perjantai 25. tammikuuta 2013

Jane Stanton Hitchcock: Seurapiirimurhia

Jo Slater keski-ikäinen  miljadöörin vaimo New Yorkissa. Hän on seurapiirielämän tukipylväs ja oikea hienostorouva. Hänellä on erinomainen sisustussilmä, vankkumaton intohimo sekä tietämys Marie Antoinette aikakauteen.

Seurapiireissä Jo tutustuu ranskalaiseen kreivitär Monique de Passyyn, joka luikertelee keinoja kaihtamatta Jon ystäväksi. Yllättäen Jon aviomies menehtyy sydänkohtaukseen ja jättääkin koko valtavan omaisuutensa rakastajatterelleen kreivitär de Passylle. Monique vie Jon paikan, aseman ja sijan seurapiireissä. Jo putoaa tyhjän päälle ja ainoa mitä hän pystyy enään ajattelemaan on kosto. Jo suunnittelee kostonsa käyttäeen hyväksi historian suurinta kaulakoru skandaalia, jonka hän tuntee hyvin, sillä onhan Marie Antoinette hänen historiallinen esikuvansa. Niin tavallinen hienostorouva ajautuu olosuhteidenpakosta murhaajaksi.

Nimensä mukaan kirjassa pyöritään tiivisti raharikkaiden seurapiirien arjessa, joka on kutsuja ja tilaisuuksia toisien perään, juonittelua selän takana ja juoruilevien naisten terävien kielten kyllästämää. Kirjan päähenkilö Jo Slater kuvataan miellyttäväksi hahmoksi, joka on kotoisin köyhästä perheestä, löytää rikkaan miehen, jonka kanssa pääsee naimisiin. Jo on ystävällinen, rehti, nokkela ja fiksu hahmo, joka saa lukijan sympatiat heräämään. Kun Jo tippuu palliltaan ja menettää turvatun tulevaisuutensa, on lukija yhdessä vihainen kierolle kreivittärelle, joka varasti päähenkilön hohdokkaan elämän, jota oltiin päästy maistelemaan kirjan sivuilla. Kun Jo pyöräyttää kostosuunnitelmansa käyntiin lukija voi vain nyökytellä päätää, että nyt paha saa palkkansa, aivan oikein tehty!

Seurapiirimurhia on glamouria tihkuva kevyt dekkari. Minulle tämän kirja sattui sopivaan saumaan ja tuntui etten malta pitää sormia erossa kirjasta. Jotenkin kieroutuneen seurapiirielämän kuvaus toi oman höysteensä kirjan juoneen, joka itsessäänkin oli viihdyttävä. Oikein mainio välipala kirja, sillä Seurapiirimurhia on ehtaa ja aitoa viihdekirjallisuutta.  Itse en ainakaan kyllästynyt missään vaiheessa, vaan juoni ja tarinankulku pysyi koko ajan sopivassa vireessä.

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2005
Alkuteos: Social Crimes
Sivuja: 407
Suomentanut: Sari Karhulahti

-Aletheia

4 kommenttia:

 1. Kuulostaapa sopivan kieroutuneelta minulle välilukemiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oivaa välipalakirjallisuutta. :)

   Poista
 2. Mahtavaa! Minulla on tämä pyörinyt jo muutaman vuoden hyllyssä, mutta arviosi perusteella taidan sen vihdoin pian lukea!

  Kuulostaa mukavan viihteelliseltä.. ja kuka nyt seurapiirejä kaihtaisi! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on viihdekirja sieltä parhaasta päästä. Seurapiirit ovat ihanan kieroutuneita. ;D

   Poista