maanantai 4. elokuuta 2014

Yiuyn Li: Kultapoika,smaragdityttö

Amerikankiinalaisen Yiuyn Lin Kultapoika, smaragdityttö on nyky-Kiinasta kertova novellikokoelma. Kirjassa on novellit nimeltään; Ystävällisyys, Hänenlaisensa mies, Vankila, Omistaja, Palavat talot, Puutarhatie kolme, Aika kiitää ja Kultapoika,smaragdityttö. Novelleissa yhdistyvät historia, kansanperinne ja politiikka antavat monipuolisen ja mielenkiintoisen kuvan Kiinasta. Samalla novelleissa peilataan Kiinaa ja kiinalaisuutta länsimaalaisuuteen, joka antaa novellien maailmalle uudenlaista näkökulmaa.

Olin ensimmäisestä novellista lähtien ihan koukuttunut kirjaan. Jokaisen novellin ahmaisia nopeasti, niin taitavasti ne oli kirjoitettu. Lisäksi lukemisesta nautti aidosti, novellit viihdyttivät ja antoivat mielenkiintoisen kuvan Nyky-Kiinasta. Jokainen novelli kosketti ja vaikutti tavallaan, mutta vaikuttavimmiksi lukukokemuksiksi minulle nousivat Ystävällisyys, Omistaja ja Aika kiitää. Täytyy kuitenkin sanoa että jokainen novelli oli hyvä. Näin jälkeenpäin muistellen lukukokemusta nuo kolme mainitsemaani novellia ovat jäänet elävämmin mieleen. Ystävällisyys olikin kokoelman pisin novelli ja olikin pituudeltaan lähemmäs sata sivua.

Koen etten oikein osaa kauhean hyvin kirjoittaa tyhjentäviä arvosteluja novellikokoelmista. Nämä tahtovat jäädä hieman lyhykäisiksi. Mutta eiköhän pääasia tullut selväksi; Li kirjoittaa elävästi ja koskettavasti tarinoita Kiinasta ja vaikka itse en yleensä ole kovin järjettömän kiinnostunut kiinalaisesta kulttuurista, niin Li sai minut aidosti kiinnostumaan. Novellit ovat helppolukuisia ja eläväisesti kerrottuja. Osa novelleista oli toisia koskettavampia ja mieleenpainuvampia, mutta jokainen oli omalla tavallaan hyvä.

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: Gold Boy, Emerald Girl (2010)
Sivuja: 259
Suomentanut: Seppo Loponen

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta. Kirjastossani oli laitettu esille novelleita (en nyt muista millä perusteella) ja huomasin sitten joukossa tämän teoksen, joka oli minulle entuudestaan tuttu kirjablogeista.

6 kommenttia:

 1. Tämä on minulla TBR-listan viimeisenä kirjana joten jossain vaiheessa olisi tarkoitus lukea. Nyt kun olen sentään päässyt eroon siitä pahimmasta novellikammostanikin jo ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekkin ollut novellikammoinen lukija, mutta keltaisen kirjaston novellikokoelmat ovat olleet hyviä ainakin nämä uudemmasta päästä olevat. :)

   Poista
 2. Oi, tämä on loistava novellikokoelma!
  Suosittelen myös Lin Kulkureita, joka on rankasta aiheestaan huolimatta vähintään yhtä hyvä kuin tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulkurit on minulla lukulistalla ja lähtee heti mukaan kun sen kirjastosta bongaan. :) Olen kuullut paljon kehuvia kommentteja siittä.

   Poista
 3. Minäkin olen lukenut tämän joskus ennen kuin aloin blogata. Hyvä kirja! Pidin juuri siitä, minkä sinäkin mainitset, että novelleista sai kuvaa myös Nyky-Kiinasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun aloin miettimään niin vähemmän olen lukenut kirjoja, joista saa kuvaa nyky-Kiinasta. Aina kaikki on sijoittunut enemmän Kiinan historiaan. :)

   Poista