sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Hanna Hauru: Paperinarujumala

Laina saa kesken tavallisen työpäivän puhelun Jumalalta. Hän saa  tehtävän; maailmanloppu on tulossa ja Lainan tulee perustaa uskonnollinen liike, johon hänen on kerättävä 800 jäsentä. Jos Laina ei toimi ohjeiden mukaisesti maailmanloppu vie koko kansakunnan kadotukseen. 

Kirja perustuu takakannen mukaan löyhästi heinoslaiseen herätysliikkeeseen, joka toimi Oulussa 60-luvulla ja herätti valtakunnalista huomiota. Itse en ollut koskaan edes kuullutkaan moisesta herätysliikkeestä, joten googletin. Wikipedian mukaan heinoslaisuus oli uskonnollinen  liike, jota johtivat Laila ja Aune Heinonen. Liike sai alkunsa 1960 elokuussa, kun Laila kertoi saaneensa Jumalalta ilmoituksen. Liikkeen profetioiden keskeinen viesti oli että jos suomalaiset ei tee parannusta tiettyyn ajankohtaan mennessä, niin sitä kohtaa sama kohtalo kuin Baltian maita. Sanoma saikin vastakaikua noottikriisin luomassa jännityyneessä ilmapiirissä. Liikkeellä oli kannattajia valtion kirkon jäsenten joukossa ja monet papitkin suhtautuivat myönteisesti liikkeeseen. Kun liikkeen ennustukset eivät käyneetkään toteen, liike alkoi supistua pieneksi kannattajajoukoksi sisarusten ympärillä. Liikkeen johtaja Laila Heinonen muutti 80-luvulla Turkuun, ja liike toimii nykyään Kaariinassa eri nimellä.

Paperinarujumala oli tiivis kertomus, jossa luvut olivat lyhyitä ja napakoita. Luin kirjan yhdeltä istumalta autossa kun odottelin parkkipaikalla miestäni kaupasta. Kauan ei kirjan lukemiseen mennyt siis. On siis sanomattakin selvää että tarina oli vain pintaraapaisu. Toki tarinassa oli varmasti kaikki olennainen saatu viestittyä lyhyen kerronnan keinoin ja joillekkin se oli varmasti aivan riittäävää. Minä kuitenkin jäin kaipaamaan lisää. Olisin halunnut pureutua syvemmälle tarinaan, tietää enemmän suoraan sanottuna.Tarina oli niin mielenkiintoinen, että sen parissa olisi viipynyt kauemminkin kuin muutaman kymmenen minuuttia. Tälläisenaan tarina tuntui vain kehikolta, joka olisi kaivannut ympärilleen täydennystä.

Annan kirjalle arvosanaksi 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta: 
Kustantamo: LIKE
Ilmestynyt: 2013
Sivuja: 95

Mistä minulle ja miksi: Kirjaston uutuushyllystä löysin ja kirja oli tuttu entuudestaan muutamista kirjablogeista. Aihekkin oli mielenkiintoinen ja kutsui lukemaan kirjaa, erilaiset uskonlahkot tms. kiinnostavat minua yleisellä tasolla.

5 kommenttia:

 1. Olen lukenut Haurun Tyhjien sielujen saaren, joka oli todella väkevä kirja. Pitää laittaa myös tämä kirja lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas puolestani lisäilen tuon Tyhjien sielujen saaren, pikaisen googletuksen jälkeen kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ja väkevät kirjat kiinnostavat aina! :)

   Poista
 2. Kiinnostava aihe (en muista kuulleeni ko. lahkosta aiemmin minäkään) mutta onpa tosiaan lyhykäinen tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aivan liian lyhyt, aiheessa kun olisi ollut potentiaalia paljon enempäänkin! :)

   Poista
 3. Tyhjien sielujen saari on upea, suosittelen minäkin sitä! Pidin tästä Paperinarujumalastakin erityisesti sen kauniin kielen takia. :)

  VastaaPoista