torstai 9. kesäkuuta 2016

Tarquin Hall: Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus

Vish Puri on mitä yksityisin etsivä, pönäkkä ja peräänantamaton punjabilainen pyörre, joka tekee tuhojaan modernin Intian rikollisissa piireissä. Kyvykkäiden avustajiensa kanssa hän yhdistelee nerokkaasti erilaisia etsivän työn periaatteita. 

Arvostettua oikeuden tuomaria syytetään kadonneen palvelijattaren murhasta. Tässä tapauksessa nerokkaan Vish Purin taidot asetetaan vaakalaudalle. Miten voi löytää yli moljardin asukkaan joukosta palvelijattaren, josta tiedetään vain että hänen etunimensä on Mary?

Vish Puri etsivänä muistuttaa melkoisesti Hercule Poirotia. Erona on, että Puri on intialainen ja aika on eri. Muuten yhtäläisyyksiä on havaittavissa. Siksipä en voinut olla pitämättä tästä valloittavasta mitä yksityisimmästä etsivästä. 

Tämä dekkari ei ole mikään kovaksi keitetty tapaus, sillä tarinaa ryydittää sopiva tujaus huumoria, joka tuo tarinalle pilkettä silmäkulmaan. Kirja on viihdyttävä ja sen parissa viihtyi vallan mainiosti. Lisäksi kirja oli myös helppolukuinen, joten tämä oli oivallinen lukuvalinta lämpeneviin päiviin viihdykkeeksi. Miljöönä Intia on myös nappi valinta. Kuinka erilaista kulttuuri ja tavat ovat tuossa maassa. Pelkästään Intian suurkaupunkien tieverkosto ja osoitteet ovat varsin hämmentäviä. Rivien välistä oli myös luettavissa yhteiskuntakritiikkiä, joka kulkee mukavasti tarinan lomassa. Kritiikin kohteeksi joutuu toimimaton poliisi ja korruptoitunut oikeuslaitos. Intian kaoottinen liikenne on yleisesti tiedossa, samoin kasvavat tuloerot. Toisilla ei ole juuri mitään ja toisilla automaattiset vessat. Tarquin Hallin vaimo on kotoisin Intiasta ja mies asuu tällä hetkellä Intiassa vaimonsa sekä lapsiensa kanssa.

Kadonneen palvelijattaren tapaus on sarjan ensimmäinen osa ja sarjassa on ilmestynyt kolme muutakin osaa; Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus, Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus sekä Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus. Kirjojen nimet ainakin ovat hauskoja. Nämä on ehdottomasti luettava myös.

Annan kirjalle 3, 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: The Case of Missing Cervant (2009)
Sivuja: 346
Suomentanut: Tero Valkonen

Mistä minulle: Kirjastosta


1 kommentti:

  1. Minäkin pidin kirjasta kovasti. Tänään lainasin kirjastosta yllätyskassin kodikkaita dekkareita, ja kuinka ollakkaan, tämä kirja löytyi kassista.

    VastaaPoista