tiistai 3. toukokuuta 2016

Philippa Gregory: Sininen herttuatar

Nuori Jacquetta on lähetetty Luxemburgiin setänsä luokse ja isotätinsä lady Jehannen oppiin. Vierailunsa aikana Jacquetta ystävystyy Jeanne d'Arcin kanssa, joka on vankina linnassa. Sitten kun Jeanne d'Arc poltetaan roviolla, Jacquetta ymmärtää ettei voi mitenkään auttaa ystäväänsä ja murtuu täysin. Lopulta Jacquetta ymmärtää kuinka paljon heillä loppujenlopuksi olikaan yhteistä. 

Jacquetta naitetaan Bedfordin herttualle. Hänestä tulee vaikutusvaltainen ja rikas herttuatar, mutta pian Jacquettalle selviää että herttua nai hänet vain hänen kykynsä tähden. Herttua uskoo, että voi Jacquettan avulla loihtia alkemian avulla kultaa ja näin pystyy valjastamaan rikkaudet Englannin sotajoukkojen käyttöön. Mutta silloin kohtalo puuttuu peliin.

Sininen herttuatar on kolmas osa Gregoryn Ruusujen sodasta kertovaan kirjasarjaan. Kirja sijoittuu ajassa ennen kahden aikasemman osan Valkoisen kuningattaren ja Punaisen kuningattaren tapahtumia. Jacquettan tytär nai Englannin kuninkaan, josta Valkoinen kuningatar kertoo. Jacquetta ei ole historian merkkihenkilöitä, mutta Gregory kertoi löytäneensä tämän mielenkiintoisen naisen, jolla oli huikea kyky synnyttää terve lapsi toisensa perään maailmaan, kirjoittaessaan tämän tyttärestä Elizabeth Woodvillestä. Sarjan kirjat eivät siis etene kronologisessa järjestyksessä, mutta periaatteessa ne voi lukea missä järjestyksessä haluaa. Jos haluaa aloittaa tapahtumien alusta, alottaisin lukemisen tästä kirjasta. 

Gregorylla on sanoinkuvaamatton kyky kirjoittaa historian vahvoista  unohdetuista naisista ja antaa heille äänen, mitä he eivät omana aikanaan voineet saada. Olen siis samaa mieltä monen muun Gregory fanin kanssa, mutta pystyn vain allekirjoittamaan tuon väittämän täysin. Hän maalaa historian tapahtumia suoraan lukijan silmien eteen taiturimaisesti, sortumatta kuitenkaan kertaakaan tylsään jaaritteluun, joka ikävä kyllä leimaa montaa historiallista romaania. Gregorya ei kyllä turhanpäitten tituleerata historiallisen fiktion kuningattareksi ja paljon historiallisia romaaneja lukeneena, voin allekirjoittaa tämänkin väittämän täysin. Gregory on noussut minut suosikkikirjailijoitteni listalle ja suoraan sinne kärkeen. Gregoryn kirjat ovat aina taattua laatua ja varmasti onnistunut ja huikea lukukokemus. Niin minä viihdyin hyvin tämänkin kirja parissa ja olisin halunnut lukea enemmänkin. Milloinhan seuraava osa, joka kertoo Anne Nevillestä, suomennetaan?

Mainitakseni vielä BBC on tehnyt Valkoinen kuningatar -sarjan, joka kertoo näiden kirjojen pohjalta Ruusujen sodasta. Suomessa sarjaa esittää ainakin HBO Nordic. Todella hyvä ja koukuttava sarja, voin suositella katsomaan. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar
Ilmestynyt suomeksi: 2014
Alkuteos: The Lady of the Rivers (2011)
Sivuja: 557
Suomentanut: Natasha Vilokkinen

Mistä minulle: Kirjastosta

2 kommenttia:

 1. Minä tykkään ihan mielettömästi Gregoryn kirjoista, sillä rakastan historiallisia romaaneja. Näissä kirjoissa todella heräävät henkiin äänet jotka eivät päässeet kuuluviin omana aikanaan. Odotan neljättä osaa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historialliset romaanit ovat aivan ihania, kun on kirja, joka on kirjoitettu hyvin. :D

   Tämä odottavan aika on niin pitkä, milloinhan lie se suomennetaan? :o

   Poista