keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Milja Kaunisto: Piispansormus

Olavi Maununpoika elää raukeaa elämää Servieresin kreivin linnassa. Maisterin eloa rikastuttavat piispa Cauchonilta kiristetyt kulta-arkut. Olavin vilpillisyys saa kuitenkin hänen rakastettunsa Miraclen etääntymään hänestä. Kun Miraclen kasvinkumppani Oudinet katoaa, vain Olavi tietää minne. Kun salaisuus selviää, se sinetöi myös Olavin ja Miraclen kohtalot. Olavin elämä saa uuden suunnan Pariisissa, kun 100-vuotisen sodan päättyessä Jolanda Aragonialainen tarjoaa hänelle Sorbonnen rehtorin virkaa. Vallan hinta on kuitenkin kova.

Piispansormus on Kaunisto Olavi Maununpojasta kertovan trilogian päätösosa. Sarjan aiemmat kaksi osaa Synnintekijä ja Kalmantanssi herättivät minussa enemmän mielipiteitä, mutta en oikein tiedä mitä olisin mieltä tästä päätösosasta. Se on varma ettei se vaikuttanut samalla tavalla kuin ensimmäinen ja toinen osa. Olin jopa hieman pettynyt, sillä minun mielenkiintoni hiipui loppuakohden. 

Kauniston  persoonallinen tyyli ainakin oli samaa kuin ennenkin ja Maununpoika sarja ei olisi niin erilainen ilman sitä, vaan se uppoaisi historiankirjojen massaan. Kaunisto siis erottuu edukseen ja Maununpojasta kertova trilogia kuuluukin varmasti tämän hetken historiallisten kirjojen kärkeen. Minusta tyyli kuitenkin tuntui loppuakohden jo paljon silotellummalta, kuin vaikka Synnintekijässä. Muistelen hätkähtäneeni ajottain jopa rivoa kielenkäyttöä Synnintekijää lukiessani, mutta tämän kohdalla ei hätkähdyksen kokemuksia tullut enään ollenkaan. 

Yllättäviä juonekäänteitä päätösosa kuitenkin tarjoili, mutta Olavi alkoi jo hieman ärsyttämään. Oikeastaan hieman on aivan liian lievä ilmaisu, olisin halunnut välillä läimäyttää Olavia, sillä hän sai ajottain verenpaineeni nousemaan. Olen tyytyväinen että luin päätösosan ja Olavin tarina on tullut nyt päätökseensä, mutta ensimmäinen osa oli vain paras, tämä oli pettymys. Melkolailla takellellen pääsin kirjan loppuun asti. Mutta pakko kuitenkin kehua, että tämän trilogian kirjojen kannet ovat toinen toistansa taidokkaampia!

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2015
Sivuja: 470

Mistä minulle: Kirjastosta

1 kommentti:

  1. Minä en pitänyt tästä ollenkaan. Jotenkin outo juoni ja huonosti kirjoitettu.

    VastaaPoista