perjantai 26. joulukuuta 2014

Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina

20-vuotiaat kaksoset Julia ja Valentine ovat toistensa peilikuvia. Yllättäen he perivät äitinsä kaksoissiskon asunnon ja omaisuuden Lontoosta Highgaten hautausmaan liepeiltä. Omistuista on se etteivät he ole kuulleet koskaan aikaisemmin, että heillä on täti. Erottomattomat kaksoset muuttavat Lontooseen uudesta vapaudesta hurmaantuneina ja alkavat rakentaa tädin asunnosta kotiaan. Pian Valentina rakastuu edesmenneen tätinsä miesystävään ja Julia yrittää pelastaa yläkerrassan asuvan pakko-oireisen naapurin. Seinien sisään vangiksi jäänyt tädin henki vahtii heidän jokaista liikettään. 

Ihastuttavaa maagista realismia, johon hullaannuin täysillä. Kirjassa jännitteitä rakennetaan pikku hiljaa, mutta tylsyys on onnistuttu pitämään loitolla. Romaanissa tapahtuu koko ajan sopivassa suhteessa kaikkea, mutta kuitenkin sopivan maltillisesti niin että kaikesta saa nauttia kaikessa rauhassa. Vaikka kirjassa on yliluonnollinen vivahde, joka on tiedossa alusta asti tuntuu kummistusten kanssa seurustelu varsin luonnolliselta. 

Olen lukenut aikaisemmin Niffeneggerilta Aikamatkustajan vaimon, joka oli virkistävän erilaista luettavaa. Siinäkin jännitettä kasvatettiin pikku hiljaa, mutta juoni ja rakenne olivat monimutkaisempia kuin Hänen varjonsa tarinassa. Pidin kummastakin kirjasta, mutta täytyy sanoa että Hänen varjonsa tarina kuitenkin kipuaa asteen verran ylemmäs. Muistelen että Aikamatkustajan vaimo oli minulle enmmän viihdekirja ja tokihan tämäkin oli viihteellinen, mutta löysin siittä kuitenkin enemmän vakavempia pohjasävyjä, kuten rakkaus eri muodoissa.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2010
Alkuteos: Her Fearful Symmetry (2009)
Sivuja: 475
Suomentanut: Paula Korhonen

Mistä minulle: Kirjastosta

3 kommenttia:

  1. Minä taas tykkäsin kirjoista ihan toisinpäin... en oikein tykästynyt tähän kaksostarinaan, mutta aikamatkustaja kiinnosti teemoiltaan. (http://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2012/02/audrey-niffenegger-hanen-varjonsa.html)

    VastaaPoista
  2. Olen nähnyt tämän kirjan kirjastossa monesti ja pohtinut, lainaisinko sen, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. En tiennytkään, että saman kirjailijan kynästä on peräisin Aikamatkustajan vaimo.

    VastaaPoista
  3. Ihastuin tuohon kirjaan lukiessani. Pelkäsin koko ajan, että lumous lässähtää, että tarina vesittyy. Kirja onnistui säilyttämään lumouksen loppuun asti.

    VastaaPoista