Winston Graham: Poldark - Kapinallinen

"Cornwall, 1783–87. Ross Poldark palaa haavoittuneena Yhdysvaltain vapaussodasta kotiinsa pieneen englantilaiseen kaivos- ja kalastajakylään. Perillä Ross saa kuulla isänsä kuolleen, kotitilansa ränsistyneen ja rakastamansa naisen kihlautuneen hänen serkkunsa kanssa.

Vaikka Ross tajuaa olevansa ulkopuolinen kovaa vauhtia muuttuvassa maailmassa, hän ei anna periksi. Hänen epätoivoisia kaivosmiehiä ja talonpoikia kohtaan tuntemansa sympatia kantaa yli luokkarajojen ja vaikeiden aikojen. Suurin käännekohta miehen elämässä on kuitenkin se, kun hän pelastaa katukahakan keskeltä nuoren nälkiintyneen tytön ja ottaa hänet kotiinsa palkolliseksi.
"

Odotin valtavasti tämän Poldark-sarjan ensimmäisen osan lukemista, jo siittä hetkestä lähtien, kun näin tämän ilmestyvän kustantamon kirjakatalogissa. Historialliset romaanit ovat minun juttuni, enkä osaa vastustaa niitä. Äitini myös on hypettänyt sarjan pohjalta tehtyä BBC:n uudelleen filmatisoitua tv-sarjaa siihen malliin, että odotukset kirjan suhteen olivat korkealla. Sarjan ensimmäinen osa tutustuttaa hyvin Ross Poldarkiin, joka erottuu muista kirjan henkilöistä edukseen. Suvun musta lammas rauhoittuu ja löytää oman tapansa elää, mutta ennen kaikkea oppii pärjäämään. Ylväistä sukujuuristaan ja nimestään huolimatta Ross ei ole pöyhkeä ja ylpistynyt, vaan hyvä sydäminen, oikeamielinen ja rohkea oman tiensä kulkija. Henkilönä Ross onkin mielenkiintoinen tuttavuus, jonka elämästä ensimmäisen osan sivuille on tallennettu neljä vuotta. Kuitenkin minun huomiotani varasti suurelta osin isänsä pahoinpitelemä Demelza, jonka Ross pelastaa ja palkkaa avukseen tilalle. Demelza aikuistuu ja naisellistuu valtavasti tuon neljän vuoden aikana ja hänen kasvuaan oli mielenkiintoista seurata sekä aseman vahvistumista Rossin elämässä. Seuraava osa Demelzan laulu on minulla jo varattuna kirjastosta, niin jäin kaipaamaan näiden henkilöiden seuraa, vaikka rehellisesti sanottuna odotin kirjalta hieman enemmän mitä se tarjosi. 

Poldark - Kapinallinen on kevyttä luettavaa, lukuromaani, joka onnistui viihdyttämään hyvällä menestyksellä. Se ei noussut suosikiksi, ehkä keskivaiheille genressään. Pidin siittä, että kirjassa kuvataan myös muidenkin kuin Poldarkin suvun elämää, myös talonpojat ja kaivostyöläiset saavat oman osansa kirjassa. Tunnelma kirjassa on realistinen, ainutlaatuinen ja mielestäni onnistunut. Kirja ei tarjonnut mitään suuria seikkailuita tai huikeita juonenkäänteitä, pikkuisen draamaa, juonittelua ja rakkautta. Mutta siinä suhteessa kaikkea kuitenkin, että kirjan lukea huitaisi ihan huomaamatta. Graham on kirjoittanut yhteensä 12 osaa Poldark-sarjaan, luvassa on siis monta hetkeä sarjan parissa. Lähinnä minua huolettaa, voiko idea kantaa niin pitkälle muuttumatta puuduttavaksi? Jään odottamaan mielenkiinnolla kuinka minulle käy sarjan parissa. Ensimmäisen kerran kirja on suomennettu jo 1977 nimellä Ross Poldark - Namparan herra.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: Ross Poldark (1945)
Sivuja: 555
Suomentanut: Irmeli Sallamo & Anuirmeli Sallamo-Lavi

Mistä minulle: Kirjastosta


Kommentit

  1. Lainasin tämän juuri kirjastosta, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti