maanantai 23. helmikuuta 2015

Haruki Murakami: Norwegian Wood

Aina kuullessaan lempikappaleensa Norwegian Woodin, Toru ajelehtii muistoissa ensirakkauteensa Naokoon, joka oli Torun parhaan ystävän Kizukin tyttöystävän. Muistot vievät hänet myös opiskeluaikojen Tokioon, missä hän ajelehti ystävyyden, seksin, inhtohimon ja surun vietävänä. Kahden vaativan naisen välillä kipuilevassa Torussa ruumiillistuvat nuoruuden epävarmuus, ehdottomuus ja valinnan vaikeus. Hauraan Naokon aikuiseksi kasvaminen on vaikeaa ja hän loittonee pikku hiljaa yhä kauemmaksi ja kauemmaksi elämästä. Torun opiskelutoveri Midori puolestaan uhkuu itsevarmuutta.

Murakami, Murakami... monen kirjabloggaajan suosikkikirjailijoita, niin myös minunkin. Mutta täytyy sano että tämä ei ollut minun mielestäni parasta Murakamia mitä olen lukenut. Toki Norwegian Wood on sykähdyttävän kaunis ja riipaisevan surullinen rakkaustarina, mutta pidän enemmän Murakamin maagisrealistisista kirjoista, joita lukemani Kafka rannalla ja 1Q84 ovat olleet. Murakamilla on maagisuuteen aivan oma tyylinsä ja se juuri tekee siittä niin huikean hyvää, että tämmöinen tavallisuus sen rinnalla ei vain ole niin tajunnanräjäyttävää.

Norwgian Wood on siis rakkaustarina, kuten kansikuvan perusteellakin pystyy jo päättelemään. Mutta se vie lukijansa myös 1960-luvun opiskelijoiden arkeen Japanissa. Kirjassa on nuorille tyypillisesti seksiä, alkoholia ja aikuiseksi kasvamisen kipuilua. Norwegian Wood on realistinen ja hidastempoinen romaani, joka kuitenkin viihdyttää ja aivan varmasti sykähdyttää. Kirja on melankolinen sekä traaginen ja kuolema on vahvasti läsnä alusta loppuun asti. En siis voi kuitenkaan sanoa etten olisi pitänyt tästä, vaikka petyinkin sen realistisuuteen. Murakamin tyylissä kirjoittaa on sitä jotain ja tässäkin kirjassa oli huikeita ja kauniita yksityiskohtia sekä tunnelma vailla vertaa. Tämä on varmasti hyvä kirja aloittaa niille, jotka eivät ole vielä Murakamia lukeneet, mutta toisaalta tästä puuttuu tyystin jo mainitsemani Murakamille tyypillinen maagisuus.

Norwegian Wood on muuten Murakamin läpimurtoteos. Hän on kirjoittanut kirjan jo 1987, mutta suomennos on vasta vuodelta 2012.

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: Noruwei no mori  (1987)
Sivuja: 426
Suomentanut: Aleksi Milonoff

Mistä minulle: Kirjastosta

2 kommenttia: