tiistai 13. elokuuta 2013

Stef Penney: Näkymättömät

"Näkymättömät on mustalaisyhteisöön sijoittuva älykäs ja koukuttava mysteeri."

Rose Janko on ollut kadoksissa jo seitsemän vuotta. Rosen isä lähestyy yksityisetsivä Ray Lovellia, sillä haluaa vihdoin tietää mitä hänen tyttärelleen on käynyt. Rose meni nuorena naimisiin hurmaavan mustalaisen Ivo Jankon kanssa ja pian heidän lapsensa syntymän jälkeen Rose katosi jälkiä jättämättä. Huhut kertovat Rosen karanneen, sillä heidän lapsensa kantoi Jankojen suvussa periytyvää sairautta, johon ei olle parannuskeinoa. Rosen isällä on kuitenkin asiasta omat epäilynsä. Ray tietää saaneensa toimeksi annon sukujuuriensa perusteella - Ray on puoliksi mustalainen. Kukaan muu ei voisi ymmärtää kiertolaisten elämää kuin Ray

Näkymättömät on dekkari olematta kuitenkaan varsinaisesti dekkari. Dekkariksi se yltää vain keskinkertaisesti ja Rosenkin kohtalo selviää paljon ennen loppusoittoa. Pääjuonesta haarautuneet sivujuonet kuljettavat tarinan loppuun, mutta antavat lukijalle vastauksia juuri niihin kysymyksiin, jotka ovat äänekkäimmin vaatimassa vastausta. Toki Näkymättömät pystyvät hiukan kutittelemaan salapoliisin älynystyröitä, mutta ainakin minä arvasin Rosen kohtalon ja paljon muutakin paljon ennen ratkaisua. Nämä "huipennukset" eivät siis tulleet yllätyksenä, sillä vihjeitä oli tiputeltu melko tasaiseen tahtiin. 

Enemmän kirja on kuvaus romanien elämästä 1980-luvun Britanniassa. Mustalaiset elävät valtaväestön rinnalla, mutta ovat kuitenkin näkymättömiä. Ray pystyy näyttämään tavalliselta muiden silmissä, mutta mustalaiset tunnistavat hänen sukujuurensa. Ray siis pystyy hyppimään näiden kahden kulttuurin välillä. Tarinan toisena kertojana on mustalaisteinipoika JJ, joka on elänyt koko elämänsä kiertävää asuntovaunu elämää. Hän käy koulua, mutta pohtii millaista olisi asua talossa tai seurustella ei-romani tytön kanssa.

Kirjaa lukiessa on viihteen keinoin tuotu esille romanien elämää. Ainakin itse koin oppivani paljon noiden ihmisten kulttuurista ja elämäntyylistä ja juuri se tekikin kirjasta mielenkiintoisen lukukokemuksen. Romanikulttuuri ei ole ollut paljon esillä, ei edes kirjallisuudessa. Näkymättömät oli kuitenkin vain keskinkertainen lukukokemus, sillä tarina rönsyili mielestäni liikaa. Alussa en voinut välttyä pieneltä pitkästymiseltä, kun odotin milloin tarina polkaisee kunnolla käyntiin.

Annan kirjalle arvosanaksi 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar
Ilmestynyt: 2013
Alkuteos: The Invisible Ones 2011
Sivuja: 495
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää

Mistä minulle ja miksi: Pyydetty arvostelukappale, sillä romanikulttuuri vaikutti mielenkiintoiselta.

3 kommenttia:

  1. Minäkin luin tämän ja olen kanssasi samoilla linjoilla: kirja on jaaritteleva ja rönsyilevä eikä se siksi pidä oikein otteessaan, mutta 1980-lukulaisena ajankuvana ja mustalaiselämän kuvauksena se on kirja paikallaan. Luin kirjan mielelläni, mutta se olisi voinut antaa niin paljon enemmänkin.

    VastaaPoista
  2. Tässä on kyllä maailman kauneimmat kannet, mutta juoni ei vaikuta ehkä tarpeeksi kiinnostavalta mun (vaativaan) makuuni :)

    VastaaPoista
  3. Tässä on aivan mielettömän upea kansi! Harmi, jos sisältö ei kuitenkaan ollut ihan yhtä upea.

    VastaaPoista