torstai 18. huhtikuuta 2013

Erin Morgernstern: Yösirkus

"Sirkus saapuu varoittamatta. Siitä ei ilmoiteta etukäteen, kaupungin lyhtypylväisiin tai ilmoitustauluille ei ilmesty julisteita, paikallisessa lehdessä ei ole mainosta tai mainintaa. Se vain yksinkertaisesti on paikassa, joka vielä eilen oli tyhjä."

Yösirkus kuljettaa lukijan oudon sirkuksen mukaan 1800- ja 1900-luvun vaihteeseen. Sirkus toimii pelilautana kilpailulle, jossa kaksi taikuria, Celia ja  Marco, toimivat vastakkain. Nämä nuoret ovat joutuneet tahtomattaan mukaan tähän kilpailuun ja heidän opettajansa suostuvat paljastamaan vain sen verran, että lopulta jomman kumman on kuoltava. Nuoreta alkavat kuitenkin nähdä kilpailun haastavana yhteistyönä ja pian Celia ja Marco rakastuvat toisiinsa. Tilanteesta on vain yksi tie ulos ja siihen tarvitaan suunnattomasti voimia ja pienen maalaispojan apua...

Yösirkus on maaginen kertomus, mutta en luonnehtisi sitä aivan täysin fantasiaksi. Taikuutta on mukana ja sirkus on lumoava outoudessaan, eikä sirkus olisi niin huikea ilman taikuuden apua. Kuitenkin jos tämä jonkun genren alle tulisi laittaa se olisi fantasia, ehkäpä voisin luonnehtia tätä köykäseksi fantasiaksi. Lyhyet kappaleet ja luvut sekä kirjoitustyyli tekivät kirjasta kuitenkin helppolukuisen viihdekirjan, jonka parissa viihtyi hyvin.

Kirjailijan taidetausta sai aikaan sen, että miljöö oli maalattu elävästi esille. Saatoin nähdä sieluni silmin sirkuksen nousevan tyhjästä yön aikana, saatoin vaeltaa sirkuksen lukuisissa teltoissa yhdessä uneksijoiden kanssa, hurmaantua taikurin esityksistä ja talvipuutarhasta, haistaa ja maistaa sirkuksen herkkuja. Henkilöhahmojen kanssa ei oltu kuitenkaan onnistuttu yhtä hyvin; kaikki henkilöt eivät erottunut persoonina. Välillä tuntui että kaikki henkilöt olivat veistetty samasta puusta hieman yksityiskohtia muutellen. 

Minua häiritsi suunnattomasti se, että kirjan kerrotaan sijoittuva 1800- ja 1900-luvun vaihteeseen, mutta ajankuvaa ei oltu saavutettu millään tavalla. Mielsin kertomuksen kokoajan nykypäivään, henkilötkin olivat moderneja tapoineen ja olemuksineen. Kirjailija ei millään tavalla ollut ottanut kertomukseen mukaansa tuon ajan tyypillisiä piirteitä. Joten olisi ollut sama sijoittaa kirja nykypäivään.

Jossakin vaiheessa 250 sivun paikkeilla meinasin hieman pitkästyä. Tuntui ettei tarina etene tarpeeksi joutuisasti eteenpäin vaan jankkaa paikallaan. Joitakin asioita olisi voinut jättää hyvällä omatunnolla kertomatta ilman että kirjan juoni olisi kärsinyt mittavia vahinkoja. 

Kaikenkaikkiaan viihdyin kuitenkin kirjan parissa melko hyvin, tämä oli minulle keskinkertainen lukukokemus.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Basam Books
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: The Night Circus (2011)
Sivuja: 400
Suomentanut: Hanna Toivonen

-Aletheia

12 kommenttia:

 1. Olen nähnyt tämän monessa paikassa, mutta vielä on jäänyt lukematta ... ehkä sitten seuraavalla kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä merkki että sinun täytyy tähän tarttu, kun kerran monessa paikassa osunut silmiin... ;DDD

   Poista
 2. Nyt kun mainitsit, niin tuo aikakausi ei tosiaan juurikaan välittynyt tarinaan! Jos vuosilukuja ei olisi mainittu luvuissa olisin minäkin voinut kepeähkösti sijoittaa tarinan nykypäivään.

  Minä tykästyin kirjaan kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ajankuvan puuttuminen häiritsi, mutta oli tämä ihan mukavaa luettavaa kuitenkin. Vaikkei nyt ollut vuoden parasta satoa, erilaista luettavaa kuitenkin. :)

   Poista
 3. Tämä kirja kiinnostaa minua kovasti jostain syystä. Milloinkahan saisin luvun alle?! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kysymyksen kanssa painin itsekkin usein mielenkiintoisten kirjojen kohdalla. Sitten kun sen aika on sopiva, voisi olla hyvä vastaus kysymykseen. :)

   Poista
 4. Näin tämän juuri muutama päivä takaperin kaupassa, mutta jäi ostamatta, kun olin jo valinnut toisen kirjan. Kiinnostaisi kyllä lukea. Täytyy laittaa lukulistalle.

  VastaaPoista
 5. Heippa! Viimein sain vastatuksi haastekysymyksiisi, ja blogissani on sinulle jotakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastailenkin tuohon haastikseen jo tämän päivän aikana, rakastan listoja. ;)

   Poista
 6. Minä taas täällä :) Tuli mieleeni, että kuulutko jo Facebookin Kirjablogistien ryhmään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, enpäs kuulukkaan. Hyvä kun mainitsit täytyypä suunnata ryhmän sivuille. :)

   Poista