torstai 23. lokakuuta 2014

Liza Klaussmann: Punaisen sään tiikerit

Serkukset Nick ja Helena ovat viettäneet lapsuutensa suvun komealla huvilalla. Kun toinen maailmansota päättyy, naiset lähtevät eri suuntiin. Helena lähtee Hollywoodiin kihlattunsa Averyn luokse ja Nick pääsee vihdoin aloittamaan yhteisen elämän aviomiehensä Hughesin kanssa. 15 vuotta myöhemmin serkukset palaavat suvun tilalle teini-ikäisten lastensa kanssa viettämään kesää. Naiset ovat tuskin puheväleissä keskenään, sillä elämä on tuonut odottamattomia haasteita heidän tielleen. Kun heidän lapsensa löytävät ruumiin metsästä asiat tuntuvat menevän entistä enemmän solmuun naisten ja heidän  perheidensä välillä.

Punaisen sään tiikerit on mielenkiintoinen kirja, jonka lukemisesta nautin täysin rinnoin. Kirjassa oli viihteellinen vire, mutta pinnan alla kuohuu ja myrskyää koko ajan. On tradegioita, salaisuuksia, petoksia. Koko ajan tapahtuu jotain, tarina saa uusia yllättäviä käänteitä, eikä lukija pääse kyllästymään. Kuitenkaan lukiessa ei ole sellainen olo että tarinaa paahdetaan eteenpäin satalasissa, niin että lukija saa pitää sormet valkoisina kansista kiinni ettei tipahda kyydistä. Vaikka kirja kätkee sisäänsä paljon kaikkea, tunnelma on kuitenkin viipyilevä. Tarinaa kerrotaan eri kertojien näkökulmista, joka tuo useamman perspektiivin tarinaan. Painopiste on kokoajan perheen välisissä suhteissa, ei siis suinkaan ruumiissa joka löytyy metsästä. Ruumis metsässä on vain hienoinen sivujuoni, joka ei ole kovinkaan suuressa osassa kirjassa. Ääneen pääsevät Nick, Helena sekä heidän lapsensa Daisy ja Ed sekä Nickin mies Hughes. Jonkin verran eri kertojien kohdalla pompitaan eri aikatasoissa, mutta aikatasoilla kikkailu on toteutettu hyvin eikä häiritse tai sekoita lukijaa, vaan sujuu luonnollisena osana kirjan tarinaa. Pikku hiljaa lukiessa koko salaisuuksien, tapahtumien, syy-seuraussuhteiden verkko avautuu lukijan silmien eteen kokonaisuudessaan ja lukijana täytyi tosissaan miettiä kenelle perheenjäsenistä antaa sympatiansa vai antaako kenellekkään.

Esikoiskirjaksi tämä oli todella älykäsromaani! Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: Tigers In Red Wheater (2012)
Sivuja: 388
Suomentanut: Mari Janatuinen

Mistä minulle ja miksi: Satuin löytämään kirjaston uutuushyllystä

1 kommentti:

  1. Voi vitsit, minä lainasin tämän jokin aika sitten kirjastosta, mutta en ehtinyt jaksanut lukea, joten palautin lukemattomana. Nyt VÄHÄN harmittaa, kun sinäkin näin kehut...

    VastaaPoista