keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Herman Koch: Illallinen

Menestyvä poliitikko Serge Lohman vaimoinen on kutsunut veljensä Paulin ja tämän vaimon illalliselle hienoon ravintolaan, jonne tavallisen pulliaisen pitää jonottaa pöytää parhaimmillaan kolmekin kuukautta. Perheillä on tarkoituksena jutella heidän teini-ikäisistä pojistaan, jotka ovat keskenään hyviä ystävyksiä. Juuri ennen ravintolaan lähtöä Paul on löytänyt poikansa puhelimesta raskauttavia videoita, jotka muuttavat peruuttamattomasti kaiken. Illallisen aikana jokainen vaivautunut ja pakotettu hymy kätkee taakseen kammottavan totuuden, jota vanhemmat kantavat sisällään. Tuo totuus on vaarassa uhata totuttua perheonnea. Jokaisen ruokalajin jälkeen tunnelma perheiden välillä vain kiristyy entisestään.

Hurmaannuin Kochin Lääkäristä ihan täysillä muutama kuukausi takaperin ja onnekseni kirjastopinosta löytyi kirjailijan aikaisemmin suomennettu teos Illallinen. Lääkärin jälkeen odotukset olivat huikean korkealla, mutta onneksi minun ei tarvinut pettyä tämänkään kirjan kohdalla. Aikalailla samalla linjoilla mennään kuin Lääkärissä. Koch ravisuttaa lukijansa moraalisia ja eettisiä käsityksiä sekä yrittää saada katsomaan kolikkoa molemmilta puolilta. Silti hän yrittää saada lukijaansa hyväksymään oikeana juuri sen moraalisesti hankalimman ratkaisun. Jälleen kerran ajauduin miettimään kuinka pitkälle minä olisin valmis menemään turvatakseni omien lasteni tulevaisuuden?

Paulista ja hänen vaimostaan pidin aluksi henkilöinä paljon. Kuitenkin lukiessani mielipiteeni muuttui aika radikaalisti, vaikken nyt alkanut heitä suoranaisesti vihamaan. Moni kakku päältä kaunis, niinhän sitä sanotaan. Näiltäkin henkilöiltä löytyi luurankoja kaapistaan, eikä kaikki luurangot olleet mitään ihan pieniä ja viattomia. Paul alkoi vaikuttaa epäluotettavalta ja tasapainottomalta päähenkilöltä. Vaimo taas leijona emolta, jolle perheen etu on kaikki kaikessa. Paulin veli Serge oli inhottava ja lipevä alusta alkaen, eikä hänen vaimonsakaan vakuuttanut minua. Kuitenki he puolestaan alkavat saada inhimillisiä piirteitä tarinan edetessä, eikä alussa muodostnut mielipide ollutkaan enään samoilla linjoilla. Mikään ei ole niin mustavalkoista kun alussa annettiin ymmärtää. Ennen kaikkea kuitenkin he ovat vanhempia, jotka ovat huolissaan poikiensa tulevaisuudesta.  Henkilöt siis tekivät tarinasta värikkäämmän ja vielä astetta mielenkiintoisemman lukukokemuksen.

Koch sukeltaa veitsen terävästi ihmismielen synkimpiin syövereihin. Kirjassa kuvatut raakuudet saivat ainakin minut voimaan hiukan pahoin. Tempauduin alusta asti kirjan syövereihin, mutta kirjan loputtua jälkimainingit olivat hiukan levottomat. Tiesin lukeneeni hyvän teoksen, josta pääasiassa nautin, sillä henkilöhahmot olivat onnistuneita, juoni oli yllättävä ja kerronta sujuvaa. Silti kirja jätti pienen möykyn puristamaan rintaan, luin juuri kuitenkin jotakin kauheaa.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Siltala
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: Het Diner (2009)
Sivuja: 340
Suomentanut: Sanna van Leeuwen

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta, en voinut välttyä huomaamasta kirjan saamia blogisauhuja aikoinaan ja pakkohan kirja oli saada lukea itsekkin. Lisäksi lukupäätöstä lujitti onnistunut lukukokemus Lääkärin parissa.

4 kommenttia:

 1. Illallinen on aivan kamala ja samalla niin mahtava kirja. Sama tapahtui minullekin henkilöhahmojen kanssa. Mikään ei ole mustavalkoista. Odotan kovasti Lääkärin lukemista mutta taidan jättää sen suosiolla syksyn sateisiin. Kauniisiin kesäpäiviin se ei taida sopia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät Lääkäristäkin, kun sen pariin päädyt. :)

   Poista
 2. Minä odotin - blogisauhujen vuoksi varmaankin - vielä rankempaa kirjaa ja myönnän hieman pettyneeni. Mutta kirjan idea on kyllä mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun minä tähän kirjaan tartuin viimein oli blogisauhut jo ehtineet unohtua, joten minulla ei onneksi ollut enään kovin suuria ennakkokäsityksiä kirjasta. Voi olla että muuten minullekkin olisi saattanut käydä samoin. :D

   Poista