kun voin (6 kertaa), sittenkin joudun palauttamaan osan lukematta. Järjestän kirjoja lukujärjestykseen sen mukaan, millä tulee vastaan nopeimmin eräpäivä, mutta silti tekisi aina mieli lukea sitä uusinta löytöä. Usein minulla onkin aika monta kirjaa yhtäaikaa kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin järjestän päälimmäiseksi aina ne, jotka ovat seuraavaksi palautusvuorossa. Lupaukset kuulostaa tutulta, mutta itsekkin joudun joskus viemään osan lukematta pois, koska en ole malttanut olla lukematta uusia löytyjä ja jos joku vaikka ne varaa, niin sitten niitä ei voikkaan uusia. :D Minulla kans joskus useampi kirja kesken, plus vielä äänikirjat. Itsehillintä ois itselle aika käytännöllinen juttu. :)

   Poista
 3. Hups! :D Houkuttelevia pinoja, varmasti kannatti raahata. Ja hei, nehän oli ilmaisia ja kirjastolaitosta pitää kannattaa ja ja ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, todentotta! Eihän kirjastot pysy toiminnassa jos sieltä ei kirjoja lainaa. Ainakin näin omalla toiminnalla edesautan kirjaston toimintaa ja kannatan sitä. Jos kaikki pitäisi itselle ostaa niin äkkiä loppuisi rahat sekä ennen kaikkea tila. Näitä syitä voisi keksiä vaikka kuinka! :D

   Poista
 4. Oho, ei aivan mennyt niin kuin suunnittelit ;D Tuttua on minullekin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mennyt kyllä taaskaan suunnitelmien mukaan. Sitä on kuin lapsi karkkikaupassa. :D

   Poista