tiistai 8. huhtikuuta 2014

Herman Koch: Lääkäri

Marc Schloster on menestyvä yleisläkäri, joka vaivoin pystyy peittämään inhonsa ihmisruumista ja joitakin työtehtäviään kohtaan. Nyt hän on tehnyt hoitovirheen ja yksi hänen potilaistaan on kuollut. Marc joutuu vastaamaan virheestään valvontalautakunnalle, mutta on niin varma ammattitaidostaan ja lääkäripiirien me-hengestä ettei ole ollenkaan huolissaan uransa puolesta. Kuollut potilas oli kuuluisa näyttelijä Ralp Meier, jonka Marc on oppinut tuntemaan myös henkilökohtaisessa elämässään. Ennen Ralphin kuolemaa miesten välit olivat kireät sillä Marcin mielestä Ralp kiinitti liikaa mielenkiintoa hänen vaimoaan ja tyttäriään kohtaan. Oliko kyseessä siis sittenkään hoitovirhe.

Lääkäri on Kochin toinen suomennettu teos. Illallinen sai ilmestyessään paljon huomiota ja monet kehuivat Kochia sekä hänen tyyliään kirjoittaa. Tartuin siis innolla Lääkäriin kun se minun tielleni sattui. Minkäänlaisia ennakko-odotuksia ja käsityksiä minulla ei juuri kirjasta ollut, jos ei oteta lukuun sitä että tästäkin teoksesta on pidetty laajasti. Kuitenkin juoni oli minulle pimennossa, mitä nyt takakannesta luin. 

Lääkärissä keskitytään Marciin ja hänen ajatusmaailmaansa. Hän oli henkilönä sellainen, josta oli vaikea pitää. En kuitenkaan voi sanoa inhonneenikaan häntä. Taitavasti Koch johdatteli minut Marcin ajatusmaailmaan ja mieleen, yrittäen saada minut lukijana hyväksymään Marcin teot ja ratkaisut. Jotenkin koin ymmärtäväni Marcia jollakin tasolla, vaikka lääkärinä en pitänyt hänestä yhtään. En haluaisi eksyä hänen vastaanotolleen. Kirja laittoi minut kuitenkin pohtimaan näitä kirjassa esille nostettuja moraalisia ja eettisiä kysymyksiä. Kuinka pitkälle minä olisin valmis menemään omien lasteni tähden?

Ei kirjan muistakaan keskeisistä hahmoista voinut oikein pitää. Jokainen henkilö oli jollakin tapaa minun mielestäni epämiellyttävä, mutta ei se ollenkaan haitannut lukemista. Päinvastoin, kirjan lukeminen oli mielenkiintoista ja sitä täytyi vain lukea lukemasta päästyään. Lukijalle kuvataan pikku hiljaa Ralphin kuolemaan johtaneita syitä ja loppuakohden juoni tiivistyi niin henkeäsalpaavan jännittäväksi, että luin vain lukemistani yön pikku tunneille asti, kunnes olin saanut viimeisen sivun käännettyä. Luettua kirjan voisin kuvailla loppufiiliksiä hämmentyneeksi - olin juuri saanut tutustua taitavasti sekä johdatellen ihmismielen pimeisiin puoliin, mutta samaan aikaan olin kuitenkin mielissäni siittä kuinka tajuttoman hienon ja hyvän kirjan olin juuri lukenut loppuun. Halusin lukea lisää Kochia ja niinpä hyllyssä oli odottamassa Illallinen.Senkin olen jo lukenut aika päiviä sitten ja siittäkin on tulossa arvostelua lähiaikoina.

Koukuttava ja sanoinkuvaamattoman hyvä kirja, jonka suosittelen kyllä ehdottomasti lukemaan. Ei tätä kirjaa voi sanoin kuvailla, se täytyy itse kokea!

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Siltala
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: Zomerhuis met zwembad (2011)
Sivuja: 447
Suometanut: Sanna van Leeuwen

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta lainasin, koska eihän tätä voinut ohittaa!

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti, ehtisinpä sen pariin pian. Illallisesta pidin kovasti (ja etenkin siitä miten Koch onnistuu käsittelemään lukijaa ja tämän mielipiteitä hahmoista) ja Lääkäri vaikuttaa vieläkin kiinnostavammalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kochilla on kyllä piristävän omintakeinen tyyli (ainakin minulle) käsitellä lukijaansa. Hänen teoksensa ovat helmiä! :)

   Poista
 2. Samaa mieltä! Aivan superhyvä kirja! Sain tämän juuri luettua.

  VastaaPoista