maanantai 29. lokakuuta 2012

Mikael Bergstrand: Delhin kauneimmat kädet

Viimeksi kirjastossa vieraillessani satuin kiinnittämään katseeni tämän kirjan kauniisiin kansiin. Sitten muistin, että olen lukenut yhden kehuvan blogikirjoituksen tästä, joten päätin kokeilla. Keski-ikäisen vässykän oloisen miehen kriisi ei ole mikään vetoava aihe kirjalle, mutta kun se viedään Intiaan, oli pakko kokeilla. Olen hyvin hyvin hyvin iloinen, että lainasin ja luin tämän kirjan. Mitä mainioin lukukokemus!

Görän Borg on kaavoihin kangistunut eronnut keski-ikäinen mies. Hän murehtii avioeroaan ja se on menettänyt intonsa mm. työhönsä. Työpäivät hän viettää surffailemalla paikallisen jalkapallo joukkueen keskustelufoorumilla, muttei edes osallistu keskusteluun, vaan seuraa orjallisesti muiden kommentteja. Tämmöistä ei uusi pomo katso hyvällä ja lopputuloksena on potkut.

Görän on tyhjänpäällä, joten kun matkaopasystävä ehdottaa että Görän lähtisi matkaseuraksi Intiaan, päättää mies tarttua tarjoukseen. Aluksi Intia on liian kaikkea; ahdas, meluisa, saasteinen. Kaupan päälle Görän iskee hirvittävä turisti ripuli. Kun Göränin elämään astuu puhelias intialainen mies Yogi, kaikki muuttuu. Pian Görän päättääkin, tapojensa vastaisesti, jäädä Intiaan ja hän tapaa lumoavan Preetin ja rakastuu...

Keveä ja huumorilla höystetty kertomus, hyvin onnistunut paketti. Naurulta ei voinut välttyä, tarina ei jäänyt jumiin missään vaiheessa, vaan koko ajan tapahtui jotain, joka sai lukijan välillä ihan jännittämään Göranin puolesta. Intia ja sen kulttuuri tuotiin hyvin esille. Päähenkilö kokee täydellisen muutoksen meluisessa Delhissä ja rakkaustarinakin on upotettu kertomuksen raameihin.

Olin hieman pettynyt loppuun, kirjassa ei  ollut mitään tavanomaista happy endiä, niinkuin mm. perinteisissä chick lit -kirjoissa, mutta kirjassa ei onnellinen loppu olekkaan pääasia. Tärkeämässä osassa on Göränin henkinenkasvu. Ruotsalaisesta nysverön oloisesta ukosta tulee rohkea, koheltava ja seikkaileva mies Intiassa. Myös Intian kulttuuri ja kuvaus ovat suuressa osassa kirjassa. Itselle iski oikea matka kuume, kun sukelsin kirjan sivuilla tuon eksoottisen maan miljööseen. Pakko on vielä joskus päästä omin silmin näkemään Intia.

Minua ihan suretti kun sivut loppuivat. Yogi ja hänen äitinsä olivat niin viihdyttäviä hahmoja, että heitä tulee ihan ikävä. Minua kerrassaan viihdytti Yogin tapa puhua superlatiiveilla ja hän oikein huokui positiivistaenergiaa. Lukiessa tuli aina hyvälle tuulelle, ihan tahtomattaankin!

Suosittelen lämpimästi muitakin tarttumaan tähän hyväntuulen kirjaan. Jollain tasolla kirja on verrattavissa chick littiin, mutta kuitenkin se on ihan omaa luokkaansa. Tämä kirja pitää itse kokea, minuun se teki vaikutuksen. Ehkä myös siksi, että kaipasin tähän syksyn pimeyteen pienen piristysruikseen ja se tuli ehdottomasti tämän kirjan kautta!

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: Delhis vackraste händer
Sivuja: 380
Suomentanut: Sanna Manninen

-Aletheia

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todelliselta hyvän mielen kirjalta! Laitoin lukulistalle. :)

    VastaaPoista
  2. Kansi on hieno mutta myös nimi kiinnittää huomiota!

    VastaaPoista