torstai 10. heinäkuuta 2014

Paul Torday: Ventovieras

Michaelin ja Elizabethin avioliitto on lässähtänyt ja uomiinsa juuttunut. Eräällä vierailulla Michael unohtuu tuijottamaan taulua, jossa on vihreäpukuinen nainen. Tuon turhanaikaisen lomamatkan jälkeen Michael alkaa pikku hiljaa muuttumaan. Jotenkin tuo vihreäpukuinen nainen saa miehen muuttumaan tyystin. Elizabeth rakastuu tähän uuteen mieheen palavasti ja avioliittoonkin syntyy uusi kipinä. Kuitenkin pian Michaelin menneisyydestä alkaa paljastua pelottavia asioita Elizabethille ja nainen saa huomata että tämä uusi mies, joka vihdoin herättää hänessä intohimoisia tunteita saattaa olla jopa vaarallinen.

Huippu, huippu, huippu kirja. Voi että miten tempauduin mukaan tähän romaaniin, josta ensin vain ajattelin että taas joku keskinkertainen avioliittoromaani. Ehei sinne päinkään. Toki kirjassa käsitellään avioliiton anatomiaa, mutta mukaan mahtuu myös mielisairautta, rasismia ja ennenkaikkea mahassa nipistelevää jännitystä. 

Kun Michale alkoi muuttua kiinnostavammaksi mieheksi, siittä aviomiehen tossukasta, joka on yhtä mielenkiintoinen kuin sohvatyyny, olin iloinen Elizabethin puolesta. Mukavaa että nainen saa vähän säpinää avioliittoon ja makuuhuoneen puolelle. Mutta pian asiat alkavat muuttua jopa pelottavaksi, ainakin vihreäpukuinen nainen saa niskakarvani nousemaan pystyyn. Michael mielenterveysongelmien ja maagisenrealismin välinen raja on niin häilyvä, että lukija voi tulkita kirjan mystiset tapahtumat jomman kumman kategorian alle. Itse häilyin näiden kahden rajamailla koko lukukokemuksen läpi enkä vieläkään ole varma että oliko mies ja nainenkin täyskahjoja, vai oliko mukana kuitenkin jotain yliluonnollista. Tästä syystä haluan palata kirjan ääreen vielä uudelleen jonain päivänä. 

Kirja alkaa lähes tappavan tylsästi ja mietinkin mihinhän unilääkkeeseen olen taas tarttunut. Kuitenkin tarina imaisee mukaansa aivan huomaamatta ja jännityskynnys vain nousee loppuakohden. Lopulta sitä huomaa hengästyneenä ahmivansa kirjaa, jossa vuorotellen epäilee vähän kaikkia ja ei ketään. Jotenkin kirjan monimutkaisesta juonesta on vaikea kirjoittaa järkevästi ettei se vaikuta ihan sekametelisopalta teille lukijoille. En siis ala sekoittamaan päätänne enempää, mutta voin vaikuttaa että Tordayn luoma tarina pysyy hyvin kasassa ja kulkee jouhevasti eteenpäin niin että pian huomaat pitäväsi käsissä luettua kirjaa miettien otsa kurtussa mitä juuri tapahtui. Suosittelen lämpimästi lukemaan tämän kirjan!

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: The Girl on the Landing (2009)
Sivuja: 315
Suomentanut: Jukka Jääskeläinen

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta, kirjan nimi ja kansi on jäänyt mieleen kirjablogeista.

4 kommenttia:

  1. Nostettava tätä korkeammalle lukupinossa arviosi vuoksi! Minulla on tämä hyllyssä, mutta maannut varmaan yli vuoden lukemattomana.

    Vaikka tuote unilääkealkua pitää varoa..... ;)

    VastaaPoista
  2. En ihan yhtä paljon innostunut kirjasta. Taisi olla sitä unilääkettä loppuun asti. Haukotus ;)

    VastaaPoista